Як виростити лаванду у будь-якому регіоні України.

Запашну та ароматну рослину може виростити кожен. І такі поради допоможуть у вирощуванні лаванди.

Посадка лаванди

Мені більше подобається вирощувати лаванду не з насіння, а з саджанців. Я купую невеликий кущ і висаджую його на сонячну сторону своєї ділянки. Тому що рослина дуже солнцелюбівие, їй потрібно не менше 10 годин сонячного світла в день.

Важливо відстань, на якому ми висаджуємо кущі. Вона повинна бути не менше 5 см, так лаванда росте найкраще.

Починати вирощувати лаванду найкраще навесні. Але якщо ви трохи запізнилися з цим пунктом по вирощуванню лаванди, то нічого страшного. Просто візьміть більш дорослий саджанець.

Грунт для вирощування лаванди

Для вирощування лаванди не потрібно вибирати грунт богатим мінералами і перегноєм, лаванда може прекрасно розростися і без цього. Важливіше забезпечити правильний полив. Вона не любить занадто вологий грунт, так що, немає необхідності її часто поливати. Слідкуйте за тим, щоб грунт завжди був трохи сухий.

Горщик для вирощування лаванди

Це, мабуть, найважливіша порада для тих, хто хоче виростити лаванду живучи в несприятливому для рослини регіоні, тобто дощовому або холодному. Посадіть лаванду в горщик. Так ви не тільки забезпечите кращий дренаж грунту, адже як уже сказано вище, вона не любить занадто вологий грунт, а значить, лаванду легко перелити, але і зможете заносити її в будинок при необхідності.

Під сильними дощами лаванда загине (знову ж занадто багато води). В горщику ви зможете занести її в будинок і уникнути переливу. Те ж саме з холодними регіонами, так ви врятуєте рослину від низьких

Мульча для лаванди

Багато хто відзначає, що мульча при вирощуванні лаванди може зіграти велику роль. Я і сам це помітив. Трохи органічної мульчі позитивно вплинуть на зростання рослини. Найкраще вибирати щось легке, тріски або опил, трохи трави. Для вирощування лаванди не потрібно робити товстий шар, просто трохи посипте. Можна також додати трохи керамзиту або дуже дрібної гальки.

Збір урожаю лаванди

Лаванду вирощують частіше для того, щоб потім застосовувати її в кулінарії або домашній медицині. Хоча її квіти красиві і стануть прикрасою для будь-якого саду. Квіти зрізають від 1 до 5 разів за рік. Якщо немає особливої ​​необхідності, краще обмежитися 2 разами. Один раз з появою перших квітів, а другий раз в серпні.

Як зрізати лаванду, щоб не тільки зберегти, а й примножити її зростання? Знайдіть на стеблі область, де закінчується дерев’яна частина, і починається м’який зелене стебло. Відступите на 2-3 см вище і зробіть зріз. Необхідно залишити пару см зеленої частини, ні в якому разі не зрізайте на дерев’яній частині рослини. У цьому лаванда дуже схожа з розмарином.