7 простих соусів на основі майонезу

Майонез – дуже популярний продукт на нашому столі. Але існують і інші, не менш смачні соуси, які готуються на основі майонезу. Ми зібрали для вас рецепти найпопулярніших і найпростіших соусів, які з легкістю можна приготувати вдома.
Соус “Часниковий”

Для приготування часникового соусу на основі майонезу нам знадобиться вже готовий домашній майонез, часник, зелень (кріп або петрушка) і сіль.

Інгредієнти:

100 г домашнього майонезу

3-5 зубчиків часнику

1 ст. л. кропу

дрібка солі

В заготовку до майонезу вводимо дрібно нарізаний часник. Точно так само дрібно ріжемо зелень і додаємо до маси разом з дрібкою солі. Добре перемішуємо і відправляємо настоятися в холодильнику в скляній банці з кришкою на півгодини. Такий соус чудово поєднується з обсмаженими баклажанами або кабачками з помідорами, а також з запеченою картоплею.

Соус “Тартар”

Класичний холодний соус французької кухні традиційно готують з круто звареного жовтка, зелені і рослинної олії. Іноді додають каперси, мариновані огірки, ріпчасту цибулю та іншу зелень. В домашніх умовах можна приготувати спрощений “Тартар”, в основі якого майонез.

Інгредієнти:

1 ст. майонезу

1 ч. л. каперсів

½ Склянки маринованих огірків

2 ч. л. діжонської гірчиці

2 ст. л. зеленої цибулі

2 ч. л. лимонного соку

сіль і мелений чорний перець за смаком

Змішати до однорідної маси майонез (домашній), дрібно нарізану цибулю, каперси і мариновані огірки, додати гірчицю, сіль, перець і лимонний сік. Перемішати і охолодити в холодильнику. Подавати такий соус до страв із риби і морепродуктів, ростбіфу, холодноої печені.

Соус “Васабі”

Готується соус на основі японського хрону – васабі. Через дорожнечу цього зеленого хрону у багатьох ресторанах за межами Японії його роблять на основі хрону звичайного, додаючи спеції і харчовий барвник. Тому, купуючи такий васабі в супермаркеті, не варто розраховувати на його відмінну якість.

Інгредієнти:

100 р майонезу

2-3 ст. л. васабі

Просто додаємо до майонезу васабі. Якщо любите погостріше, додайте більше, якщо віддаєте перевагу менш пікантному соусу – достатньо і однієї ложки. Все ретельно перемішати в скляному посуді і поставити в холодильник охолоджуватися. Можна подавати до рибних страв і салатів.

Соус “Гірчичний”

Кажуть, гірчиця підвищує апетит і покращує травлення. А ще чудово підійде тим, хто хоче схуднути, оскільки в ній містяться речовини, що розщеплюють жири. Зберігати соус на основі гірчиці потрібно в холодному і темному місці, інакше він втратить свій смак і аромат.

Інгредієнти:

100 р майонезу

1-2 ст. л. французької зернистої гірчиці

сіль і перець за смаком

В домашній майонез додати 2 ст. л. зернистої гірчиці. Посолити, поперчити і відправити в холодильник настоятися. Такий соус чудово поєднується зі стравами на грилі, зокрема з куркою.

Гострий соус “Чилі”

Червоний перець має сильний пряний аромат і гострий, а часом навіть пекучий смак. Якщо є протипоказання до вживання гострих страв, від такого соусу краще відмовитися. До речі, печіння від перцю знімається не водою, а молоком. Ну, це на той випадок, якщо перець ви ріжете ножем, а не використовуєте готову пасту.

Інгредієнти:

100 р майонезу

2 ст. л. пасти чілі

Домашній майонез потрібно з’єднати з пастою чилі. Якщо бажаєте отримати більш гострий соус можна додати 3 ложки пасти. Щоб отримати менш цікавий варіант, буде достатньо 1 ложки. Соус підійде до страв, приготованих на грилі.

Соус для бургерів

Купуючи в фаст-фуді бургер, ми зазвичай беремо до нього популярний соус барбекю або кисло-солодкий. У домашніх умовах такий соус можна приготувати на основі майонезу.

Інгредієнти:

100 р майонезу

2 ст. л. томатного кетчупу

1 ч. л. пасти чілі

жменя оливок

паприка

Змішуємо майонез з пастою і кетчупом, додаємо дрібно нарубані оливки і паприку, добре перемішуємо і даємо настоятися. Такий простий соус чудово поєднується з гамбургерами, які, до речі, теж можна приготувати в домашніх умовах.

Соус із зеленню

Соус, приготований на основі майонезу і зелені, прекрасно підійде до холодних страв з риби та м’ясних закусок.

Інгредієнти:

100 г майонезу

листя салату

шпинат

зелень петрушки і кропу

естрагон

1 ст. л. оцту

Листя салату і шпинату промити і добре проварити в окропі 2-3 хвилини. Остудити, потім дрібно порубати і додати 1 ст. л. готової зелені до майонезу. Додати сіль і оцет за смаком.

За матеріалами https://tsn.ua/lady/kukhnya/recepty/sousi-na-osnovi-mayonezu-7-prostih-receptiv-638988.html