Що зробити з листкового тіста: 12 геніально-смачних ідей!

1

Почнемо з найпростішого: листкове тісто можна нарізати смужками (або використовувати  обрізки) і по спіралі обернути ними сосиски або смажені / запечені курячі гомілки. З щільністю спіралі можна експериментувати: відстані між витками може і зовсім не бути.
Ще варіант – обернути смужками листкового тіста попередньо запечену і остигke грушу. Обернути – і знову відправити в духовку хвилин на 15-20. Готову грушу в тsсті можна подати з міксом салатного листя, приправленjuj оливковою олією з бальзаміком, і пікантним сиром.
2


Смужки листкового тіста можна перетворити і в трубочки. І не біда, якщо у вас немає спеціальних конусоподібних металевих формочок: досить вирізати з кондитерськоuj паперу трикутники і кожен з них згорнути в кульочок.
Спечені трубочки можна залишити порожніми, обваляти поверхню в суміші цукру, горіхів і кориці – вийдуть практично чеські трдло.

Або заповнити:

як в старі добрі часи – білковим кремом;
«Сучасним» – на основі рікотти;
сирним кремом (трубочки можна подати і як закуску!);
соковитою начинкою з курячого фаршу, в’ялених томатів, сиру і соусу бешамель.
Заповнювати трубочки начинкою зручніше за допомогою кондитерського мішка або щільного целофанового пакета зі зрізаним куточком.

3


У смужки з тіста можна вплести фаршировані маслини, або шматочки ковбаси – вийде оригінальна закуска.

На двох смужках тіста з одного боку зробити надрізи, не доходячи до краю кілька міліметрів. Вкладаючи між розрізами оливки, сплести з смужок тіста  косичку. Змастити заготовки збитим яйцем і випікати при 180 градусах до золотистого кольору.

4


Смужки тіста можна перетворити в троянди, якщо викласти на них «пелюстки» – тонко нарізані скибочки яблук або вареної ковбаси. Попередньо тісто потрібно змастити: в солодкому варіанті – джемом, в закусочному – томатним соусом. Залишається лише акуратно згорнути смужки в щільні рулетики і викласти в форму.

5


З листкового тіста легко приготувати незвичайний пиріг – в формі спіралі. Нарізати тісто смужками шириною близько 8 см, викласти на кожну «доріжку» начинку, наприклад, тертий сир, оливки і злегка обсмажену стручкову квасолю. Згорнути рулетом по довгій стороні, змастивши краєчок з одного боку збитим яйцем або водою, а потім викласти рулети в форму по спіралі. Верх можна змастити збитим яйцем і присипати кунжутом.

6


А ось до геніальності проста маніпуляція з листковим тістом: досить надрізати вздовж кромки бортики у пирога, як вони почнуть «рости» прямо в процесі випічки! Всередину квадрата можна викласти практично будь-яку начинку, наприклад, червону рибу і шпинат або буряк, козячий сир і волоські горіхи.

7


Втім, постійно вписувати пироги в строгі рамки не варто: їм можна надавати і більш вишукану форму. Для прикладу – груші в слойці. Краса! І всього за 15 хвилин.

8


А ось так формуються звичайні слойки – з тими ж грушами або яблуками. Тісто треба розкачати в пласт, нарізати на рівні прямокутники. На одній стороні прямокутників зробити вертикальні надрізи в 1 см в шаховому порядку. Викласти готову начинку на тісто. Закрити тією частиною, де є надрізи і защипити.

9


Якщо немає часу, можна не возитися з кожною слойкою окремо, а зліпити цілий деко одним махом! Пласт тіста розкачати і викласти на деко. Гірками розкласти на ньому начинку (наприклад, як на фото, – з варених яєць і зеленою цибулею або з куркою і печерицями). Змастити проміжки збовтаним яйцем. Накрити другим шаром тіста, притиснути пальцями в проміжках, а гірки наколоти виделкою. Розрізати на квадрати. Готовим слойки залишиться лише злегка допомогти розлучитися одній з одною.

10


Особливість цих слоек (а при бажанні одного великого пирога) – в запечатуванні. Листкове тісто нарізати на квадрати. У половині з них зробити в центрі проріз у вигляді зірки. У центр «цілих» квадратів викласти начинку, краї тіста змастити яйцем. Акуратно закрити іншим квадратом тіста. Формочкою вирізати коло. Защипнути краї і зробити візерунок виделкою.

11. 


Всього два пласта листкового тіста і начинка – абсолютно будь-яка: сир, шинка, бекон, печериці – і можна готувати пиріг у формі сонця. Ми готували а-ля піцу – з сиром і томатним соусом. Розкачати обидва пласта тіста, вирізати кола потрібного діаметру. Деко застелити пергаментом, викласти на нього коло з тіста, зверху – начинку (в нашому випадку це томатний соус і тертий сир), накрити другим колом. У центр поставити склянку чи чарку. Навколо чарки розділити тісто на рівну кількість частин. Кожну двічі повернути за або проти годинникової стрілки.

12

І наостанок – павутинка-півсфера з листкового тіста – оригінальна прикраса для порційних салатів або десертів.

Щоб приготувати павутинку, знадобляться яблука і фольга. Яблука потрібно загорнути у фольгу, а тісто розкачати не дуже тонко. Нарізати тісто сіточкою, трохи розтягнути її та огорнути яблуко так, щоб внизу залишився невеликий отвір: заодно з павутинкою спечеться і яблуко, воно стане м’яким, зменшиться в розмірах, і його можна буде без проблем витягнути.

За матеріалами https://lady.mail.ru/article/496213-iz-sloenogo-testa-12-genialnyh-idej/