8 пісних, але неймовірно смачних страв

Вегетаріанський плов з гарбузом

Інгредієнти для вегетаріанського плову з гарбузом

100 г олії,

2 цибулини,

2-3 морквини,

1 головка часнику

200 г солодкого гарбуза,

300 г довгозерний рису,

1 ст.л. солі,

1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів,

барбарис, куркума, зіра за смаком

Рецепт вегетаріанського плову з гарбузом

Рис кілька разів промийте, замочіть в прохолодній воді, поки готуєте овочі.

Цибулю наріжте півкільцями, моркву тонкими брусочками, гарбуз кубиками.

У казані або глибокій каструлі розжарити олію, обсмажте цибулю до прозорості.

Поверх цибулі покладіть моркву, злегка посоліть, посипте зірою, барбарисом, куркумою і залиштетушитись  під кришкою на слабкому вогні на 10 хвилин.

На морквину викладіть гарбуз разом з цілими зубчиками  часнику і сухофруктами.

Відразу ж накрийте гарбуз шаром рису, добре його посоліть і розрівняйте.

Влийте гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см.

Дочекайтеся кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподіліть рис рівніше. Накрийте казан кришкою і залиште на слабкому вогні на 20-25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в рис.

Розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.

Неймовірний рецепт часникової картоплі по-Італійськи

Якщо Ви думаєте, що в Італії їдять тільки пасту і піцу, то глибоко помиляєтеся. Італійці обожнюють смажену картоплю, особливо приготовану даним способом.

Інгредієнти

3 середні картоплини

1 пучок петрушки

2 середніх зубчики часнику

Оливкова олія

Сіль, мелений перець

Інструкція

1. Картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці.

2. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картопля, але можна і розділити на 2 порції. Отже, на вибраній вами сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити рубаний часник до золотистого. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії.

3. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець.

4. Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії.

5. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує. Зі сметанним або іншим соусом.

Лосось по-тайськи

Взимку спекти м’ясо лосося можна в духовці або підсмажити на сковороді, а влітку, найкраще, готувати рибу на грилі або мангалі. Тайський соус можна купити в супермаркеті, але якщо ви його не знайдете, приготуйте рибу із запропонованим нами аналогом тайського соусу. Використовуйте тайський солодкий соус не тільки для риби, але й для м’яса, морепродуктів і овочів. Соус можна зберігати в холодильнику до трьох місяців.

Інгредієнти

6 шт філе лосося (близько 180 г одне філе)

Сіль

120 г солодкого тайського соусу з перцем чилі

3 столові ложки нарізаного зеленої цибулі

олія

Для тайського соусу:

100 г рідкого меду або цукрового сиропу

50 мл води

2 столові ложки оцту

1 столова ложка кукурудзяного крохмалю

1 маленький роздавлений зубчик часнику

1 чайна ложка солі

1/2 чайної ложки перцю чилі крупного помелу

Інструкція

1. У глибоку форму для випічки, викласти філе лосося в один ряд. Кожне філе зверху приправити сіллю, полийте олією. Кожен шматочок риби змастіть за допомогою пензлика 1 столовою ложкою солодкого тайського соусу з перцем чилі. Соус рівномірно розподіліть по поверхні, а також ретельно змастіть нижні і бічні сторони філе. Накрити форму кришкою або затягніть харчовою плівкою і поставте маринуватися в холодильник мінімум на 2 години або на ніч.

2. Розігрійте духовку до температури 200 ° С з верхнім грилем. Деко для випічки вистелити пергаментним папером і злегка змастіть олією. Викладіть на пергамент скибочки риби шкірою вниз. Змастіть рибу соусом.

3. Випікайте рибу протягом 8 хвилин. Деко з рибою вийміть з духовки і ще раз змастіть філе тайським соусом. Поверніть деко в духовку і випікайте ще 5 хвилин або до золотисто-карамельного кольору. Подавайте відразу в гарячому вигляді з гарніром із зеленої цибулі.

4. Для приготування соусу: в маленькій каструлі змішайте всі інгредієнти до отримання однорідної маси. Доведіть соус до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варіть на повільному вогні протягом 10 хвилин або поки соус не загусне. Перелийте гарячий соус в скляну банку і охолодіть.

Рецептів приготування картоплі існує така безліч, що в них легко заблукати. І кожен по-своєму гарний.

За запропонованим нами рецептом у тебе вийде ароматна і надзвичайно апетитна картопелька, яку готували ще наші прапрабабусі. Мабуть, вони зналися на простій і корисній кухні, якщо цей чудовий рецепт зберігся і до наших днів.

Картопля по-селянськи − інгредієнти:

  • 1 кг картоплі,
  • 2 зубки часнику,
  • 3 ст. ложки духмяної нерафінованої соняшникової олії,
  • сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець),
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Картопля по-селянськи − приготування:

  1. Картоплю ретельно промий зі щіткою під проточною водою. Виріж ростки, але не очищай шкірку.
  2. Крупну картоплю поріж на кілька частин, а дрібну достатньо розрізати навпіл. Склади картоплю в миску.
  3. Часник дрібненько поріж або пропусти через часничницю. Змішай подрібнені сухі трави, часник, сіль, перець і олію.
  4. Залий отриманим маринадом картоплю, гарненько перемішай і дай настоятися 15-20 хвилин, періодично перемішуючи.
  5. Виклади картоплю вниз шкіркою в один шар на деко, застелене пергаментом, і відправляй у розігріту до 250 °С духовку. Картопля по-селянськи буде готова приблизно за 25-30 хвилин. Час запікання залежить від розміру скибочок.
  6. Орієнтуйся на зовнішній вигляд страви − готова картопля по-селянськи має стати золотистого кольору.
  7. Подавай готову картоплю по-селянськи як самостійну страву або в якості гарніру до м’яса, риби й овочів.

