10 найвідоміших пам’ятників писанці

Українці завжди з повагою ставилися до великодніх яєць. Люблять і шанують цей пасхальний символ і по цілому світу. У деяких країнах та містах України писанкам навіть встановили пам’ятники. 

1. Пам’ятник писанці у містечку Вижниця Чернівецької області. Разом з постаментом має три метри висоти. Для його виготовлення використовували бетон, морозостійку плитку та природні матеріали. Розписували писанку у гуцульському стилі студенти Вижницького коледжу прикладного мистецтва.


Фото: ipress.ua

2. Величезна різнобарвна писанка стоїть і в центрі села Братківці на Львівщині. Через фінансові труднощі зводили пам’ятник вісім років. Висота пам’ятника – 6,5 метрів, в діаметрі яйце сягає 4 метрів. Усередині писанки розмістили Богородицю. Ідея побудови символу належить місцевому сільському голові.


Фото: Петро Мелешко

3. Оригінальний пам`ятний знак українській писанці також радує жителів села Доброгостів, що у Львівській області. На жаль, про авторів ідеї та параметри писани відомостей немає.


Фото: uk.wikipedia.org

4. Цікавий пам’ятник писанці розмістили і на острові Хортиця в Запоріжжі. Його встановили на місці святилища, яке датують 3-2 тисячоліттям до н.е. Оригінальний пам`ятник виконали з матеріалу, доставленого з Янцівського гранітного кар`єру. Орнамент цього яйця непостійний. Час від часу художники змінюють розпис, що ще більше приваблює до великоднього символу туристів.


Фото: hortica.zp.ua

5. Гігантське яйце знаходиться і в місті Коломия Івано-Франківської області. Це музей писанок у вигляді великоднього яйця. Ця споруда вважається найбільшою писанкою у світі, яка має висоту 13 метрів. Музей володіє колекцією понад 12 тисяч писанок, представлених з переважної більшості областей України, а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії.


Фото: www.museum.if.ua

6. Ось таке незвичне «пасхальне яйце» з’явилося в Криму у 2008 році. На писанці, яку встановили у дитячому парку міста Севастополь, зображений флотоводець, адмірал Федір Ушаков. Висота пам’ятника – 4 метри 20 сантиметрів.


Фото: www.myjulia.ru

7. Немалий пам`ятник великодньому яйцю поставили і в Румунії, у місті Сучава. Його висота сягає понад 7 метрів, діаметр – 4,6 метрів. Цікаво, що тут місцеві жителі вважають свій пам’ятник найвищим у світі пасхальним яйцем.


Фото: www.rri.ro

8. Шанують великоднє яйце і у литовському місті Вільнюс. Незвичну скульптуру «Маргутіс», що в перекладі означає «великоднє яйце», можна побачити в одному зі скверів Старого Міста. Розфарбоване яйце, вагою 300 кілограмів, встановлено на верху великої гранітної колони. Скульптура яйця виконана з гіпсу, її висота близько двох метрів. Яйце розфарбували в пасхальних традиціях, притаманних литовському живопису.


Фото: www.phototopic.ru

9. Є писанка і в канадському містечку Веґревілі, велику частину населення якого становлять канадські українці. Її висота – 10 метрів. Кажуть, що канадська писанка була створена, як пам`ятник кінній поліції. На конкурсі проектів – це гігантське пасхальне яйце, що символізує мир і безпеку, визнали найкращим. Ця писанка є величезною мозаїкою, що включає 524 зірки, 1108 рівносторонніх трикутників, має 3512 зовнішніх граней і 177 внутрішніх розпірок, складається з 6978 деталей.


Фото: made-in-ukraine.info

10.  В суботу, 31 березня 2018, в місті Апостолес – колисці української імміграції до Аргентини – відбулося урочисте відкриття пам’ятника писанці.

“Даний монумент – першим такого роду в Аргентині, що є і своєрідним символом взаємодії двох спільнот країни, які емігрували сюди ще 120 років тому – української та польської: кожна з них мала змогу оздобити по половині писанки, а сам пам’ятник було розташовано на перехресті вулиць “Україна” та “Польща”, – сказано у повідомленні.

Отець Гільєрмонд Анджейович, парафіяльний священик Візантійсько-Української Обрядової Церкви Святої Трійці, благословив пам’ятник.

Під час заходу також прозвучали український і польський гімни у виконанні хору “Voces de Apóstoles”.

На церемонії були присутні члени муніципального уряду на чолі з мером міста Маріо Віалєм, релігійні громади, українська спільнота.

За матеріалами https://portal.lviv.ua/article/2015/04/10/164504