Як виростити ананас вдома

Багатьом вирощування ананаса в домі із зеленої верхівки здасться дивною і цікавою витівкою, а тому хто  побачив таке диво у знайомого на підвіконні, тому напевно захочеться виростити теж. Адже це дуже красива, вічнозелена екзотична рослина що довго буде радувати око.ananas2

Етап 1: вибір ананасу

Найголовніше для досягнення успіху, це вибрати хороший і стиглий посадковий матеріал, недозрілий  і перестиглий плід нам не згодиться. При виборі ананасу в магазині або на базарі звертайте увагу на його супліддя (листя), повинно бути густо-зеленого кольору, тверде, здорове. Якщо хоч подекуди листя починає жовтіти або, що ще гірше набувати коричневого кольору, то такий фрукт також варто відставити убік. Акуратно вибирайте плід взимку на базарі, там, як правило, ананаси проморожені, а такий нам не згодиться.

Центр ананаса повинен бути жовтенького кольору і не дуже твердим. Купувати пошкоджені фрукти також не варто. Можна взяти ананас і  понюхати плід, він повинен мати аромат, якщо запах є і супліддя ціле і здорове, тоді купуйте його сміливо. Можна взяти відразу дві штуки, тільки в різних місцях, як я, щоб шанс виростити став стовідсотковим.

Етап 2: підготовка верхівки

1364045027_kak-vyrastit-ananas-etap2Як виростити ананас: підготовка верхівки
Для початку потрібно вийняти саму верхівку у ананаса, для цього достатньо обхопити добре рукою весь пучок листя і акуратно, повільно повернути його. Це як кришку відкрутити на пляшці, що сильно була закручена.  Стебло повинен вийти таке як на фото.

Якщо є труднощі, а вони можуть виникнути при трохи недозрілому фрукті, тоді всю процедуру потрібно зробити кухонним ножем. Для цього виріжте листя з корінцем, потрібно різати не горизонтально, а трохи під кутом 45 градусів. Після чого всю м’якоть, що залишилася на стеблі слід видалити, це робиться для того, щоб наша заготовка не почала гнити.

1364045092_kak-vyrastit-ananas-etap2-2Як виростити ананас: очистити низ від листя
Тепер стебло біля нижньої основи потрібно очистити на 2-3 сантиметри від листя.

Етап 3: пророщування коренів верхівки

1364045030_kak-vyrastit-ananas-etap3Як виростити ананас: пророщування коренів
Щоб «шапка» від ананаса пустила коріння, її потрібно опустити на 3-4 сантиметри у воду кімнатної температури, для цього підійде склянку, а краще взяти чашку не прозорого (з будь-якого матеріалу). Поставити нашу майбутню рослину в досить освітленому місці (не на сонці і не в темряві), де немає протягів і перепадів температури і чекати 4-6 днів, поки не з’являться корінці.

1364045036_kak-vyrastit-ananas-etap3-2

Як виростити ананас: корінці
Етап 4: посадка і вирощування ананаса

Якщо є можливість, то краще взяти відразу великий горщик: приблизно 30-35 см в діаметрі і 20-30 у висоту. Якщо поки такої посудини немає, тоді можна для початку посадити ананас в невеликий горщик – у діаметрі 10-15 см. Але як рослина підросте – слід негайно його пересаджувати в більший простір, інакше листя буде сохнути, а цвіту  і плоду ви  не побачите. Взагалі рекомендують садити ананас і робити його подальшу пересадку у міру зростання.

1364045003_kak-vyrastit-ananas-etap4Як виростити ананас: посадка і вирощування
У горщику обов’язково повинні бути отвори для стоку зайвої води. Потім на дно викладаємо до 3х сантиметрів дренажний шар (це обов’язкове правило). Наповнюємо горщик поживною та пухкою землею і до 3х см углиб садимо ананас. Раз на 1-2 місяці протягом півроку в період активного росту йому потрібно  робити підгодівлю з коров’яку(або інше органічне добриво). Горщик з ананасом потрібно ставити тільки у світлому місці, адже це тепло- і світлолюбна рослина.

Поливати ананас слід регулярно і помірно, і тільки відстояною в кімнаті водою, можна дощовою. Якщо рослину сильно заливати, то це може привести до загнивання коренів. Якщо недоливати, то почнуть сохнути листочки (кінчики засохлі підстригати). Так що стежте, як тільки земля трохи підсохла -напоїть «зелене дітище» водою. Крім помірного поливу обов’язково слід робити обприскування листя теплою водою і їх протирання від пилу вологою ганчірочкою.

SSg0zOL8pLsЯк виростити ананас вдома
Взагалі скажу на особистому досвіді, виростити ананас вдома на підвіконні – затія абсолютно не складна, навіть проста і захоплююча. Після посадки і правильного регулярного догляду через 2 або 2,5 року ананас повинен зацвісти і подарувати смачний плід. А калорійність ананаса невелика, це буде корисно і для схуднення. Успіхів!