15 ФІЛЬМІВ ПРО КУХНЮ, ЯКІ ПІДНІМУТЬ НАСТРІЙ ТА АПЕТИТ

1. Прянощі та пристрасті

(The Hundred-Foot Journey, 2014, драма, США, Індія, ОАЕ)

© DreamWorks Pictures

Хелен Міррен зіграла господиню знаменитого ресторану “Плакуча верба” / © DreamWorks Pictures

Сюжет картини побудований навколо індійської родини, яка була змушена емігрувати до Європи. Несподівано машина емігрантів ламається в Провансі. Спробувавши місцеві продукти, вони вирішують оселитися в невеликому французькому містечку й заснувати тут же ресторан східної кухні.

“Садибу Мумбаї” з її яскравими вивісками та гучною музикою відкривають прямо навпроти знаменитого місцевого ресторану “Плакуча верба”. Його власниця, яку зіграла темпераментна Хелен Міррен, абсолютно не рада такому сусідству. Далі й без того цікава історія закручується ще більше, адже на перший план крім їжі виходять суперництво й ворожнеча, дружба та любов. Стівен Спілберг, один із продюсерів фільму, точно зазначив, що Прянощі та пристрасті – це історія про злиття двох несхожих культур.

ШЕФ

(Comme un chef, 2012, комедія, Франція, Іспанія)

© Gaumont

Жан Рено зіграв одну з головних ролей в комедії “Шеф” / © Gaumont

Весела історія про співпрацю двох кухарів – початківця та досвідченого кухаря. Жан Рено, який зіграв “зоряного” кулінара Олександра, не хоче чути про зміни, а його молодий колега Жакі змушений дурити дружину, щоб займатися улюбленою справою – готувати їжу.



3. Джулі і Джулія: Готуємо щастя за рецептом

(Julie&Julia, 2009, драма, США)

© Columbia Pictures

Меріл Стріп зіграла знаменитого американського кулінара Джулію Чайлд / © Columbia Pictures

Події в Джулі і Джулія розгортаються у двох часових відрізках – в середині 20го століття і на початку 21го. В наш час починаюча письменниця Джулі Пауелл (Емі Адамс) вирішує завести кулінарний блог. У ньому вона планує описати 524 страви з книги знаменитого американського кулінара Джулії Чайлд “Як оволодіти мистецтвом французької кухні”, які планує приготувати протягом року.

Паралельно у фільмі показано, як в 1940-1950-х роках починає будувати свою кар’єру сама Джулія Чайлд (Меріл Стріп), яка в цей час живе в Парижі разом зі своїм чоловіком-дипломатом (Стенлі Туччі). Жінка вмирає з нудьги і вирішує професійно зайнятися своєю улюбленою справою – приготуванням їжі. У 2010 році за роль у цьому фільмі Меріл Стріп отримала “Золотий Глобус”.



4. Кухар на колесах

(Chef, 2014, комедія, США)

© Aldamisa Entertainment

Розкрутити свій фургончик Касперу допомогла активність у Twitter / © Aldamisa Entertainment

Фільм про те, як залишитися на плаву, коли земля йде з-під ніг. Талановитий шеф-кухар Карл Каспер втрачає роботу в престижному ресторані, проте не здається і знаходить в собі сили відкрити своє міні-кафе. Він купує невеликий трейлер і починає готувати смачну вуличну їжу.Переключившись з шоколадних фонтанів на сендвічі по-кубинськи, Каспер знаходить визнання і навіть повертає свою сім’ю. Що цікаво, у фільмі йдеться не тільки про любов до своєї справи, але й про просування в Twitter.

5. Шоколад

(Chocolat, 2000, мелодрама, США, Британія)

© Miramax Films

В Шоколаді Джонні Депп зіграв цигана на ім’я Ру / © Miramax Films

Кінокартина із зоряним складом – Джонні Деппом і Жюльєт Бінош у головних ролях – знята за мотивами однойменного роману Джоан Харріс. У центрі сюжету – розповідь про невелике французьке містечко, яке загрузло у власних упередженнях і закрите для всього нового.

