Маковий торт з лимонним курдом і безе

Інгредієнти на торт 18 см,

Лимонний курд (вихід 220 г):

Лимонний сік 115 г (близько 2х лимонів)

Цедра 2 ч.л

Цукор 75 г

Жовтки 4 шт

Вершкове масло 70 г

Знімаємо цедру лимона, намагаємося брати тільки верхню жовту частину. А також видавлюємо лимонний сік. Якщо боїтеся лимонної кислинки, то частину соку можна замінити на апельсиновий. Тепер поділяємо жовтки і білки. Жовтки підуть в лимонний крем, а білки знадобляться для приготування безе Жовтки змішуємо з цукром і додаємо лимонну цедру і лимонний сік. Ставимо на водяну баню, постійно помішуючи і доводимо до загустіння. У мене пішло приблизно 20 хвилин. Знімаємо масу з водяної бані і додаємо вершкову масу. Перемішуємо до запустіння. Проціджуємо крем через сито, щоб позбутися від лимонної цедри. Накриваємо плівкою в контакт і ставимо в холодильник для стабілізації.

Маковий бісквіт:

Яйця 4 шт

Цукор 120 г

Кукурудзяний крохмаль 25 г (якщо немає, то замініть борошном)

Борошно 100 г

Мак 40 г

Сіль дрібка

 Розпушувач 1 ч.л. (якщо не впевнені що добре збили яйця) я не додавала.

Змішуємо яйця і цукор, збиваємо в щільну пишну піну. Борошно змішуємо з кукурудзяним крохмалем і сіллю, поступово просіваємо до яєць. Також додаємо частинами мак. Перемішуємо акуратно рухами знизу-вгору, щоб не втратити легкість. Після того як тісто стало повністю однорідним, переливаємо його в форму для випічки діаметром 18 см. Дно можна обернути фольгою. Духовку розігріваємо до 170` і випікаємо бісквіт приблизно 25 хвилин. Даємо йому повністю охолонути на решітці, знімаємо фольгу і нарізаємо бісквіт на 4 рівні частини. У висоту бісквіт виходить приблизно 7 см.

Безе:

Білок 60 г

Цукрова пудра 120 г

На невеликій швидкості збивайте білки до появи піни, а потім поступово всипайте цукрову пудру. У міру додавання цукрової пудри збільшуємо швидкість до максимальної і збиваємо білки до щільних пік Перекладаємо меренгу на деко, застелене пергаментним папером. Повинно вийти коло діаметром 18 см Рівномірно розподіляємо меренгу по діаметру і випікаємо в духовці при температурі приблизно 140` близько 1,5-2 годин. Меренга повинна повністю висохнути.

Крем:

Сирний сир 750 г

Вершки 33% 300 г

Білий шоколад 200 г

Цукрова пудра за смаком

Білий шоколад топимо в мікрохвильовці, я це роблю в режимі розморожування, для того, щоб шоколад не перегрівся. Даємо йому охолонути при кімнатній температурі. У чаші для міксера змішуємо сирний сир і вершки. Збиваємо спочатку на низькій швидкості міксера до об’єднання, а потім збільшуємо до максимальної. Збиваємо до пишності, а потім додаємо розтоплений охололий шоколад. Тут тільки до об’єднання. За необхідності додати цукрову пудру. Ще раз змішуємо і розкладаємо по кондитерських мішках. Крем досить щільний і підходить як для вирівнювання, так і для прошарку.  

Якщо будете вирівнювати цим кремом, то приблизно так:

Вершковий сир 1050 г

Вершки 420

Білий шоколад 280 г

Цукрова пудра за смаком

У багатьох залишився зайвий крем (хоча у мене весь пішов), тому інгредієнти для крему множте приблизно на 0,8

Просочення:

Гаряча вода 60 г

Цукор 1 ст.л

Розчинити і охолодити

Додатково:

Білий шоколад (для безе) близько 50-60г

Збірка торта:

На підкладку відкидають краплю крему, для того щоб перший корж не їздив. Кожен корж просочити цукровим сиропом. Викладаємо перший шар крему і робимо бортик. У середину викладаємо половину лимонного курту і вирівнюємо ложкою. Зверху знову викладаємо  крем. Кладемо наступний корж і просочуємо цукровим сиропом. Змащуємо тонким шаром крему. Корж з безе змащуємо білим шоколадом, для того, щоб він залишався хрустким. викладаємо на бісквіт шоколадом вниз. Прибираємо виступаючі частини і зверху також змащуємо розтопленим білим шоколадом. Знову тонкий шар крему і наступний корж. Повторюємо все те ж саме, що робили з першим коржем. Готовий торт вставляю в розсувне кільце і прокладаю ацетатною плівкою, щоб наростити висоту. можна відразу збирати торт в роз’ємному кільці, але тоді трохи незручно розмазувати крем. Готовому торту даємо постояти ніч в холодильнику і повністю стабілізуватися. Потім знімаємо кільце і плівку і можна вирівнювати. Зверху прикрашаємо торт безе. Якщо хочете, щоб вони залишилися хрусткими – денця змащуємо білим шоколадом.

За матеріалами https://www.instagram.com/gaika_khv/