10 традиційних правил виготовлення ляльки-мотанки

Чому лялька зветься мотанкою? Бо виготовлення цієї магічної іграшки — цілий ритуал, і використовувати ножиці, голки та інші колючо-ріжучі предмети заборонялося. Клаптики тканини рвали на менші клапті, скручували нитками — й ось вона, лялька-мотанка!

Під час створення ляльки-мотанки кожна дрібниця має своє значення.

  • Так, нитки намотували за ходом Сонця (зі сходу на захід) по спіралі (символ безкінечності духовного життя). При цьому бажали людині, для якої робився оберіг добра і щастя, міцного здоров’я, начитували відповідні молитви.
  • Виготовляти ляльку-мотанку як оберіг треба було тільки в «хороший» період (краще взимку). Невдалим часом були свята і вихідні, а також середа і п’ятниця (у ці дні займатися рукоділлям вважалося за гріх).
  • Не можна було мотати ляльку-оберіг вночі….

  • Дуже строго дотримувалися ще одного правила: змайструвати ляльку-мотанку так, щоб вона стала оберегом, потрібно було за один раз, не відкладаючи роботу на потім чи на завтра. Вважалося, що зроблене вдруге перекреслює те, що було створено вперше, і таким чином оберіг втрачає свою силу.

  • Для виготовлення мотанки-оберега брали клаптики ношеного одягу, до того ж «щасливого» — того, який носили в найкращі періоди життя, не затьмареного ні бідами, ні хворобами чи бідністю, ви чи ваші родичі.
  • Розмір ляльки-мотанки визначався відстанню від кінчика вказівного пальця до зап’ястка.
  • При виготовленні оберегів для дівчат, жінок використовували білий, червоний, зелений та жовтий кольори.
  • Мотанку не виставляли на показ, берегли, як зіницю ока…
  • Мотанка — це лялька без обличчя. Очі, брови, вуста, ніс ніколи не промальовувалися в ляльках-оберегах. І це зовсім не тому, що наші Предки не вміли малювати.

Згідно з давніми віруваннями, безлика лялька не зможе стати чиїм-небудь двійником, а отже, ніколи не принесе шкоди людині. При цьому ні навмисно, ні випадково.

Слов’яни були впевнені: лялькам-оберегам не можна малювати обличчя ще й тому, що через очі ляльки в її господаря може вселитися злий дух.

Для того, щоб наділити маленьку ляльку-мотанку великою магічною силою, на ляльковому обличчі нитками чи стрічками виплітали рівнобічний кольоровий хрест — давній могутній символ Сонця.

За матеріалами https://www.oru.org.ua/index.php/bogoznavstvo/oberedi-ta-znaki/503-motanky-lialky.html