Ковтком свіжого повітря для його жителів стає приїзд Вієнн, яка відкриває в центрі міста кондитерську і частує городян шоколадом у всіх його формах.



7. Шеф Адам Джонс

(Burnt, 2015, драма, США)


© Shiny Penny Productions

© Shiny Penny Productions

Американець Адам Джонс (Бредлі Купер) зумів підкорити своїми кулінарними талантами Париж, проте через згубні пристрасті пустив свою кар’єру шеф-кухаря під хвіст. Кілька років про нього нічого не було чутно. Але тепер він повернувся і готовий підкорювати нові вершини. Джонс не тільки збирається відкрити власний ресторан, а й отримати третю мішленівську зірку.

 8. Смак життя

(No Reservations, 2007, мелодрама, США, Австралія)

© Warner Bros.

Кетрін Зета-Джонс зіграла професійного кухаря / © Warner Bros.

Романтична мелодрама з Кетрін Зета-Джонс і Аароном Екхартом у головній ролі. “Не все в житті підноситься на блюдці”, – йдеться в слогані фільму.

Це історія про професійного шеф-кухаря Кейт Армстронг, яка раптово стає опікуном племінниці. Життя процвітаючого кулінара несподівано й ґрунтовно змінюється. На тлі сімейних проблем виникає і одна робоча – самовпевнений су-шеф, який, як вважає Кейт, мітить на її місце. Варто додати, що американський Смак життя – ремейк німецької картини Чарівна Марта (10 номер у цій добірці).



9. Кухар для президента

(Les saveurs du Palais, 2012, драма, Франція)

© France 2 Cinéma

Мадам Лаборі любила готувати із найпростіших продуктів / © France 2 Cinéma

Одного разу відомий шеф-кухар Гортензія Лаборі отримує запрошення очолити особисту президентську кухню в Єлисейському палаці. Перші страви, які вона готує на новій посаді, дивують і навіть смішать колег. Але фарширована лососем капуста, омлет з грибами та інші прості страви, приготовані за бабусиними рецептами, припадають до смаку голові країни та його оточенню. “Я до тремтіння боявся цих маленьких квіточок”, – говорить в одній із приватних бесід французький президент про торти з зацукрованими трояндочками, які для нього робив колишній кухар. Фільм не тільки прославляє автентичну домашню кухню, але й розповідає про закулісне життя Єлисейського палацу.



10. Чарівна Марта

(Mostly Martha, 2001, мелодрама, Німеччина, Італія, Австрія, Швейцарія)

© Bavaria Film

© Bavaria Film

Шеф-кухар французького ресторану в німецькому Гамбурзі Марта – трудоголік. Але коли її сестра, мати-одиначка, гине в катастрофі, Марті доводиться взяти під опіку свою племінницю. У той же час на горизонті виникає нова проблема – небезпечний конкурент Маріо, кухар з Італії.

Американський фільм Смак життя – ремейк Чарівної Марти (8 номер у цій добірці).



11. Щіпка перцю

(Politiki kouzina, 2003, комедія, Греція, Туреччина)

© Village Roadshow

© Village Roadshow

 


Фаніс народився у грецькій родині, проте виріс у дідуся в Туреччині. Дід Фаниса стверджував, що “в житті, як і в їжі, завжди знайдеться місце для прянощів”. Під його керівництвом хлопчик став першокласним кухарем. Зрілі роки Фаніс провів в Афінах, де намагався додати “значущих подій” в життя оточуючих людей. Проте через багато років він знову повернувся до Стамбула, щоб “підсолодити” і своє власне життя.



