Коли сіяти насіння томатів, перцю, баклажанів на розсаду

Кожна культура має власні терміни появи сходів після посіву. Ці дані нам знадобляться, щоб правильно розрахувати дату посіву насіння на розсаду.posivnyj-kalendar-gorodnyka-2017-2

Перш з’являються сходи насіння:

Отже,

  • сходи томатів з’являються через 6-10 днів;
  • огірків — на 3-7 день після посіву;
  • перцю — 7-15 днів;
  • патисонів, кабачків, гарбуза — через 3-10 днів;
  • салату — 4-10 днів;
  • цибулі-чорнушки — 5-12 днів;
  • кольорової капусти — 3-8 днів;
  • качанної капусти — 3-10 днів;
  • баклажанів — 5-10 днів;
  • селери, ревеню — 7-14 день.

Коли садити розсаду в теплицю або відритий ґрунт

Для того, щоб правильно розрахувати строки посіву насіння для отримання розсади будь — якої овочевої культури потрібно також знати, коли її можна висаджувати в теплицю або відкритий ґрунт.

  • Селеру висаджують через 60-80 днів після сходів;
  • цибулю — через 60-70 днів;
  • капусту — через 50 днів;
  • перець і помідори — через 60 днів;
  • баклажани — через 65-70 днів;
  • кабачки і огірки — через 30-40 днів.

Розрахунок дати посіву насіння на розсаду

Давайте розрахуємо дату посіву насіння баклажанів на розсаду (розрахунок дійсний для будь-якого регіону, тільки дати посадки під відкрите небо або теплицю у кожного свої). Висаджують у відкритий ґрунт їх через 65-70 днів після сходів, пізніше, ніж томати або перці, так як вони більш теплолюбні. Тому висаджувати розсаду баклажанів ми будемо орієнтовно в другій половині квітня (з 14 по 20 квітня). Відраховуємо назад за календарем 70 днів — отримуємо дати — 9-15 лютого. Зазвичай насіння баклажанів сходять не так швидко, як томати або перці, їм треба 8-12 днів, щоб вилізти з землі. Знову за календарем відраховуємо назад 8-12 днів. Отримуємо — 3-7 лютого. Значить, нам до цього часу треба приготувати ґрунт, ємкості, насіння.

Тобто, якщо коротко, то формула така:

дата посіву насіння на розсаду = (дата висадки рослини у відкритий грунт) мінус (кількість днів від сходів до висадки) мінус (кількість днів, необхідних для прокльовування насіння).

Звичайно, погода може внести свої корективи, але орієнтир у нас все одно є.

 

 

Коли садити перець на розсаду в 2017 році

Найчастіше мене запитують, коли садити перець на розсаду — хочуть знати точну дату. Але точну дату ніхто не скаже, а от приблизно розрахувати — можна. Перець більш теплолюбна рослина в порівнянні з помідорами, тому його розсаду садять у відкритий або закритий ґрунт пізніше.

Фахівці вважають, що кращі строки посадки розсади перцю:

  • у відкритий ґрунт — з 25.04 по 10.05;
  • в теплицю на два-три тижні раніше — приблизно з 4.04 по 26.04.

Рекомендовані терміни посадки розсади перцю в середній смузі України:

  • у відкритий ґрунт — з 20 травня по 10 червня;
  • в теплицю на два-три тижні раніше — 29 квітня по 20 травня.

Використовуючи формулу, яку я привела вище, для посіву насіння отримуємо наступні дати:

  • Сіяти насіння перцю на розсаду для висадки в теплицю слід 20-25 січня, а у відкритий ґрунт — з 10.02 по 1.03;
  • В середній смузі України приблизні терміни такі — насіння перцю на розсаду для висадки її в теплицю садіть з 19.02 по 11.03, а у відкритий ґрунт — з 11.03 по 1.04.

А тепер скорегуємо дати з урахуванням рекомендацій місячного календаря городника на 2017 рік.

Отже, в 2017 році сіяти насіння перцю на розсаду для висадки її у відкритий ґрунт слід 23, 24, 27, 28 лютого, а для висадки в теплицю — 22, 23, 24 січня.

У 2017 році в середній смузі України сіяти насіння перцю для висадки у відкритий ґрунт слід 22, 23, 27,28 березня, а для висадки в теплицю — 23, 24, 27, 28 лютого та 1 березня.

Обов’язково врахуйте, що ніжні коріння перцю погано переносять пікіровку, тому краще насіння відразу висаджувати в окремі горщики діаметром близько 8 см або в торф’яні таблетки, діаметром не менше 4 см.

