Як помити шпалери

Як помити шпалериchistka-oboev8

З плином часу будь-які шпалери брудняться – їх покриває пил, на них можуть з’явитися плями або дитячі «художества». Як помити шпалери, і чи можна взагалі це робити? Для початку треба визначитися з типом шпалер. Паперові не можна мити, в разі, якщо у вас такі, підходящий варіант – чистка. Мити можна -паперові та бамбукові шпалери з вологостійким покриттям, а також вінілові.

маркування

chistka-oboev4

Спеціальне маркування, що наноситься на упаковку, допоможе визначити, як повинна проводитися чистка шпалер.

Одна хвиля. Мити такі шпалери не можна, їх протирають злегка вологими ганчірками без застосування детергентів.
Дві хвилі. При митті можна використовувати кілька м’яких миючих засобів, наприклад, мило.
Три хвилі. Можна мити із застосуванням будь-яких миючих засобів.
Гребінка. При митті можна використовувати механічні засоби (щітки, губки) і миючий пилосос.

Чистка

Як помити шпалери правильно? Почати потрібно з сухого чищення. За допомогою пилососа ретельно приберіть весь пил з поверхні, щоб при подальшій обробці на шпалерах не з’явилися непривабливі розводи. Якщо у вас паперові шпалери – чистка шпалер єдиний спосіб їх освіжити.

chistka-oboev9

Мийка

Чим відмити шпалери, якщо маркування в принципі допускає миття? Головний принцип – починати потрібно з м’яких засобів. Якщо бажаний ефект не буде досягнутий, можна переходити до більш агресивних.
Миючий засіб обов’язково розведіть у воді, намочіть губку і сильно відіжміть.

chistka-oboev2Протріть шпалери, особливо звертаючи увагу на сильно забруднені місця. Чим швидше ви це зробите – тим менша ймовірність, що шпалери постраждають. Слідкуйте, щоб шпалери не промокали, в іншому випадку вони досить швидко втратять колір і властивості, після чого буде потрібно переклеювання. Потім протріть шпалери сухою ганчіркою і дайте висохнути під час відсутності протягів.

chistka-oboev3

Плями

Одним з поширених забруднень є відбитки, залишені брудними пальцями. Паперові шпалери легко чистяться від них за допомогою хлібної м’якушки або м’якої гумки(для стирання олівця).

chistka-oboev6

Жир

Чим відмити шпалери, якщо на них є жирні плями? Паперові можна почистити за допомогою тальку(дитячої присипки). Його треба злегка розвести водою і нанести на пляму. Після висихання змахнути тальк м’якою щіткою.

chistka-oboev1Другий варіант сухого чищення шпалер – накласти на жирну пляму суху паперову серветку і пропрасувати її нагрітою праскою. Серветку треба періодично міняти.

chistka-oboev7

Як помити шпалери, якщо масна пляма «прикрасила» вініл? Використовуйте миючі засоби для посуду, вони найбільш ефективно розчиняють жири.

chistka-oboev10

 

 

Малюнки

Малюнки олівцем можна видалити за допомогою м’якої резинки. Складніше, якщо для створення «шедеврів» ваші діти використовували фломастери. З паперових або шовкових шпалер їх видалити не вийде.

Чим відмити шпалери, якщо вони витримують вологу? Для фломастерів, що використовують в якості розчинника для барвників воду, підійде мильний розчин. Ті фломастери, які заправлені спиртовими розчинами, відмивають за допомогою розведеного спирту або лимонної кислоти.