Як виростити тую ! Корисні поради.

Як виростити тую на дачі?

туя 1_3

Туя не росте в нашій природі в природних умовах, прийшла вона до нас зі Східної Азії та Америки. Але всупереч широко поширеній думці, туя не надто вибаглива, виростити її в наших широтах цілком реально.

Інструкція
1. Будь-яке дерево починається з насінини. Тую можна розмножувати як насінням, так і саджанцями. Якщо ви вибрали перший варіант, то майте на увазі, що саджанець туї росте близько 5 років, зате вирощене на місцевому грунті дерево більш стійке до несприятливих факторів середовища. Висівайте стратифіковані насіння туї навесні, заглублюючи на 5 см не більше. Зверху накрийте посадки шаром хвойної тирси, встановіть загородження від сонця. Постійно розпушуйте і зволожуйте їх. Підгодовувати можна гноївкою, розведеною водою у співвідношенні 1:20.

2. Якщо ви вирішили висадити тую відростком, то підійде щепа 2-3 річногодерева  який відривають від дерева разом з пяточкой – шматочком старого дерева. Живці обробіть гетероауксином. Грунтовий склад для вкорінення живця туї складається з піску (річкового), торфу і дернової землі в рівних пропорціях. Заглибити живці на 1,5-2,5 см. Вирощувати саджанці краще в теплиці, де постійно висока вологість. Поливати живці при цьому не потрібно, тільки обприскувати.

3. Укорінені відростки періодично гартують.

Thuja-occidentalis-Smaragd

4. Вирощуєте ви саджанці туї з насіння або і живців, на зиму їх треба утеплювати. Тую обкладають листям, хвойними тирсою, гілками ялиновими. При морозах понад 5 градусів нижче нуля, тую вкривають плівкою.

5. Тепер, коли саджанець у вас є, важливо вибрати вдале місце для посадки туї. Вибирайте півтінь (тільки не саджайте їх у тінь крони дерева) і місце, добре захищене від вітру. Про склад грунту вже вище сказано – це дерен, торф і пісок.

6. Відстані між деревами не менш півметра. При посадці коренева шийка деревця повинна бути вище землі. У перший місяць поливайте його 1 раз на тиждень з розрахунку 10 літрів на 1 дерево і обприскуйте. Грунт навколо дерева регулярно рихлите, але не глибоко. Бажано і замульчувати її 7-сантиметровим шаром трісок або торфу.

7. Щовесни видаляйте зайві і сухі гілки, так ви сформуєте крону і додасте їй привабливого вигляду. З часом туя не потребуватиме укриття і утеплення

p1015474.preview, так як вона досить зимостійка.