10 українських фільмів, які варто побачити кожному

Майже все українське кіно, яке було зняте протягом останніх 27 років – це авторські картини, плід фанатичної закоханості режисерів у своє ремесло. Виходило в усіх по-різному, але до початку 2000-х стало остаточно ясно: саме авторські артхаузні фільми домінуватимуть у кіновиробництві України.

А останні кілька років повернули надію на українське кіно, за яке не соромно. То ж чому варто любити і дивитися українське кіно? Сайт “24” склав список фільмів, які відповідають на ці питання.

Плем’я, 2015

Фільм “Плем’я” Мирослава Слабошпицького – про глухонімих підлітків та їхню тяжку долю в інтернаті. Стрічка відзнята мовою глухонімих без дубляжу чи субтитрів, а головні герої фільму не професійні актори, а звичайні підлітки.

Особливість стрічки “Плем’я” в тому, що це перший у світі фільм знятий без єдиного слова – виключно мовою жестів без субтитрів, інтертитрів чи закадрового голосу. Головна героїня фільму – тиша.


Кадр із фільму “Плем’я”

Фільм привідкрив куліси до іншого життя – життя людей, які не чують і не говорять, яким життєво необхідно дивитись і бачити один одного.

Зйомки фільму тривали шість місяців: з жовтня 2013 року по березень 2014 року. Інтернат, в якому знімали фільм – це справжня київська школа, де навчався сам режисер.

Стрічка була представлена на більше ніж 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород, серед яких – Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю, через що вважається найтитулованішим українським фільмом.

Кадр із фільму

До того ж фільм став переможцем фестивалю імені Андрія Тарковського “Дзеркало”, сербського фестивалю “Палич” та Єреванського фестивалю “Золотий абрикос”.

На 19-му Міланському міжнародному кінофестивалі стрічку визнано найкращою художньою роботою 2014 року. Також фільм був одним із претендентів на подання від України на “Оскар”, а видання “Rolling Stone” назвало його “найпотужнішою стрічкою року”.

В серпні 2016 року фільм “Плем’я” вийшов на популярному відеосервісі Netflix у США, Пуерто-Ріко та американських Віргінських островах. Картина є однією із шести українських фільмів, випуск яких відбувся на цьому сервісі.

Брати. Остання сповідь, 2014

Український драматичний фільм, знятий дебютанткою Вікторією Трофіменко за мотивами роману “Джмелиний мед” шведського письменника Торгні Ліндгрена.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Брати. Остання сповідь”

Це психологічна драма про двох братів-гуцулів, які доживають віку в гірському селі в Карпатах. В їхнє село приїжджає письменниця, яка читає в місцевому монастирі лекцію про святих та юродивих. Через певні обставини жінка не може покинути хутір і стає єднальною ланкою поміж двома братами, що за останні 40 років не промовили один одному ані слова.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Брати. Остання сповідь”

Стрічка отримала 4 нагороди на міжнародних кінофестивалях. У Румунії фільм визнали “Найкращим дебютом”, а на кінофестивалі “Кіношок” стрічка здобула нагороду за найкращий сценарій. Кінокритиків Московського фестивалю вразила гра виконавиці головної ролі Наталі Половинки, за що львів’янка отримала приз за “Найкращу жіночу роль”. Також стрічка здобула “Приз російської преси”.

Моя бабуся Фані Каплан, 2016

Це картина про закохану жінку Фані Каплан, яку у 1918 році звинуватили у замаху на Леніна. Фані Каплан – один із найвідоміших міфів радянської пропаганди. Проте у фільмі ця історія набуває зовсім іншого забарвлення.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Моя бабуся Фані Каплан”

До 1993 року справа Каплан зберігалась під грифом “Цілком таємно”. Після її оприлюднення виявилось, що зі справи вирвано десять сторінок. Найбільше Фані Каплан відома замахом на Леніна у 1918 році. Чи була вона у цьому винна? Фільм не дає прямих відповідей на це запитання. Він є роздумами, припущеннями, де образ та життя Фані Каплан стає не лише центром фільму, а й певною метафорою, втіленням трагічних, абсурдних та потворних реалій жовтневого перевороту.

Український драматично-історичний фільм режисера Олени Дем’яненко було включено до лонг-листа премії Європейської кіноакадемії.

Фільм “Моя бабуся Фані Каплан”: дивитися онлайн трейлер

ОранжЛав, 2007

Українська мелодрама режисера Алана Бадоєва. У центрі стрічки – любов двох молодих людей під час Помаранчевої революції, від чого й назва фільму. Кохання, революція, СНІД і замкнене приміщення ведуть до дивного фіналу.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “ОранжЛав”

Слава до ще тоді маловідомого режисера Алана Бадоєва прийшла якраз після того, як він випустив повнометражний фільм “ОранжЛав”. Ця подія відбулася в 2006-му році, коли кінофільм продемонстрували на Канському фестивалі. Незважаючи на те, що робота демонструвалася поза конкурсом, вона отримала високі оцінки кінокритиків, які насправді були вражені майстерністю молодого режисера. Європейські спеціалісти назвали цю роботу першим справжнім фільмом в українському кінематографі.

Фільм “ОранжЛав”: дивитися онлайн трейлер

Поводир, 2014

В основу українського історичного драматичного фільму режисера і сценариста Олеся Саніна покладено мандри Радянською Україною американського хлопчика та українського сліпого музики напередодні та під час Голодомору.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Поводир”

Фільм “Поводир” встановив абсолютний рекорд прокату української стрічки. За перший вік-енд прокату картину подивилися 94 754 глядачів. Результати по перегляду “Поводиря” можна порівняти з такими голлівудськими фільмами, як “Анна Кареніна” (82 902 глядачі за перший вік-енд), “Великий Гетсбі” (84 734 глядачів за перший вік-енд), “Джанго вільний” (71 917 глядачів за перший вік-енд).

