Гортензія: 5 типових помилок що можуть знищити рослину

Перше, що потрібно ОБОВ’ЯЗКОВО враховувати при плануванні догляду за свіжокупленою квітучою гортензією в контейнерах – будь-яка така рослина, буде нормально себе почувати при дотриманні пропорції кореневої системи і надземної частини – коренева система і місце для неї відведене, не повинно бути меншим надземної частини. Якщо ж підземна частина рослини набагато менша надземної частини та ще й в цвіту, тоді таку рослину підтримували для  надання їй високоякісного товарного виду на інтенсивному крапельному поливі із застосуванням високоефективних добрив.21hydrangeas-in-pots

Отже, основні помилки:

1. Після покупки гортензію зберігаємо тривалий час на балконі без належного поливу і підгодівлі. Немає часу поїхати на дачу і посадити. В результаті рослина загине. ВИСНОВОК – навіть при низьких плюсових температурах і відсутності сильних сонячних променів при тривалому зберіганні потрібно рослину поливати в обов’язковому порядку.
2.Купили квітучу гортензію, відразу посадили – при цьому розмочили кореневу систему після виймання її з контейнера, обрізали корені – як часто радять в інтернеті. Результат – та що була до обрізки коренева система, і так не звикла працювати – їй все попадало в ідеальному вигляді з крапельного поливу і супер-добрив, а тут ще й ці ледачі корені обрізали на 30%. РЕЗУЛЬТАТ – рослина захворіла, квітки зів’яли, листя опустилося. Жодної краси  і задоволення ні в саду, ні від витрачених грошей. ВИСНОВОК – не можна контейнерні рослини що квітнуть відмочувати, обтрушувати коріння від субстрату, обрізати коріння, т.к при цьому пошкоджується близько 30% вторинної кореневої системи, що при цвітінні дуже критично, так як рослина витрачає дуже багато сил на цвітіння – і будь-яка рослина може захворіти.

23hydrangea-garden
3.Купили дуже красиву квітучу гортензію (квіток багато, листя багато, контейнер 12-17см в діаметрі), правильно посадили, полили, перший час все нормально, але через 2 тижні кінчики у листя починають чорніти, підсихати, рослина поступово втрачає вигляд. Що не так? Найлегше сказати, що продали вам не якісні гортензії. Але істина в іншому – рослина починає хворіти в період адаптації до нових умов зростання, так як коренева система будь-якої рослини після життя на крапельному поливі не привчена працювати активно на витяг поживних речовин з ґрунту з прикладанням зусиль. У перекладі на людську мову таку рослину наркоман. ЇЇ потрібно поступово відучувати від сильних добрив і привчати працювати кореневу систему. Рослина потрібно адаптувати до нових умов. (Не тільки гортензію, а й будь-яке іншу квітку) А у відкритому ґрунті у вас в саду не підведений крапельний полив з внесенням добрив під кожну рослину. ВИСНОВОК – перші 2 місяці після посадки раз в 2 тижні ОБОВ’ЯЗКОВО вносіть добрива.

4.В продовження п.3 , є ще одна проблема-гортензій (і будь-яких інших рослин) вони чомусь не хочуть нарощувати вторинну кореневу систему, і період адаптації затягується. В чому причина? Причина в різниці якості поживних властивостей субстрату і ґрунту, в яку висаджено рослина. У перекладі на людську випадок це виглядає десь так – ми у себе вдома, де є все нам необхідне, а за хвірткою пустеля Сахара, де немає достатньо їжі і води. Ми захочемо туди піти? НІ. Ось і рослина не хоче направляти нові корінці в сторону істотно біднішою або з істотним відхиленням по якимось показниками ґрунту. ВИСНОВОК – при посадці рослин не МОЖНА допускати різких перепадів складу ґрунтів в прилеглій зоні 20-25 см до коренів рослин. Тобто перед посадкою потрібно обов’язково перемішати садовий ґрунт з внесеним субстратом при посадці на відстані 20-25см, для більш швидкої адаптації рослин  з листям та цвітом і більш швидкого нарощування їх вторинної кореневої системи на новому місці зростання.
5.Якщо купили гортензію макрофіллу – Не висаджуйте її на місця з повним сонячним освітленням протягом всього дня. Для неї потрібно вибирати місця з легким притіненням або сонячним освітленням ТІЛЬКИ в першій половині дня. Перший рік після посадки гортензії макрофілли, поки рослини не наростили вторинну кореневу систему в більш глибинних шарах ґрунту (де більше вологи і прохолодніша температура в ґрунті для охолодження гортензії від післяобідньої літньої спеки) обов’язково рясний полив. Бажано вибирати багаті не дуже щільні ґрунти з кислим середовищем. Ідеальним ґрунтовим середовищем під посадку гортензій буде дозрілий компост (багато поживних речовин, пухка структура дозволяє повітрю проникати до коріння і кисле середовище). Багато поживних речовин для гортензії абсолютно НЕОБХІДНО для забезпечення щорічного рясного цвітіння – так як гортензія дає дуже рясне цвітіння тривалий період з середини червня до середини осені і в цей же час закладає квіткові бруньки для цвітіння в майбутньому році.
Якщо все це врахувати при посадці гортензій – то у вас не буде ніяких проблем з їх приживання і довговічністю в ваших садах. Дайте їм не багато своєї турботи і коли гортензії дадуть нову хвилю рясного цвітіння в вашому саду, ви будете готові їм пробачити ВСЕ – дивлячись на цю красу.

За матеріалами  http://tavia.kiev.ua/archive/gortenzija/oshibki_uhoda/

1hydrangea-garden

2hydrangea-garden

3hydrangea-garden

4hydrangeas-in-pots

5hydrangeas-in-pots

6hydrangea-garden

7hydrangea-garden

7hydrangeas-in-pots

12hydrangea-garden

16hydrangeas-in-pots

17hydrangeas-in-pots

18hydrangeas-in-pots 19hydrangea-garden