Найкращі книги 2017 року, перекладені українською

Якщо ви віддаєте перевагу художнім творам, тоді в цій добірці ви точно знайдете щось цікавеньке для себе та друзів. Адже тут ми зібрали найсвіжіші переклади відомих зарубіжних письменників, які уже відшукали безліч своїх читачів.

Марґарет Етвуд “Оповідь служниці””

Недалеке майбутнє, на колишній території США знаходиться нова тоталітарна держава — Республіка Гілеад. Тут правами наділені лише Командори та їхні Дружини. Останні мають право обирати для своїх чоловіків коханок, які після проходження спеціального курсу підготовки народжують дітей.

Цих жінок називають Служницями. Одна із них —Джун. Колись у неї був чоловік та дочка, але тепер вона коханка Командора. Їй не можна ходити гуляти, бігати, володіти якоюсь річчю… Не можна любити… Але, незважаючи на всі ці правила, героїня пам’ятає, хто вона, а тому готова боротися до останнього.

Ця страхітлива антиутопія — бестселер New York Times.

Кейт Аткінсон “Руїни бога”

Роман “Руїни бога” Кейт Аткінсон був визнаний найкращою книгою 2015 року за версією таких видань, як The Chicago Tribune, Time, Kirkus, Washington Post, The Seattle Times. Також він здобув британську нагороду Costa Book Awards у номінації “Найкращий роман”.

На його сторінках розкривається драматична історія льотчика Тедді Тодда, який пережив війну. Те, що йому довелось побачити за той час важко описати словами. Однак в майбутньому на Тедді чекатимуть такі проблеми, що воєнні перипетії, через які йому довелось пройти, виглядатимуть не такими страшними та болючими.

Книга “Руїни бога” — не лише про війну. Вона про людське життя, яке дуже часто сповнене страху, почуттям провини та діям, які призводять до знищення інших людей.

Ірвін Уелш “Трейнспоттінґ”

Книга “Трейнспоттінґ” принесла шотландському письменнику Ірвіну Уелшу світову славу. На її сторінках відкривається світ звичайних людей, які проживають в Единбурзі. У них такі ж проблеми, як і у всіх інших, однак головне тут — стиль подання.

В центрі сюжету — 4 друзів, яких об’єднує залежність від наркотиків, а ще те, що всі вони невдахи та нероби. Один із героїв, Марк, кілька разів пробує зав’язати із цією згубною звичкою, але доходить висновку, що наркотики він насправді обирає свідомо, такий його вибір.

Однак одного разу їм випадає неочікуваний шанс…

Еліс Манро “Забагато щастя”

Незважаючи на те, що багато хто вважає жанр, який притаманний творам письменниці Еліс Манро, недостойним “великої літератури”, вона все ж таки зуміла досягнути неабияких результатів. Зокрема, здобути Нобелівську премію.

Її збірка оповідань “Забагато щастя” — це десять історій, в кожній із яких зображені непередбачувані повороти в житті різних людей та їхнє вміння вживатися зі всім, що стається, а інколи — навіть  перевершувати самих себе.

Халед Госсейні “Ловець повітряних змії”

Життя афганського хлопчика Аміра змінилось після жахливого вчинку, свідком якого він став взимку 1975 року. Його бездіяльність, мовчання, боягузтво змінили також долю його друга Гассана. Однак зазирнути всередину себе та в обличчя своїм внутрішнім демонам Амір зумів не одразу. Але це було неминуче, адже пройшовши лише такий шлях можна було відшукати “спосіб знову стати хорошим”.

Дебютний роман афгано-американського письменника Халеда Госсейні “Ловець повітряних зміїв” протягом двох років після публікації (2003 р.) займав перші позиції в списку бестселерів New York Times.

Ерік-Емманюель Шмітт “Концерт пам’яті янгола”

Чи знаєте ви, хто вважається покровителькою зневірених людей, тих, кому здається, ніби виходу вже немає? Ця Свята Рита, і саме її постать письменник Ерік-Емманюель Шмітт зробив стрижневою для своєї збірки новел “Концерт пам’яті янгола”.