12. Тост

(Toast, 2010, драма, комедія, Великобританія)


© BBC Films

© BBC Films

 


Школяр з невеликого британського містечка Вулвергемптон на ім’я Найджел Слейтер має великий кулінарний талант, а ось “краща страва” його матері – звичайний тост. Коли вона помирає, хлопчик залишається жити удвох з батьком, з яким ніколи не ладнав. Втім, ситуація погіршується, коли батько Найджела наймає прибиральницю Джоуен Поттер. Вона чудово готує і хлопчик побоюється, що вона знайде шлях до серця його батька і стане новою місіс Слейтер.

Кінокартина з неперевершеною Хеленою Бонем Картер у головній ролі є екранізацією автобіографії відомого британського шеф-кухаря Найджела Слейтера. До речі, і реальний Слейтер з’являється наприкінці фільму – в ролі шеф-кухаря ресторану “Савой”. Також варто відзначити, що працювала над картиною досвідчений режисер С. Дж.Кларксон, відома роботою над серіалами Вініл, Мотель Бейтсів, Помаранчевий – хіт сезону, Декстер, Герої і Доктор Хаус.

 13. Рататуй

(Ratatouille, 2007, анімаційний фільм, США)


© Pixar

© Pixar

 


Молодий Лінгвіні потрапляє на кухню розкішного ресторану. І все, на що він може розраховувати – посада прибиральника. Ускладнює ситуацію і присутність там чарівної Колет, до якої йому далеко, як до Марса. Але раптово відбувається те, чого ніхто не очікував: Лінгвіні зустрічає щура на прізвисько Ремі, який з головою захоплюється кулінарією і володіє унікальним смаком. Вони починають працювати разом і цей незвичайний тандем є дуже багатообіцяючим.

Мультфільм зібрав безліч нагород – Оскар, Золотий глобус, приз Британської академії, Жорж і Сатурн, – які свідчать про те, що він гідний перегляду.

 14. Вакантне життя шеф-кухаря

(2015, драма, фантастика, Росія)


© Парадиз

© Парадіз

 


Андрій вирішує розважитися, поки його дружина Олена їде з міста. У пошуках веселощів, за порадою кращого друга, він заїжджає в незвичайний клуб “Фотоательє”. Там немає ні гучної музики, ні танцюючих дівчат. Таємничий хазяїн закладу пропонує йому незвичайний контракт – на три дні стати кимось абсолютно іншим. Наприклад, шеф-кухарем ресторану з великим будинком і гарною дружиною. “Ми допомагаємо людям уявити, що у них все в житті вдалося”, – говорить він Андрію. Той погоджується. І лише потім дізнається, що в обмін на “вакантне життя шеф-кухаря” надав своє власне. Андрій намагається достроково розірвати контракт, і лише потім бачить своє відображення у дзеркалі…

Цей фільм не зовсім про їжу, хоч головного героя можна побачити на кухні престижного ресторану. Його головна ідея в тому, що не варто гнатися за чужим життям і чужими успіхами. Що потрібно цінувати власне життя, інакше можна його втратити.

 15. 1001 рецепт закоханого кулінара

(1996, Shekvarebuli kulinaris ataserti retsepti, драма, Франція, Німеччина, Бельгія, Україна, Росія)

© Les Films Du Rivage

П’єр Рішар зіграв французького кухаря-мандрівника / © Les Films Du Rivage

 


Фільм грузинського режисера Нани Джорджадже з П’єром Рішаром у головній ролі. У 1997 році картина була номінована на премію Оскар у категорії найкращий фільм іноземною мовою (від Грузії), однак тоді поступилася пальмою першості чеському “Колі”.

Кінострічка розповідає про стосунки французького кухаря-мандрівника і колишнього жиголо Паскаля Ішака з грузинською княжною Сесілією Абашидзе. Втім, у цьому фільмі не так багато готують, скільки їдять. “Краще голодувати, ніж їсти без апетиту”, – говорить один з його героїв. Чудові страви, неповторна грузинська культура та історія про шалене кохання безумовно покращують апетит глядачів.



ДЖЕРЕЛО http://lovelylife.in.ua/tvorchist/kino/15-filmiv-pro-kuhnyu-yaki-pidnimut-nastrij-ta-apetyt.html#