Також слід зауважити, що “Поводир” є фільмом з найуспішнішим бокс-офісом серед кіно українського виробництва.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Поводир”

“Поводир” номынували на премію “Оскар” у номінації “Найкращий фільм іноземною мовою”. В зйомках фільму взяли участь співачка Джамала та відомий письменник Сергій Жадан.

Фільм “Поводир”: дивитися онлайн трейлер

Тіні незабутих предків, 2013

Молодіжний трилер Любомира Левицького. Фільм базується на давніх українських легендах, а усі зйомки відбуваються в українських Карпатах. До речі, оператором став американець Марк Еберлі, відомий своїми роботами у фільмах “Сутінки”, “Небесний форсаж”, “Гордий американець” тощо.

За сюжетом фільму двадцятирічний юнак Ваня (його зіграв онук Богдана Ступки Дмитро) живе звичайним студентським життям, страждаючи від нерозділеного кохання. Але одного дня він стає причиною зникнення зарди – гуцульської прикраси релігійного призначення, яка була знайдена в Карпатах та передана університету як цінний експонат.

Зйомки фільму
Зйомки фільму “Тіні незабутих предків”

Після цього на тілах його восьми друзів з’являються дивні символи, і єдиний, хто може вийняти зарду та позбавити його друзів участі в цій небезпечній історії, – це нащадок останнього мольфара, який живе далеко в лісах. Тому Ваня вмовляє компанію поїхати в карпатські ліси, де друзі змушені стати учасниками гри на виживання, з якої не всі зможуть вийти переможцями.

Фільм “Тіні незабутих предків”: дивитися онлайн трейлер

ТойХтоПройшовКрізьВогонь, 2012

Фільм базується на біографії реальної людини – незвичайна історія звичайного українського хлопця, що народився під Полтавою, служив пілотом у радянській армії, згодом здобув звання Героя Радянського Союзу і був збитий німцями біля Львова. Потім потрапив у німецький полон. Радянській владі після перемоги над німцями це не сподобалось і його відправили на заслання, звідки він утік і сліди його загубилися. Лише за багато років на іншому кінці світу він знайшовся у Канаді, де став вождем індіанського племені.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Той, хто пройшов через вогонь”

Фільм здобув Гран-прі ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю, отримав головну нагороду “Золотий Витязь” у номінації “Повнометражний ігровий фільм” на Омському кінофестивалі. В 2012 році Український Оскарівський комітет прийняв рішення номінувати цей фільм на премію “Оскар” у номінації “Найкращий фільм іноземною мовою”, але фільм так і не був номінований.

Сафо. Кохання без меж, 2008

Українська еротика, яку створив британський режисер Роберт Кромбі. Це провокаційна історія про нестримну любов і пристрасть двох жінок. Події фільму розгортаються на грецькому острові Лесбос в 1926 році. Зйомки відбувались на кіностудії “Ялта. Фільм”. А саундтреком стала пісня українського гурту Lama “Знаєш, як болить”.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Сафо. Кохання без меж”

Бюджет фільму склав 6 мільйонів доларів. Таким чином фільм став найдорожчим фільмом за всю історію українського кіно.

В фільмі йдеться про любовний трикутник між парою американських молодят, Сафо та Філом, які приїхали на острів у медовий місяць, та дочкою археолога Хеленою. Цей любовний трикутник повторює історію найвідомішої поеми давньогрецької поетеси Сафо про суперечливий сексуальний потяг. У кінці фільму минуле та теперішнє поєднуються в єдине ціле.

Фільм “Сафо. Кохання без меж”: дивитися онлайн трейлер

Червоний, 2017

Український історичний фільм “Червоний” – екранізація ондойменного роману Андрія Кокотюхи. Письменник став також сценаристом стрічки.

У серпні 2017 року стрічка взяла участь у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту кінопремію “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії “Найкращий фільм іноземною мовою”.

Покази в Україні стартували на День незалежності, 24 серпня 2017 року. Протягом перед-прем’єрного обмеженого прокату та першого тижня широкого прокату фільм зібрав 53 тисячі доларів, що на той час дозволило йому зайняти шосте місце серед усіх прем’єр. Фільм ще можна встигнути переглянути в кіно.

Фільм “Червоний”: дивитися онлайн трейлер

Рівень чорного, 2017

В український прокат фільм “Рівень чорного” потрапив лише наприкінці серпня 2017 року. “Рівень чорного” Валентина Васяновича з тих фільмів, які говорять про універсальні проблеми людей абсолютно нестандартною кіномовою.

У центрі сюжету – немолодий фотограф, який живе у спальному районі Києва, час від часу спить зі своєю манекенницею, доглядає батька на інвалідному візку та дуже любить лазити по стінах. Він навіть створює у себе вдома штучний мініскеледром. Проте, герой ніби живе у власному світі, в якому йому не потрібно бути супергероєм.

Кадр із фільму
Кадр із фільму “Рівень чорного”

Ви не почуєте жодного слова у фільмі, але мовчання цього фільму набагато красномовніше більшості розмовних картин, які окрім діалогів часто зловживають музикою. У найбільш емоційному епізоді фільму грає єдина за весь фільм пісня – англомовна версія пісні “Майже весна” гурту “Океан Ельзи”.

Український Оскарівський комітет на своєму засіданні висунув фільм “Рівень чорного” на премію “Оскар” у категорії “Найкращий іншомовний фільм”.

Фільм “Рівень чорного” дивитися онлайн трейлер