Автор намагається з’ясувати, чого в людині більш — божественного чи диявольського; дослідити, чи властиво людині змінюватись під тиском обставин; що робити, коли навколо начебто безвихідь?

Ніл Ґейман “Американські боги”

Роман “Американські боги” Ніла Ґеймана став справжньою класикою, а за його мотивами знятий однойменний серіал.  англійський письменник відзначений преміями “Неб’юла” та “Г’юго”.

В центрі сюжету — колишній в’язень Тінь Лун. Його випустили із в’язниці достроково через загибель в автокатастрофі дружини. На волі герой отримує від загадкового пана Середи пропозицію стати охоронцем, водієм та попихачем. З цього і починається химерна та сповнена таємничості мандрівка Тіні Лун по Америці.

Хорхе Луїс Борхес та Адольф Бйой Касарес “Шість головоломок для дона Ісидо Пароді”

Аргентинські письменники Хорхе Луїс Борхес та Адольф Бйой Касарес були не лише друзями, вони також і разом писали. А тепер їхнє пародійно-детективне творіння “Шість головоломок для дона Ісидо Пароді” перекладено українською.

У книзі розповідає про детектива Ісидро Пароді, який сидить у буенос-айреській в’язниці. Однак це не заважає йому займатися розслідуваннями. Тут на читача чекає маса таємниць та пристрастей по-аргентинськи, приправлених іронією.

Ґіліян Флінн “Темні кутки”

Двадцять п’ять років тому Бен Дей убив свою сім’ю — матір та двох сестер. Вижила лише шестирічна Ліббі, яка зуміла втекти з будинку, розписаного сатаністськими знаками. Через її свідчення Бена ув’язненили. Зараз героїні уже 31, але вона застрягла в тому страшному 85-тому.

Ліббі ніде не працює, і живе за рахунок людей, які їй допомагають. Однак з кожним роком коштів стає все менше і менше. Замість того, щоб зайнятись своєю освітою чи пошуком роботи, жінка наважується прочитати листи, які весь цей час надходили від небайдужих людей.

Перший лист став і останнім. Він був від Клубу любителів детективів, учасники якого полюбляють розгадувати всілякі таємниці. Зустріч з ними пролила світло на деякі деталі вбивства рідних Ліббі. Виявляється, вона не дуже пам’ятає, що тоді сталося, та й, чесно кажучи, взагалі нічого не бачила, бо рятувала своє життя. То невже через неї у в’язниці сидить невинна людина? І якщо це був не Бен, то хто ж скоїв злочин?

“Темні кутки” — бестселер New York Times, в 2015 році за мотивами роману був зняти фільм “Темні таємниці”.

Джон Бойн “Хлопчик у смугастій піжамі”

Одразу після того, як світ ознайомився із романом “Хлопчик у смугастій піжамі” ірландського письменника Джона Бойна, книжка була номінована на різні літературні премії. В 2007 та 2008 роках роман був бестселером в Іспанії. Окрім цього, він очолив список бестселерів New York Times.

Події, описані в книзі, відбуваються протягом Другої світової війни. Сім’я 9-річного Бруно переїжджає зі свого комфортного житла в Берліні в загадкове місце Геть-Звідси. Там його батько буде працювати комендантом концтабору.

Бруно надіявся знайти нових друзів, але це було непросто. Він бачив людей, які жили в таборах, і носили смугасті піжами. Саме серед них Бруно знайшов друга — єврейського хлопчика на ім’я Шмуль, однак їх розділяє колючий дріт.

Колсон Вайтхед “Підземна залізниця”

За часів рабовласництва в Сполучених Штатах Америки існували підземні лабіринти. Саме завдяки ним люди, які працювали на плантаціях та шукали кращої долі, могли втекти до північних штатів та Канади.

