Самоочисний ставок ! Інструкція!!!

Самоочисний ставок. ПОРАДИ ЩОДО СТВОРЕННЯ: Рослини для біотопної  водойми.5615

Вибираємо рослини для ставка-купальні:

У зоні регенерації можна розмістити водні рослини в контейнерах або висадити їх в Ставок. Це можуть бути представники як місцевої флори, так і екзотичні латаття різноманітних кольорів.

Теплолюбні водні рослини (Понтедері, оронтіум водний) на літо теж можна поміщати у водойму, а взимку прибирати в прохолодне приміщення. Багато водні рослини, які ростуть і добре зимують у нас – це сусак зонтичний, болотоцветнік, стрілолист, незабудка болотна, деякі види ірисів, образки болотні та інші.

Але важлива не тільки декоративність, а також ефективність рослин як зелених біофільтрів. Кращими в цьому відношенні є рослини з трубчастими стеблами, такі як очерет або рогіз широколистий, – вони очищають воду найбільш інтенсивно, поглинаючи з неї поживні речовини, перешкоджаючи тим самим розмноженню синьо-зелених водоростей, що викликають цвітіння води влітку. Однак ці рослини вимагають багато місця і годяться тільки для великих ставків (не менше 100 кв. М). Для порівняно невеликих водойм краще використовувати невеликі рослини, такі як осоки, ірис болотний, вахту трилистий. Грунт в зоні регенерації необхідний не тільки в якості поживного середовища для рослин і корисних мікроорганізмів, але і служить для природної фільтрації води.

Дуже важливо, щоб берега при цьому були пологі – тоді водойма буде виглядати більш природним, а численні дрібні тварини (їжаки, жаби, жаби) при необхідності легко виберуться на берег. Краю ставка-купальні часто декорують великими каменями в поєднанні з річковою галькою і дрібним гравієм.

Водна рослинність поступово переходить в прибережно-водну, яка оточує водойму. Тут підійдуть рослини, взяті з місцевих водойм (вербейник точковий і монетчатий, дербенник іволістний, молочай болотний, рогіз малий, калужница болотна, ситники). Щоб створити додаткові умови зволоження, на глибині півметра вкопують плівку з бутилкаучуковой гуми або спеціального поліхлорвінілу, в якій пророблені численні отвори, – вона затримає вологу і створить сприятливі умови для росту рослин.

Прикрасять такий водойма і багато садові рослини, які добре переносять надмірне зволоження. Це різні види хост і астильб, комірник білий і пурпурний, купальница гібридна, види і сорти Бузульник, примули, бадан. Трохи далі від водойми можна посадити лілейникі, ірис сибірський, роджерсия, манжетку, папороті. Іноді висаджують плакучі верби і інші чагарники на краю ставка.