ТОП-5 термальних курортів України

На Закарпатті налічується понад 50 термальних джерел різної мінералізації. В цих термальних водах можна не лише гарно відпочити, а й оздоровитися і набратись сили на цілий рік.

Кожне з джерел має свій особливий хімічний склад і застосовується для лікування окремих захворювань. Загалом у джерелах Закарпаття можна зміцнити імунітет і пройти курс лікування серцево-судинної, опорно-рухової, ендокринної та нервової системи.

Нижнє Солотвино

В урочищі Деренівка за 12 кілометрів від Ужгорода знаходиться санаторний комплекс із цілющою термальною водою — “Деренівська купіль” у селі Нижнє Солотвино.  Унікальна вода, яка ще чотири століття тому прославила курорт та цю місцевість на всю Європу, видобувається із глибини 640 м. і охолоджується із +45 °С до +34 °С.

Цілюща вода містить життєво необхідні елементи, серед яких — бор та кремній. Загалом термальна вода Деренівки ефективна за різними медичними показаннями. Купання у такій водоймі дуже розслабляє, поліпшує кровообіг, нормалізує кров’яний тиск, заспокоює нервову систему, позитивно впливає при захворюваннях опорно-рухового апарату, серцево-судинної, дихальної, ендокринноı̈, травної, видільної систем.

Санаторний комплекс "Деренівська купіль" у селі Нижнє Солотвино, Закарпаття

Санаторний комплекс “Деренівська купіль” у селі Нижнє Солотвино, Закарпаття

Довге

В Іршавському районі Закарпатської області розташоване одне з найбільших родовищ термальних метанових йодо-бромних вод з численними виходами цих вод у вигляді джерел у селах Велика Розтока, Мала Розтока, Дубрівка, Гребля, Кам’янське. Прямих аналогів термальних метанових йодо-бромних вод цього родовища в Україні немає. Аналогічні є в сусідній Угорщині і користуються великою популярність серед туристів.

В закаратському селі Довге розташований санаторій “Боржава” (вул. Січових Стрільців, 15), де використовують цілющу воду зовнішньо у вигляді лікувальних ванн. Термальна вода використовується при захворюванях серцево-судинної та опорно-рухової систем органів, а також позитивно впливає на нервову та ендокринну систему.

Санаторій Боржава у с. Довге, Закарпаття

Санаторій Боржава у с. Довге, Закарпаття

Косино

Комплекс «Термальні води Косино» знаходиться у селі Косонь Берегівського району, на території 200-літнього дубового гаю. Ще 15 років тому тут діяла стара база, яку у 2006 році було викуплено і у 2012 році стартував 5-річний проект по розвитку нового оздоровчо-рекреаційного комплексу. Нині – це популярна туристична атракція, виконана у австро-угорському стилі, яку відвідують багато туристів протягом року.

Основною особливістю комплексу є привабливе розміщення на шлейфі залягання мінеральних термальних вод, що проходить через Францію, Італію, Іспанію, Сербію, Хорватію, Австрію, Швейцарію та Балкани. В Україні цей шлейф охоплює Закарпаття, в тому числі Виноградівський і Берегівський райони. Термальна вода комплексу «Термальні води Косино» піднімається із свердловини глибиною 1190 метрів, далі, з глибини 90 метрів під землею, мінералізована вода температурою +51°C закачується насосом і потрапляє в басейн уже з температурою +41°C.

За своїм хімічним складом термальна вода багата на залізо, масова концентрація якого становить 1,62 (г/дм3), натрій, калій, фтор, цинк та інші мікроелементи. Кислотно-лужний баланс рН 6,08. А загальна мінералізація води становить 8,5 – 11,00 г/дм3. На території комплексу «Термальні води Косино»  розміщено сім басейнів, чотири з них – термальні.

Комплекс «Термальні води Косино» в с. Косонь, ЗакарпаттяКомплекс «Термальні води Косино» в с. Косонь, Закарпаття

Золота гора

Комплекс «Золота Гора» розташований у селі Барвінок, за два кілометри від міста Ужгород. Це дуже мальовниче місце, з якого відкривається чудова панорама Ужгорода та середньо-дунайської низовини. Тут знаходиться п’ять сучасних термальних басейнів із температурою води +29°C та + 39°C. За хімічним складом та температурою вода свердловини відноситься до гарячих кремнієвих гідрокарбонатних натрієвих середньої мінералізації, складом схожа на термальні води найкращих курортів Франції, Німеччини та Чехії.

Купання у такій воді принесе користь людям із захворюваннями серцево-судинної та опорно-рухової систем організму, з анемією, цукровим діабетом, подагрою та ін. 

Комплекс «Золота Гора» в с. Барвінок, ЗакарпаттяКомплекс «Золота Гора» в с. Барвінок, Закарпаття

Велятино

У селі Велятино Хустського району знаходиться профілакторій “Теплі води”. Його термальні джерела насамперед привертають увагу підвищеним вмістом брому та йоду, що діють заспокійливо на організм людини. Вода надходить із свердловини, глибиною понад  кілометр, при температурі 40° С. Перед використанням її охолоджують до прийнятної для людського тіла температури (30-38 ° С).

На поверхні з води активно виділяється вуглекислота. Така вода корисна при захворюваннях опорно-рухового апарату, органів дихання, серцево-судинної та нервової системи. У санаторії можна прийняти лікувальні ванни з термальної, борної, бромно-хлоридно-натрієвої води або ж покупатися у термальних басейнах під відкритим небом. Курс лікування складає 10-15 процедур тривалістю від 15 до 25 хвилин.

За матеріалами https://www.discoverukraine.com.ua/top-5-termalnix-kurortiv-zakarpattya/