Головна героїня твору, рабиня Кора, більше не може гнути спину на бавовняній плантації в Джорджії. Тому, дізнавшись про підземну залізницю, готова ризикнути, щоб втекти з цього пекла. Однак жінка не знає, що попереду на неї чекає ще гірший кошмар.

Книга “Підземна залізниця” Колсона Вайтхеда не лише про сильну жінку та її важкий шлях, вона про боротьбу людей за свободу та гідне життя. Ця реалістична історія покаже читачу важливі етапи становлення США як держави.

Це найкраща художня книга 2016 року Amazon, а також переможець The National Book Award та Міжнародної Букерівської премії 2017 року.

В’єн Тан Нґуєн “Симпатик”

В 1975 році, після падіння Сайгона, капітан в’єтнамської армії разом з іншими співвітчизниками перебирається в США. В Лос-Анджелесі він планує розпочати нове життя. Але для нього не все так просто, адже герой — шпигун, і йому доводиться вести подвійне життя.

Таке роздвоєння знайоме йому ще з дитинства: його мати — в’єтнамка, а батько — француз; хоча він — європеєць, та вчився у Каліфорнії, і скільки себе пам’ятає — завжди був шпигуном.

Але на чиєму боці капітан? І що робити із духовною війною? Коли життя наповнене не лише любов’ю та дружбою, але й зрадою, зробити правильний вибір буває дуже складно.

Книга “Симпатик” В’єн Тан Нґуєн отримала 8 премій (серед них – “Пулітцерівська премія, “Ендрю Карнегі та “Едгар”), та є книжкою року за версіями The New York Times і Wall Street Journal.

Френк Герберт “Дюна”

Найціннішою і найрідкіснішою речовиною у фантастичному всесвіті є прянощі або меланж. З її допомогою можна не лише продовжити життя, але й подорожувати між зорями. Але є меланж лише на одній планеті — пустельному Арракісі.

Після позбавлення влади, клан Харконненів вбиває нового правителя герцога Лето Атріда. Через це його син Пол втікає в пустелю разом із наложнцею.

Щоб повернути владу в свої руки, юнак має викликати довіру у фримерів — корінних жителів цієї непривітної планети, і з ними піти у нерівний бій.
Книга “Дюна” здобула премію Ґ’юґо та Неб’юла в категорії “Найкращий роман”, а пермію SFinks як “Книга року”, в рейтингах зуміла обігнати навіть “Володаря перснів”.

Стівен Кінг “Протистояння. Том 1”

Однією із найвідоміших та найкращих книжок Стівена Кінга вважається “Протистояння”. Це постапокаліптичний роман, події в якому відбуваються в 1990 році. В одній з секретних лабораторій Міноборони США створено дуже небезпечний вірус, який мав діяти як біологічна зброя. От тільки він вирвався на свободу, і вбив усіх співробітників лабораторії. Вижити вдалось лиш Чарльзу Дю Кемпіону. Він намагається врятувати себе і свою сім’ю, але навіть не здогадується, що теж заражений, та інфікує усіх, з ким контактує.

Армія США намагається ізолювати заражену зону, не побоюючись вбивати звичайних людей, однак кордони поширення штаму небезпечного грипу збільшуються, і ситуація виходить з-під контролю влади.
Людству загрожує зникнення, виживе лише кожен 6 житель планета. Але багато хто з вцілілих через смерть близьких теж не хоче більше жити..

В романі “Протистояння” автор показує розпад суспільства, насильство, безпомічність влади; новий світ, в якому кожен, хто хоче вижити, має думати сам за себе.

Ернест Гемінґвей “Чоловіки без жінок та інші оповідання”

Твори, зібрані в збірці “Чоловіки без жінок та інші оповідання”, Ернест Гемінґвей написав протягом 1923-1927 рр. Тут перед читачем відкриються багато деталей з біографії автора, відшукає ноти різноманітних тем, наприклад, дружби,  кохання, втрати, війни та сенсу життя. І про ще не було б оповідання, у кожному з них Гемінґвей не відвертається від свого “принципу айсберга”.

