Як вибрати керамічну плитку.Поради майстра.

Як вибрати керамічну плитку?

wIxf_qyYiQ0

Виробники керамічної плитки, прагнучи випередити конкурентів, щорічно випускають нові колекції, що вражають недосвідченого споживача яскравими фарбами, формами і рельєфами. Популярність цього облицювального матеріалу настільки висока, що навіть у невеликому магазині будівельних матеріалів консультанти можуть запропонувати кілька десятків варіантів на вибір. Якщо з кольором і розміром керамічної плитки покупець може визначитися досить легко, виходячи з власних пристрастей і переваг, то для визначення якості вже потрібно наявність певних знань. Як вибрати керамічну плитку для стін або підлоги правильно?

Як вибрати керамічну плитку для ванної та кухні?

Якість керамічної плитки

p0b0s5m5JYA

Характеристики плитки. Керамічна плитка неодноразово перевіряється ще до того моменту, як потрапить на прилавки магазинів. Організації з контролю якості вибірково перевіряють відповідність окремих елементів заявленим виробником характеристикам. Будь-який вид плитки перевіряється на відповідність форми і розмірів. Підлогову плитку випробовують на стійкість до механічних навантажень і стирання. Зовнішню плитку – на морозостійкість і реакцію до перепадів температур і вологості. Всю інформацію про характеристики плитки (класі зносостійкості, морозостійкості і т.д.) можна знайти на упаковці. Обов’язково слід попросити упаковку і ретельно її вивчити.

Як вибрати керамічну плитку? Дивимося на значки. Якщо ви хочете вибрати керамічну плитку для підлоги, шукайте на упаковці значок, який зображає ступню. Якщо ступня на чорному тлі, значить, плитку можна використовувати для підлоги. Якщо фон світлий (або заштрихований), значить, дана керамічна плитка володіє підвищеним рівнем зносостійкості. Швидше за все, вона буде коштувати дорожче. Якщо ви купуєте плитку для кухні або ванної в квартирі, де живе 2-3 людини, то сенсу переплачувати за підвищену зносостійкість немає. А якщо вибирається плитка для офісу, краще придбати більш зносостійку.

ZsDBsSQX3XE

Якщо на упаковці виявлений значок, в якому зображена рука, значить, плитка призначена для облицювання стін. Будучи покладеної на підлогу, така плитка довго не прослужить.

Сніжинка на упаковці говорить про те, що керамічна плитка є морозотривкої – її можна використовувати для зовнішніх робіт.

Значок, що зображає полум’я, повідомляє про кількість обпечень- про це говорять циферки 1 або 2. Подвійний випал – це стара технологія. Така плитка має меншу міцність і більш високою пористість. Для стін в інтер’єрі сухого приміщення така плитка підходить відмінно, а для підлоги і стін ванної або для кухонного фартуха краще вибрати плитку одинарного випалу.

Є ще буквена маркування, що демонструє, наскільки стійка плитка до дії вологи і хімічних речовин, а також до механічних впливів. АА – найстійкіша, А – вельми стійка, В і С – середні значення, а D – малостійка. Отже, якщо ви хочете вибрати керамічну плитку для ванної, звертайте уваги на вироби з маркуванням АА або А.

MpEgc5WEcgM

Керамічна плитка ділиться по класах зносостійкості: від I до V. Для підлоги кухні краще брати плитку не менше III класу зносостійкості, а для передпокою і коридорів – III, IV або V.

Сортність керамічної плитки. Згідно з міжнародними стандартами, кожній партії керамічної продукції присвоюється певний сорт. Всього існує три сорти керамічної плитки. Ця інформація важлива, якщо ви маєте намір вибрати керамічну плитку один раз і на багато років.

Що являє собою керамічна плитка першого сорту? Під першим сортом мається на увазі продукція, в якій не більше 5 відсотків елементів що не відповідають заявленим характеристикам.

У партії другого сорту вже п’ята частина плитки виявиться далека від досконалості. Третій сорт керамічної плитки – самий низькоякісний і, відповідно, недорогий.

Насправді, навіть другий сорт керамічної плитки знайти в продажу досить непросто, а якщо і пощастить, то його ціна виявиться не на багато нижче першосортної плитки.

Досить часто зарубіжні виробники взагалі не вказують сорт своєї продукції; в даному випадку мається на увазі, що керамічна плитка, що потрапила в руки споживачеві, буде найвищої якості.

NL4k4kHyhTs

Вибираючи плитку для підлоги або стін (імпортну або вітчизняну), потрібно дивитися на колір написів на упаковці. Згідно з тими ж міжнародним нормам, всі маркування на упаковці керамічної плитки вищого сорту повинні бути червоного кольору, для другого сорту використовується синє маркування, для третього – зеленого. В цілому ж імпортна плитка, як правило, якісніше вітчизняної.

Як вибрати керамічну плитку для кухні та ванної? Зовнішній вигляд

Найпростіший, але в теж час один з найнадійніших способів визначити якість керамічної плитки – візуальний огляд. Причому ретельно оглянути потрібно не тільки зовнішню поверхню, але і «виворіт».

Зворотний бік керамічної плитки повинна бути ідеально рівною: переконатися в цьому можна, доклавши одну плитку до іншої. На ній не повинно бути опуклостей, бульбашок, западин, великих вкраплень іншого кольору, зате обов’язково наявність рельєфного малюнка, який забезпечує максимально надійне зчеплення з цементним або клейовим складом.

На зовнішній поверхні керамічної плитки повинні бути відсутніми потьоки, відколи й погано помальовані краї.

Купуючи плитку однієї серії, але з різних партій, обов’язково попросіть представника магазину розкрити кілька коробок і порівняти колір плитки. Дуже часто інтенсивність забарвлення або навіть відтінок плитки з різних партій не збігається, що згодом може засмутити вас, так як неспівпадання будуть видні неозброєним оком на стіні або на підлозі.

Якщо грамотно вибрати керамічну плитку, це дозволить на довгі роки забути про ремонт, адже якісне облицювальні покриття з кераміки прослужить багато років, радуючи початковим зовнішнім виглядом і міцністю.