Шкідливі міфи про здоровий спосіб життя, в які ми до цих пір чомусь віримо

Всі ми хочемо бути красивими і здоровими, тому здоровий спосіб життя стає нормою. Щоденні тренування, біг вранці, відмова від цукру та інших вуглеводів з раціону та інші подібні поради буквально оточують нас з усіх боків. Ми зустрічаємо їх у стрічках соціальних мереж, в журналах, в розмовах з друзями. Але чи так все це необхідно насправді?

Ми вирішили розібратися в здоровому способі життя і зібрали міфи, дотримання яких може тільки нашкодити.

Міф 1. Етикетки говорять лише правду

© depositphotos.com

Якщо ви вірите всьому, що написано на упаковці товару, то у нас для вас неприємний сюрприз. У виробника є безліч вивертів, щоб продукт виглядав менш калорійним або більш здоровим.

Перш за все калорійність може бути вказана не на 100 г продукту, а на порцію. В такому випадку реальна калорійність продукту набагато більша. Наприклад, якщо на шоколаді написана калорійність порції, то сама плитка може мати в три-чотири рази більше калорій.

Другий популярна виверт – перейменування інгредієнта. Наприклад, якщо продукт містить багато цукру, то в складі можуть значитися три інгредієнта: цукор, фруктоза і випарований буряковий сік. Таким чином цукру в складі 15 г, а не 45 г, але по факту виходить все одно 45. Якщо ви хочете дійсно здорово харчуватися, потрібно уважно читати етикетки і дотримуватися старого правила: чим менше інгредієнтів, тим краще.

Міф 2. Вечерю віддай ворогові

© depositphotos.com

Мабуть, всі знають цю приказку здорового харчування: «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові». Але сучасні дослідження показують, що краще відібрати свою порцію назад. Постійна відмова від вечері тягне за собою уповільнення обміну речовин, небезпечне зниження рівня цукру в крові, підвищену стомлюваність і перебір калорій під час сніданку і обіду. Насправді найкраще з’їсти на вечерю щось легке і корисне: овочі та білок будуть прекрасним рішенням, яке піде фігурі тільки на користь.

Міф 3. Щоденні тренування – це ідеально

© depositphotos.com

Насправді ні. Тренуватися щодня можуть дозволити собі тільки професійні спортсмени, чиї м’язи вже готові до такого навантаження. Якщо, надихнувшись ідеєю спорту, ми починаємо бігати в зал кожен день, то такий запал швидше нашкодить м’язам, адже у них просто не буде часу відновитися. Звичайно, легкі навантаження в якості зарядки або асани з йоги тільки будуть тримати вас в тонусі, а повноцінні тренування варто обмежити п’ятьма годинами на тиждень: саме так радять учені.

Міф 4. Чим більше пітнієте, тим сильніше схуднете

© depositphotos.com

Саме на цьому міфі заснована ідея термокостюмів, саун для схуднення або просто тренування до сьомого поту. Насправді кількість поту не позначається на ефективності вашого тренування. Наприклад, година бігу, за яку ви точно пропотієте, спалить близько 270-300 ккал, а година силового тренування, під час якої ваша шкіра ледь покриється потом, – 360 ккал. На користі поту грунтується і міф про «топлення жирів» у сауні. Насправді витрата калорій в сауні не значно відрізняється від простого сидіння і скинути вагу ніяк не допоможе, отже сидіти в ній годинами, чекаючи чуда, безглуздо.

Міф 5. Сніданок – найважливіша їжа дня

Ми всі чули, що вести здоровий спосіб життя і тим більше худнути без нормального сніданку просто неможливо. Насправді це не так. Останні дослідження показують, що люди, які пропускали сніданок, за день з’їдали менше, ніж ті, хто прийняв їжу з ранку. Але тут є велике застереження: мова йде саме про тих, хто снідати не хотів і змусив себе. Отже якщо ви прокидаєтеся, а ваш апетит відсутній, то не варто себе мучити і будити його насильно: на все свій час.

Міф 6. Схуднення залежить тільки від сили волі

© depositphotos.com

Коли хтось говорить, що не може скинути вагу, багато хто відповідає тільки порадою менше їсти. У суспільстві вважається, що схуднення – це питання сили волі і тільки, але насправді на одній стійкості далеко не заїдеш. У справі побудови красивого тіла замішані генетика і спосіб життя, а тіло кожної людини настільки індивідуальне, що питання дієти і навантажень потрібно підбирати тільки під нього, і робити це краще разом з лікарем.

Міф 7. Біг корисний для всіх

© depositphotos.com

Не зовсім так. Насправді 79% бігунів отримують травми під час занять, і здебільшого біг небезпечний для тих, хто приземляється на п’яту, для людей з асиметрією стоп, а також для нетренованих людей з великою масою тіла. Також у людей похилого віку біг може викликати проблеми з серцем. У бігу, при всій його користі, теж може бути передозування: в даному випадку відзначаються потовщення стінок серця, а також окислювальний стрес. Такий ефект виникає, якщо бігати надто багато. Оптимальний час – 30-50 хвилин на день.

Міф 8. Вуглеводи і білки не можуть перетравлюватися одночасно

© depositphotos.com

Саме на цьому міфі заснований рух роздільного харчування. Зазвичай говорять про те, що для перетравлення білка і вуглеводів потрібні різні середовища, а одночасно в шлунку створюватися вони не можуть. І формально все правильно. Але природа набагато розумніша і завбачливша, ніж ми думаємо, тому переробка вуглеводів і білків в організмі йде окремо: розщеплення вуглеводів проходить в роті і в тонкому кишечнику, а білки перетравлюються в шлунку і товстому кишечнику. Не варто нехтувати гарніром з рису до рибки на грилі, все одно організм сам знайде спосіб отримати максимум користі від вашої їжі.

З модою на здоровий спосіб життя до нас прийшло багато різної інформації про спорт і харчування, і не всьому варто вірити. А які міфи про здоров’я знаєте ви? м

За матеріалами http://vsviti.com.ua/interesting/health/85630