Філіп К. Дік “Людина у високому замку”

Чи задумувались ви коли-небудь над тим, як би виглядав світ, якби Друга світова війна закінчилась по-іншому? Якщо ні, тоді один із найвідоміших наукових фантастів, американський письменник Філіп Дік проведе вам екскурсією таким альтернативним світом.

Отож, пройшло 15 років після закінчення війни: Африка страждає від експериментів і майже стерта з лиця землі, Каліфорнія знаходиться під контролем Японії, як і все західне узбережжя США, нацисти господарюють в Нью-Йорку, а СРСР окупований ще в 1941 році.

Саме тоді актуальною стає книга письменник Готорна Абендеса, відомого також як “Людина у високому замку”, “І обважніє коник”. На її сторінках він описує світ, в якому країни Осі зазнали поразки в Другій світовій війні, даючи надію мільйонам зневірених людей.

За роман “Людина у високому замку” Філіп Дік отримав у 1963 році найвищу нагороду у світі наукової фантастики — Премію Г’юго.

Лоурен Олівер “Поки я не впала”

Комусь здавалось, що життя сімнадцятирічної Саманти Кінгстон ідеальне. Вона красива, зустрічається з найпопулярнішим в школі хлопцем, і її абсолютно не турбує те, що може статися завтра, адже все буде як завжди класно. От тільки Саманта навіть уявити собі не могла, що п’ятниця 12 лютого стане останнім її днем.. Хоча ні, не останнім… Псля аварії, в якій дівчина загинула, вона знову прокидається наступного ранку. І проживає цей день заново. І так 7 раз…

Щось тримає Саманту на землі, і лиш зрозумівши та переосмисливши вартість того, що вона от-от втратить, героїня розв’яже цю часову петлю.

Кент Гаруф “Наші душі вночі”

Головна героїня роману “Наші душі вночі” вдома Едді Мур запропонувала своєму сусіду Луї Востерс, дружина якого давно померла, проводити з нею ночі. Вони обоє давно вже немолоді, однак з почуттям самотності так і не навчились жити. Чоловік прийняв пропозицію, але таке рішення героїв викликало осуд зі сторони інших — як їхніх дітей, так і сусідів.

Ця книга американця Кента Гаруфа вийшла друком через рік після його смерті — в 2015 році. Різні видання визнавали її “Найкращою книгою року”.

Джеймс Джойс “Дублінці”

Збірка новел “Дублінці” —  перший зрілий твір Джеймса Джойса. В ньому він показує “параліч” Ірландії, і Дубліна, зокрема, у різних сферах, пороки суспільства, неспроможність людей на справжні почуття. Але це стосується також і всього світу. Джойс казав: “Я завжди пишу про Дублін, бо якщо я можу осягнути суть Дубліна, я можу осягнути і суть всіх народів на землі”.

На сторінках цієї збірки він осуджує негативний вплив міста на людську індивідуальність і демонструє своє несприйняття цивілізації як такої.

Джон Максвелл Кутзее “Безчестя”

Події в книзі розгортаються в південноафриканському суспільстві після апартеїду. В центрі сюжету — 52-річний професор Девід Лур’є. Він уже двічі розлучений, однак від стосунків з прекрасною половиною ніколи не відмовляється, тим паче — від молоденьких студенток.

Однак останнє його захоплення, Мелані Ісаак, призводить до неприємних наслідків. Його виганяють з роботи, він уникає своїх друзів, і переїжджає жити в село до доньки. Але Девід навіть не уявити собі не міг, що на нього там чекатиме.

