Гібіскус: екзотичний гість з пишним цвітом

Гібіскус – домашній улюбленець, який швидко зростає, невибагливий в догляді, прощає нерегулярне освітлення і різкі скачки температури. При неправильному догляді може припинити цвітіння, але якщо відновити необхідні умови, знову порадує великими, яскравими і красивими квітами. Правда, їх термін цвітіння недовгий – зазвичай вони в’януть протягом доби-двох, але тут же їм на зміну з’являються нові.

 

Gibiskus_06-650x488

Gibiskus_10-650x501

Gibiskus_12-650x433
Гібіскуси: сорти і види

У природі відомо близько 300 видів цього вічнозеленого дерева, в основному – в тропіках південного сходу Азії та островів Тихого океану. Тому в наших широтах в культурі отримало найбільше поширення всього кілька:

гібіскус сірійський (інші назви – сирійська троянда, Кетмен, гібіскус садовий) – рослина з великими, що досягають в діаметрі до 10 см, квітками, простими і махровими, з різноманітною забарвленням (білі, рожеві, відтінки червоного, є сорти з двокольорового забарвленням). Цвітіння починається на 3-4 рік після посадки. Дуже вдала його посадка з трояндами – їх вимоги до грунті однакові, а їх поєднання виглядає дуже ефектно. Розмноження – переважно живцями або відводами

гібікус китайський, більше відомий у нас як китайська троянда – найбільш поширений у нас в оранжерейній і кімнатній культурі вид. Це вічнозелений, дуже декоративний чагарник, в природі досягає до 3 м. Квітки – великі, в діаметрі 12-16 см, в залежності від сорту (китайська троянда має їх близько півтисячі) має найрізноманітніше забарвлення – від помаранчевої і вогненно-червоної до жовтої або рожевої. Цвітіння зазвичай починається в березні, і триває довго – 8-9 місяців

Gibiskus_38-650x488

Gibiskus_33-650x488

Gibiskus_34
Красиві рожеві квіти піднімуть настрій і наповнять радістю вас на цілий день
гібіскус болотний – свою назву отримав через «пристрасть» до вологого, практично болотистого ґрунту. Це багаторічна рослина, досить невибаглива в догляді, не потребує частих підгодівель, при правильному догляді квітне з середини весни до перших заморозків. Великий плюс – якщо поруч з ним буде водойма, струмок або ставок. Друга важлива умова, щоб гібіскус болотний розвивався нормально – хороше освітлення, тоді він порадує своїми квітами – дуже великими (віночок може досягати до 16 см в діаметрі), з теракотовими, пурпуровими або рожевими цятками.

Gibiskus_15-650x433

Gibiskus_16-650x870

Gibiskus_17-650x488
Болотні сорти гибискуса послужать прекрасним декором невеликого ставка
Порада! Гібіскус болотний – дуже морозостійкий, його коріння, прикриті снігом, здатні перенести мороз до -30 ° С. Але краще перед настанням холодів область коренів укрити.
гібіскус трав’янистий – його цвітіння починається в кінці липня – початку серпня і триває до середини осені. Квітка – вишнево-малинового, білого або рожевого кольору, при цьому, в порівнянні з деревовидними видами, його квітконоси в 2-3 рази більші. Щорічно проростає безліч прямостоячих пагонів висотою 2,5-4 м, листя велике, чимось нагадують листя соняшник, але густота листя невелика. Він дуже світлолюбний, чим краще буде освітлено місце посадки, тим інтенсивніше буде цвітіння. Не особливо вимогливий до грунту, але краще росте на суглинках, погано – на вапняних грунтах, не переносить застою води – перезволоження може викликати загибель рослини. Його посадка може проводитися як навесні, так і восени. Гібіскус трав’янистий відмінно зимує, але перед зимівлею його бажано підгорнути і обрізати, як троянди. Розмноження – переважно діленням куща або живцями

Gibiskus_22-650x1003

Gibiskus_26-650x977

Gibiskus_31
Гібіскус в ландшафтному дизайні

У ландшафтному дизайні гібіскус садовий використовують як в групових, так і в одиночних посадках, він гармонійно впишеться в інтер’єр ділянки практично в будь-якому стилі. Будучи відносно низькорослим (кущ рідко виростає вище 1,5 м), його часто використовують в змішаному або вкущовому  бордюрі. Гібіскус садовий добре виглядає з трояндами, а так само на контрасті з вічнозеленими чагарниками.

Gibiskus_40-650x488

Gibiskus_45-650x488 Gibiskus_65-650x488
Гібіскус сірійський гармонійно поєднується з різними сортами троянд – невисокий (до 1,5 м), компактний, квітка ідеально підійде для розарію, як варіант – для альпінарію. Але особливо вдала комбінація для нього – з лавандою, таке поєднання не тільки виглядає красиво, але і аромат лаванди захистить гібіскус сірійський від шкідливих комах і попелиці.