Хек (Мерлуза) по-галісійськи

Інгредієнти

2 порції

500г  хека

6-8 картоплин

1 цибулина

2 зубчики часнику

1 ч.л. паприки

1 лавровий лист

пара гілочок петрушки

оливкова олія

сіль

чорний перець

Зніміть з хека філе – ця риба не кістлява, так що це буде неважко; втім, можна зробити готування ще простішим, нарізавши тушку поперечними стейками – по одному на порцію. Приправте рибу сіллю, при бажанні збризніть лимонним соком, і відкладіть в сторону. Розігрійте на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажте до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику. Наріжте картоплю “шайбами” товщиною 1,5-2 см. і додайте їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Залийте водою настільки, щоб вона покривала картоплю, додайте лавровий лист, посоліть і варіть на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин, до розм’якшення картоплі.

Злийте воду (або перекладіть овочі в іншу форму), приправте картоплю чорним перцем, зверху розмістите хека і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хвилин. Тим часом візьміть сотейник, додайте пару ложок оливкової олії і тонко нарізаний зубчик часнику і грійте на найменшому вогні, щоб часник не смажився, атомився, повільно віддаючи олії свої аромати. Коли риба буде готова, зніміть сотейник з вогню, додайте паприку і розмішайте.

Розкладіть по тарілках картоплю, зверху розкладіть рибу і полийте гарячою олією  з паприкою. Прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою і негайно подавайте.

PS: Паприку можна брати як гостру, так і солодку – залежно від ваших уподобань. Мені подобається з гострою, у страві її гострота практично не відчувається, зате у смаку з’являється ще один вимір.

Риба по-сицілійськи

Велику рибину (наприклад, судак) почисть, випатрай і зроби косі надрізи з обох боків тушки. Поклади у порізи по половині скибочки лимона.

Підготовлену рибу поклади на змащене жиром деко, розклади навколо красивими колечками ріпчасту цибулю, нарізану кубиками картоплю, кабачки й тонкі скибочки свіжих грибів.

 

Рибу посоли, поперчи, побризкай оливковою олією й водою. Запікай рибу в духовці за температури до 180 градусів до готовності (час залежить від розміру рибини).

Вінегрет – класичний рецепт.

Назва вінегрет найбільше підходить для цього салату. Адже він і правда представляє собою мішанину з різноманітних овочів. А чи знаєш ти, що “вінегрет” дослівно означає “збризнутий оцтом”? Хоча часто в оцті і немає потреби, оскільки природну кислоту вінегрету забезпечують натуральні соління − квашена капуста і солоні огірки.

Ти тільки поглянь на його яскравий, насичений бордовий колір, від якого і на душі помітно теплішає. А запах! А користь! Ти кришиш у тарілку виключно вітаміни, заправляєш духмяною соняшниковою олією і подаєш зі скибочкою житнього хліба − мрія!

Набір продуктів для цього салату традиційний, і варіантів існує зовсім небагато, тож не заблукаєш. Різниця полягає хіба що в пропорціях овочів, яку ти вибираєш за своїм смаком.

Отже, сьогодні в нашому меню − вінегрет.

Вінегрет − інгредієнти:

  • 2 буряки,
  • 4 картоплини,
  • 1 морква,
  • 1 цибулина,
  • 3 солоних огірка,
  • 200 г квашеної капусти,
  • 200 г консервованого зеленого горошку,
  • 3 ст. ложки нерафінованої соняшникової олії,
  • щіпка цукру,
  • сіль за смаком.

Вінегрет − приготування:

  1. Ретельно помий буряк, картоплю, моркву і відвари в мундирах до готовності. Зверни увагу, що першою звариться картопля – приблизно за 20 хвилин. Далі приготується морква – хвилин за 30-40. Найдовше доведеться варити буряк, залежно від розмірів – 40-60 хвилин. Готовність овочів перевіряється виделкою або ножем.
  2. Відварені овочі очисти від шкірки і поріж однаковими невеликими кубиками. Цибулю дрібно поріж. Із зеленого горошку зціди рідину.
  3. З капусти зціди розсіл, при необхідності подрібни її. Солоні огірки бажано очистити від шкірки, так вінегрет вийде більш ніжним за консистенцією. Якщо всередині огірків багато розсолу, зціди його. Огірки також поріж кубиками.
  4. З’єднай усі овочі, додай цукор і сіль за смаком, перемішай. Цукор врятує твій вінегрет, якщо буряк раптом виявиться недостатньо солодким. Заправ вінегрет соняшниковою олією і знову перемішай.
  5. Дай вінегрету настоятися 20-30 хвилин, щоб овочі “подружилися” між собою і наситилися ароматом соняшникової олії. Подавай вінегрет із чорним хлібом як самостійну страву.

Смачного!

Медово-Грушевий пісний пиріг .

Ароматний медово-грушевий пиріг підходить не лише в піст. Цей рецепт випічки ми радимо тобі запам’ятати і готувати якомога частіше. Спробуй!

Медово-грушевий пиріг

Тобі знадобиться:

1 склянка цукру,

1 склянка води,

2 ст ложки меду,

1 ч ложка соди,

1 год ложка лимонної кислоти,

1/4 склянки подрібнених горіхів,

0,5 склянки олії,

1,5-2 склянки борошна,

щіпка кориці або коріандру,

приблизно 3-4 груші.

Як приготувати:

Змішай цукор з водою і додай трохи олії, підігрій рідину і додай мед.

Розмішай, щоб цукор і мед розчинилися. Додай соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно.

Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почисти, наріж кубиками і додай у тісто. Вилий тісто у форму.

Випікай 30-35 хвилин при 200 градусах.