Джордж Орвелл “Данина Каталонії”

“Данина Каталонії”  — це спогади самого Орвелла про його участь у громадянській війні в Іспанії 1936-1939 років. Він, як і багато інших свідомих людей, приєднався до боротьби проти генерала Франко. Однак прибувши в Іспанію Джордж Орвелл побачив не ту картинку, яку змальовувала пропагандистська преса. Він побачив, як Радянський Союз, який нібито підтримував республіканські демократичні сили, обплутує весь світ лицемірством і брехнею, борючись за владу.

Орвелл багато роздумує над подіями, які відбуваються, і розуміє, що якою б благородною ціллю не виправдовували війну, вона все одно залишається війною, поруч з якою іде голод, каліцтва і смерть..

Даніела Стіл “Чари”

Ви, мабуть, чули про те, що Париж — це місто, у якого особливі чари. Тож історія Даніели Стіл, наповнена романтикою та пристрастю, відбуватиметься саме там.

Раз на рік в місті Світла проводиться вишуканий бал — біла вечеря, і ця подія стала переломним моментом для трьох запрошених пар.

Вдова Шанталь була впевнена, що більше ніхто не зможе розтопити її серце. Однак знайшовся юнак, якого вона полюбила. Жан-Філіп повинен покинути свою дружину, і на рік переїхати працювати в Китай. В момент його відсутності до Валері залицяється інший чоловік. Ґреґорі покинув дружину заради коханки, і в результаті залишився один з новонародженою дитиною..

Для кожного з героїв починається новий етап в житті, і чим він буде наповнений, дізнаєтесь, прочитавши роман “Чари”.

Тод Штрассер “Хвиля”

В одній із шкіл США на уроці історії вчитель Бен Росс розповідає учням про жахіття Другої світової війни. Старшокласники не можуть зрозуміти, чому звичайні люди пішли за Гітлером, і допустили такій великій кількості вбивств.

Росс пропонує учням “розіграти” нацистські лозунги так, як це, наприклад, роблять на уроках літератури. В підлітків непогано виходить: самоорганізація учнів значно покращилась, вони навіть зуміли привести до перемоги спортивну команду. Але з часом ситуація виходить з-під контролю, адже учні і справді стали міцною основою для зародження тоталітаризму.

Джеймс Джойс “Портрет митця замолоду”

“Портрет митця замолоду” — один із найкращих романів Джеймса Джойса, який вважається частково автобіографічним.

Юнак Стівен Дедала намагається відшукати себе та пізнати світ. На сторінках описується його конфлікт з близькими, школою та батьківщиною, а рятівним стає захоплення мистецтвом, завдяки якому кожен митець може стати самим собою.

Кен Фолетт “Вушко голки”

Події на сторінках книги “Вушко голки” британського письменника Кена Фолета перенесуть читача в Англію періоду другої світової війни, а точніше — в 1944 рік. Перед німецьким шпигуном голкою стоїть чітке завдання — дізнатися, чи справді Англія готова до нанесення удару по гітлерівській Німеччині. У свою чергу, британська контррозвідка намагається впіймати нещадного шпигуна.

Гостросюжетний детективний роман “Вушко голки” приніс автору світову славу, а також — премію Едґара По за найкращий роман.

Джинні Раян “Нерв”

Інколи підлітки готові на все, лиш би досягнути бажаного, а коли йдеться про гроші — дехто погоджується на божевільні вчинки. Однак хіба якась онлайн-гра може бути дуже небезпечною? Відповідь — так, і це в одну мить зрозуміла головна героїня молодіжного трилера “Нерв” Ві. Але було вже занадто пізно..

Дівчина хоче знайти гроші на навчання, тому погоджується взяти участь в реаліті-шоу, яке транслюється в прямому ефірі. Глядачі придумують різноманітні завдання, а гравці — виконують їх, отримуючи за це нагороду, і чим небезпечніше завдання — тим більша нагорода. Однак настає момент, коли весела забава переростає в небезпечну для життя, і просто вийти з неї Ві не вдасться.

За матеріалами https://mizky.com/article/268/new-fiction-books