5 фантастично смачних домашніх настоянок до Зимових свят!

Класичний Лімончелло
Складові:
лимони – 5-6 штук середнього розміру;
спирт 96% – 500 мл або 700 мл горілки (самогону 40%);
бутильована вода – 500 мл для спирту і 300 мл для горілки;
цукор – 450 грам.
У традиційній технології приготування для  алкогольної основи використовується 96% виноградний спирт, але в домашніх умовах підійде і магазинна горілка або добре очищений самогон без запаху.
рецепт
1. Лимони промити теплою водою, витерти насухо паперовим рушником, потім ножем  для овочів  акуратно зняти з плодів цедру – верхню жовту частину шкірки.
Увага! Дуже важливо не зачепити білу м’якоть, інакше лікер вийде гірким.
2. Цедру скласти в трилітрову банку, залити спиртом (горілкою), щільно закрити кришкою. Настоювати 15 днів у теплому місці (18-25 ° C), захищеному від прямих сонячних променів (можна накрити щільною тканиною). Раз на добу інтенсивно струшувати банку.
3. Отриманий настій процідити через сито або марлю. Цедру віджати насухо.
4. Приготувати сироп: у каструлю з підігрітою водою всипати цукор, довести до кипіння і варити на середньому вогні 3-5 хвилин, знімаючи білу піну. Отриманий сироп охолодити до кімнатної температури.
5. Змішати лимонну настоянку з цукровим сиропом. Готовий лікер розлити в пляшки, герметично закрити і настоювати  7 днів в темному, прохолодному місці для поліпшення смаку.
Лімончелло п’ють холодним (можна з льодом) в чистому вигляді або у складі коктейлів. Якщо з’явилася муть, профільтрувати напій через вату.
Термін придатності в захищеному від сонячного світла місці – до 5-ти років. Міцність – близько 40%.

Класична журавлина(клюква) на спирту


Рецепт з’явився в XIX столітті і з тих пір не виходить з моди. Виходить хороший десертний напій помірної міцності.
Складові:
цукор – 500 грам;
ягоди журавлини – 1 кг;
спирт – 1 л.
приготування:
1. Ягоди помити і пропустити через м’ясорубку.
2. Отриману масу скласти в банку.
3. Додати спирт, ретельно перемішати ложкою, щільно закрити банку кришкою.
4.Настоювати  14-16 днів у теплому темному місці.
5. Процідити отриманий напій через сито, а потім через ватно-марлевий фільтр.
6. Додати цукор, перемішати, щільно закрити кришкою і настоювати  ще 7 днів.
7. Готову настоянку розлити в пляшки. Зберігати в підвалі або холодильнику не довше 7-ми місяців, так як далі смак поступово погіршується.

Домашня хріновуха

Настоянка горілки на корені хрону з давніх-давен відома відмінним смаком і корисними властивостями. Пропоную відродити традиції предків, приготувавши домашню хріновуху. Рецепт неодноразово випробуваний на практиці, виходить дуже смачно.
Свіжий корінь можна замінити консервованим, сушеним або замороженим. Однак настойка буде не такою запашною, так як напівфабрикати втрачають частину корисних речовин і аромату.
Як алкогольної основи ідеально підходить магазинна пшенична горілка, але можна зробити хріновуху на самогоні або етиловому спирті (попередньо розведеному до 40-45 градусів). Вимоги до якості алкоголю нижчі, ніж, наприклад, для домашніх лікерів, навіть посередній самогон після настоювання на хроні перетворюється в благородний напій.
Складові:
горілка (спирт, самогон) – 0,5 літра;
рідкий мед – 1 чайна ложка;
корінь хрону – 7-10 см;
лимонний сік – 2 столові ложки (за бажанням);
гірчиця в зернах – 1 чайна ложка (за бажанням).
У класичному рецепті лимонний сік і гірчиця не використовуються, але їх додавання пом’якшує смак.
рецепт хріновухи
1. Корінь хрону почистити і перетерти на тертці.
2. Змішати в скляній пляшці або банці лимонний сік, мед і гірчицю. Засипати перетертий хрін.
3. Додати горілку (самогон, розведений спирт), щільно закрити, кілька разів добре струсити.
4. Настоювати в теплому, темному місці 4 дні. Струшувати раз на добу.
5. Отриману настойку профільтрувати через марлю, потім процідити через шар вати, перелити в скляну ємність і закупорити. Домашня хріновуха повинна мати злегка жовтуватий колір і приємний запашний аромат.
Термін придатності далеко від прямих сонячних променів в герметично закритій пляшці – 2-3 роки. Міцність – 36-38 градусів.

Наливка з вишень (можна брати морожені)

 

Горілку можна замінити добре очищеним самогоном (раджу подвійної  перегонки), розведеним до 40 градусів етиловим спиртом або дешевим, але натуральним коньяком.
Інгредієнти на трилітрову банку:
ягоди вишні – 1 кг (приблизно);
горілка (самогон, коньяк) – 0,5-0,7 літра;
цукор – 300-400 грам (за смаком).
рецепт
1. Ягоди помити, проколоти зубочисткою, після чого засипати в банку з широким горлом (НЕ пляшку). Кожен шар вишень (3-4 см по висоті) пересипати цукром – 3-5 столових ложок. Для трилітрової банки всього потрібно 12-20 столових ложок цукру. В результаті наливка вийде  помірно солодкою. Вишню укладати по плечиків  банки, зверху повинен бути цукор.
Кісточки дають легкий мигдальний присмак за рахунок незначної концентрації ціаніду і синильної кислоти. Правильний час настоювання і цукор нейтралізують ці шкідливі речовини, але якщо вважаєте, що напій може завдати шкоди здоров’ю, видаліть з вишень кісточки, залишивши тільки м’якоть і сік, але в смаку пропаде характерна терпкість.
2. Вміст банки доверху залити алкогольною основою. Точна кількість залежить від розміру ягід, які повинні бути покриті спиртним мінімум на 1-2 см.
3. Ємність щільно закрити кришкою, поставити в затемнене місце з кімнатною температурою. Раз в 2-3 дня струшувати, щоб цукор швидше розчинявся.
З кісточками не можна тримати довше 40 днів!
4. Через 35-40 днів (тільки з м’якоттю 60 днів) видалити вишні з банки, процідивши наливку через кілька шарів марлі і вату. Спробувати на смак, за бажанням додатково підсолодити цукром. Розлити в пляшки для зберігання, герметично закрити. Напій готовий до вживання.
Міцність – 25-30%. Термін придатності в темному, прохолодному приміщенні – до 3-х років.
Ягоди використовують в кондитерських цілях або як закуску.
Подавати домашню вишневу наливку краще охолодженою. Для зниженняміцності  напій можна розбавити соком, наприклад, вишневим, яблучним або апельсиновим.

Шоколадний лікер

Готовий лікер можна пити вже через кілька годин після приготування. Саме те, якщо через кілька годин гості, а ви не знаєте, ніж їх пригостити.


500 мл шоколадного молока
100 г какао-порошку
100 мл рому(коньяку)
100 мл спирту 95,6%
2 пакетика горячого шоколаду
Купуємо два стандартних пакетика гарячого шоколаду в порошку на 1 чашку, розчиняємо їх у шоколадному молоці,  та додаємо решту інгредієнтів….  Пити можна прямо зараз, зберігати виключно в холодильнику.