Гібіскус болотний активно використовують при декоруванні водоймою і садових ставків. Навіть при постійній обрізці, доросла рослина заввишки може досягати 2,5-3 м, завширшки – 1-1,8 м, тому кілька посаджених в ряд кущів утворюють живу, дуже щільну загорожу, тому дуже часто гібіскуси використовують для зонування (розмежування ) ділянки.

Трав’янистий гібіскус зазвичай висаджують великими групами, а так само завдяки тому, що рослина добре переносить обрізку, з нього можна сформувати барвистий бордюр. У клумбових композиціях, виходячи з його високого зросту, його висаджують на дальньому плані.

Gibiskus_69-650x867 Gibiskus_77-650x432 Gibiskus_78-650x432
Гібікус: догляд в домашніх умовах

Якщо гібікус сирійський – досить примхливий і складний для догляду в домашніх умовах (його зазвичай вирощують в оранжереях), то китайська троянда – досить невибаглива рослина, яке може пробачити і деяку забудькуватість в поливі, і недолік освітленості. Розглянемо, як доглядати за гібіскусом в домашніх умовах.

освітлення

Китайська троянда любить яскраве світло, але при цьому полуденні сонячні промені можуть викликати появу опіків. Тому квітка краще встановити на західному або східному вікні, а ось на південній стороні будинку його потрібно розмістити далеко від вікна. При нестачі  освітлення китайська троянда може не зацвісти, тому з настанням осені, щоб не перервалося цвітіння, квітка буде потрібно досвічувати.

Порада! Головні вороги гібіскуса – пряме сонце, опади і протяги.
температура

Оптимальна в період активної вегетації – в межах + 20-25, з настанням осені температуру поступово знижують. Рекомендована температура для зимового періоду – + 16 ° С. При зниженні температури нижче + 10 ° С рослина скидає листя.

Gibiskus_79-650x974 Gibiskus_84-650x433 Gibiskus_87-650x476полив

Для поливу використовують відстояну (мінімум добу) м’яку воду, що має кімнатну температуру. Весна і літо – період рясного поливу рослини, його поливають відразу, як підсохне верхній шар грунту. При цьому воду, яка просочилася в піддон, необхідно відразу вилити. Восени полив скорочують, поливаючи  на третій день після того, як грунт зверху висох.

підживлення

Щоб уникнути опіку коренів, квітка удобрюють відразу після поливу, раз на місяць. В період активного цвітіння для підгодівлі використовують азотні добрива, з настанням осені їх дозу знижують, додаючи фосфор і калій, при цьому їх концентрація повинна становити половину від тієї, що вказана на упаковці.Gibiskus_88 Gibiskus_98 Gibiskus_371-650x508

Вологість

Китайська троянда не вимоглива до вологості, але у весняно-літній період обприскування (обов’язково теплою, кімнатної температури, водою) позитивно позначиться на її  розвитку і цвітінні.

Щоб рослина довго цвіла необхідно приділити увагу правильному поливу
обрізка

Обрізку гібіскуса по проводять з трьох причин:

щоб перевести рослину в стан спокою
щоб надати кущу потрібну форму
провести омолодження рослини
Пагони обрізають так, щоб залишалося близько 15 см.

Обрізка дуже важлива, так як вона стимулює появу нових пагонів, саме на яких з’являться квіти (на торішніх пагонах квіти не утворюються). Якщо китайська троянда обрізана перший раз в кінці весни, а потім повторно – в липні, то це допоможе продовжити цвітіння до початку зими, а обрізаними пагонами можна провести розмноження. Так само обрізку проводять при пересадці і після проведення заміни грунтового субстрату.

пересадка

До досягнення трирічного віку китайська троянда потребує щорічної пересадки, після цього – раз на три роки. При цьому у дорослих рослин в роки, коли немає пересадки, бажано замінити кілька верхніх сантиметрів субстрату.

розмноження

Незважаючи на те, що гібіскус можна розмножувати як насінням, так і живцями, саме останній варіант кращий. Перш за все, вже на перший рік посадки китайська троянда може зацвісти – а саме це важливо для звичайного любителя квітів. Крім того, розмноження живцями дозволяє повністю зберегти всі сортові ознаки, характерні для материнської рослини. Розмноження насінням – процес клопіткий і тривалий, при цьому можна отримати абсолютно несподіваний результат в плані забарвлення і розміру квітів.

Для розмноження найкраще підійдуть молоді черешки, наприклад ті, що залишилися після обрізки. Для вкорінення їх поміщають в грунт або воду (краще – посуд з темного скла). Черешок, для підвищення вологості і якнайшвидшого вкорінення, накривають зверху банкою.

Порада ! Щоб поліпшити приживлюваність молодої рослини, в земляну суміш бажано додати мох сфагнум.
З правильним доглядом ваш квітка буде радувати вас довгий часGibiskus_741-650x406 Gibiskus_511-650x435 Gibiskus_531-650x433