Коли садити помідори на розсаду в 2017 році

Дуже актуальне питання для всіх городників. Розрахунок для всіх регіонів однаковий. А ось дати посадки насіння помідорів на розсаду в усіх регіонах різні. Найголовніше — рекомендована дата посадки розсади у відкритий або закритий ґрунт для конкретного регіону

Коли садити помідори на розсаду в 2015 роціДля розрахунку дати знову скористаємося інформацією про терміни посадки помідорів у відкритий ґрунт. Фахівці радять дати з 5 квітня по 15 квітня. Звіримо ці дати з місячним календарем на 2017 рік. Календар радить висаджувати помідори 23-25, 30 квітня. Це дещо пізніше. Але, можливо, погодні умови як раз змусять нас зробити це пізніше. Раптом весна буде холодною. Так було в 2015 році.

Особисто я, для висаджування розсади у відкритий ґрунт буду орієнтуватися на другу половину квітня. Значить для розрахунку дати посіву насіння помідорів на розсаду вибираємо 30 квітня. Чому так пізно? А тому що 22 квітня теж обіцяють вночі зниження температури до -2ºС. Ну що ж, сумно, що ночі в кінці квітня очікуються холодні … Доведеться висаджувати розсаду під укриття. Ближче до кінця квітня ми, звичайно, зорієнтуємося краще. А поки так нехай буде.

Отже, від 30 квітня відраховуємо назад 60 днів і отримуємо дату 2 березня. Імовірно наші помідорчики повинні зійти 2 березня. А сходять вони 6-10 днів. Значить сіяти помідори на розсаду я буду в терміни з 20 по 24 лютого.

Я знаю, що багато вирішать, що це запізно. Але мій досвід останніх двох років показав, що щось сталося з нашим кліматом. Саме останні два роки я садила перерослу розсаду помідорів. Торік її довелося навіть лежачи укладати. Біди особливої не було — урожай був не поганий. Вважається, що навіть корисно садити помідори лежачи, мовляв, коренева система буде більш потужною і рослини зможуть отримати більше поживних речовин із ґрунту. Але, якщо б у мене ділянка була поруч з будинком, то я особливо й не розглядала б більш ранню посадку насіння на розсаду так ретельно. Але мені, а, може бути, і не тільки мені доводиться доставляти розсаду на дачу. Вона, хоч і не далеко від будинку, але все-таки не поруч. Тому мені комфортніше доглядати і висаджувати нормальну, чи не перерослу розсаду помідорів.

Вирішуйте самі! Визначте для себе приблизну дату висадки розсади у відкритий ґрунт. Відрахуйте від неї 60 днів тому. І від отриманої дати відніміть ще 6-10 днів назад. Отримайте свою дату посіву насіння помідорів на розсаду.

Для жителів середньої смуги терміни висадки розсади у відкритий ґрунт — кінець травня-початок червня. Значить, садити помідори на розсаду слід приблизно в кінці березня. Але це чорновий розрахунок. Думаю, слід ці терміни взяти моїм колегам із середньої смуги України за основу. Подивіться довгостроковий прогноз погоди на кінець травня і на першу половину червня 2016 року. І обов’язково відкоригуйте ці терміни з урахуванням прогнозу погоди у вашому регіоні. Звичайно, врахуйте рекомендації місячного календаря.

Коли садити баклажани на розсаду в 2017 році

У чому вирощувати розсаду

У чому вирощувати розсаду

Дуже зручно вирощувати розсаду за допомогою торф’яних таблеток. Вони випускаються різних розмірів — діаметром від 2,5 см до 7 см. Найзручніші для вирощування розсади овочевих культур таблетки діаметром не менше 4 см.

Найкраще одночасно з таблетками купувати спеціальні пластикові касети з осередками для них.

У чому вирощувати розсаду баклажанів

Кожна касета повинна мати піддон, а деякі можуть продаватися з прозорими кришками, завдяки яким можна підтримувати певну вологість, своєрідний мікроклімат, що дуже необхідно для проростання насіння. Бічні стінки осередків касети не дадуть пересихати торф’яним таблеткам.

Коли сіяти насіння баклажанів на розсаду

Таблетки перед посівом насіння ставите всередину комірки і поливаєте, щоб вони наситилися водою. Зволожені вони дуже збільшуються за висотою, діаметр ж збільшується не набагато. Кожна торф’яна таблетка посередині має невелике заглиблення для насіння.

Посередині добре зволоженої таблетки я збільшую поглиблення – на 1-1,5 см, кладу туди насіннячко. Пальцями злегка прищипую ґрунт зверху, щоб насіннячко було вкрите. Потім покриваю касету плівкою. Я використовую для цих цілей харчову плівку. Вона тонка, плюс до всього добре фіксується по краях простим притисненням. І не відкриваю її до тих пір, поки не з’являться сходи. Після цього плівку знімаю і ставлю касету зі сходами розсади на підвіконня. Увечері, після заходу сонця, наприклад, засклена лоджія добре підходить для цих цілей.

Торф'яні таблетки

Якщо Ви сієте насіння в торф’яні таблетки маленького діаметру, то доведеться після деякого часу, (коли ви помітите, що корінці вилізли назовні) перемістити рослину разом з ґрунтом таблетки у велику ємкість, наприклад, пластиковий стаканчик. Знімати оболонку таблетки не треба. Розсаду, вирощену в таблетках великого діаметру, можна відразу висаджувати на постійне місце без проміжної пікіровки.

Таблетки з торфу

Касети можна використовувати не тільки для торф’яних таблеток. Я успішно вирощую розсаду, заповнивши її осередки поживним ґрунтом. Ґрунт зазвичай злегка пухкий, тому я його «притоптую». Заповнюю отвір касети не до верху.

Коли сіяти насіння

Ґрунт зволожую, роблю отвір глибиною 1-1,5 см і розміщую туди насіннячко. Якщо я сію своє насіння, про сходження яких впевнена, то – одна ячейка — одне зернятко, а якщо це куповане насіння, то — два.

Сходи томатів - 6-й день після посіву

Касету з ґрунтом також накриваємо зверху плівкою і не знімаємо її до появи перших сходів.

Томати через 10 днів після появи сходів

Помідори через 15 днів після появи сходів

Яка температура повітря потрібна розсаді

Щоб розсада правильно розвивалася, дуже важливо дотримуватися температурного режиму. При вирощуванні ранніх сортів білокачанної і кольорової капусти, селери, цибулі, качанового салату (до появи сходів) температура повинна бути близько 20 °С, з появою сходів 5-7 днів — близько 6-10 °С. Коли похмуро — 14-16 °С, коли сонячно — плюс 16-18 °С, а вночі 8-12 °С. Розсаду помідорів, огірків, кабачків, перцю, баклажанів вирощують при температурі на 6-8 °С вище.

Треба стежити, щоб земля не пересихала, було гарне освітлення, інакше рослини витягнуться.

Скільки рослин висаджувати на 1 м²

На кожен квадратний метр відкритого ґрунту потрібно:

  • 5-6 коренів ранньої капусти;
  • середньостиглої капусти — 3-4 рослини;
  • пізньої капусти — 2-3 рослини;
  • помідорів — 4-5 штук;
  • перцю, баклажанів — 7-8 штук;
  • огірків — 1-2 рослини;
  • кабачків — 1-2 рослини;
  • качанового салату — 16-20 штук;
  • ревеню — 1-2 кореня.
Обробка та підготовка насіння томатів до посіву

Про томати поговоримо окремо. Відібране насіння потрібно протравити 1% -им розчином марганцю приблизно 30 хвилин, потім промити його чистою тепленькою водою, замочити на добу, щоб воно набрякло. Після чого насіння загартовують. Для цього потрібно блюдце чи тарілочку з мокрим насінням витримати 12 годин при температурі від 0 °С до + 4 °С. Потім приблизно 12:00 годин протримати при температурі + 18-20 °С.

Таке загартування необхідно робити аж цілий тиждень. Потім насіння сіють. Коли з’явиться перший листочок розсаду слід роспікірувати. Кінчик головного кореня потрібно вкоротити, щоб стало рости додаткове коріння. Під кожну рослину покладіть 1 гранулу суперфосфату.

Догляд за розсадою

На ніч розсаду виносять туди, де температура нижче — 8-10 °С (балкон, лоджія, веранда). Через 2-3 дні рослини поливають водою кімнатної температури, а якщо вони слабкі, то роблять підгодівлю удобряючою сумішшю з мікроелементами — 20 г на 10 л води.

При настанні стійкого тепла (вище 10 °С) розсаду виносять на свіже повітря (3-4 години), а потім залишають на ніч. Потім ще раз пересаджують у великий ящик і ставлять на південне вікно до висадки в ґрунт.

Яку розсаду купити

Якщо Ви купуєте розсаду на ринку, беріть ту, у якої темно-зелене листя, приосадкувату, з короткими міжвузлями (6-8 листків). У капусти, огірка, кабачка — по 4-5. Перерослі рослини томатів укладають лежачи, присипають нижнє листя. Висаджувати розсаду краще всього, коли похмуро або дощитиме, або ввечері.

За матеріалами http://www.xpert.com.ua/kolu-siyatu-nasinnya-tomativ-pertsy-baklazhaniv-na-rozsadu.html