Колеус(кропивка): невибаглива рослина, що прикрасить ваш дім та сад

Колеус-квітка, яку з рівним правом можна вважати як кімнатну, так і садову. Хоча колеус і вважається квітучою рослиною, його квіти не представляють ніякого декоративного інтересу, хіба що квіти багатьох сортів колеуса мають дуже приємний і ніжний запах. Вирощується колеус з насіння (можна розмножувати і живцями), і це досить проста справа, яка не доставить багато клопоту початківцю квітникарю, власне як і вирощування і догляд за колеусом. Ось кілька основних умов і правил, які допоможуть успішно вирощувати колеус як садову рослину і як кімнатну квітку.

Пару слів про самому рослину, точніше її різновиди. При покупці рослини (вже зростаючого або ж насіння колеуса), напевно виникне питання – яку вибрати і яка краще буде рости в кімнатних умовах? Незважаючи на те, що в природі існує близько 60 різновидів колеуса, всі культурні сорти, які ми вирощуємо, це похідні від одного єдиного виду – колеуса “Блюме”. На його основі було створено величезну кількість гібридів. Тому при покупці колеуса, керуйтеся тільки своїми уподобаннями і своїм смаком, а ще краще купіть суміш насіння колеуса, технологія вирощування з якого і догляд однакові.

Колеус, його вирощування і догляд

Освітлення. Колеус дуже світлолюбна рослина і потребує хорошого освітлення. Але при виборі місця посадки для нього враховуйте, що велика кількість прямих сонячних променів, особливо в полудень, коли вони особливо пристрасні, може призвести до того, що листя стануть бляклими і непоказними. Тому в даному випадку, краще навіть легка півтінь. У кімнаті, найбільш комфортно йому буде на східних або західних вікнах.

Температура. Колеус досить легко переносить літню спеку (за умови регулярного поливу), а от зниження температури влітку нижче +15 градусів може негативно позначитися на ньому. Припинитися ріст, рослина буде виглядати пригнобленою. При вмісті в кімнатних умовах, колеус чудово буде зростати при звичайній кімнатній температурі, а зниження температури може витримати до +10 градусів, але краще не експериментувати і не допускати такого.

Ґрунт. Склад ґрунту для колеуса не принциповий, він добре росте і в дерновому ґрунті і листовому, навіть в самому звичайному садовому.

Полив колеуса. Поливати його слід регулярно, постійно підтримуючи ґрунт у вологому стані. Так само він дуже поважає і купання. Тому при поливі приділіть увагу не тільки кореневому поливу але і листю (звичайно, краще це робити ввечері ). Якщо вирощуєте квітку колеус як кімнатну рослину, то майте на увазі, що взимку її поливати теж обов’язково, але дещо рідше, тільки після просихання верхнього шару ґрунту.

Підгодівля колеуса. Зазвичай підгодівлі колеуси не особливо потребують, коли ростуть у відкритому ґрунті. Але і разом з тим приймуть вдячно підживлення повним мінеральним добривом або настоєм кропиви.

Розмноження. Найпростіше розмноження колеуса – насінням. Для отримання міцних рослин для висаджування у відкритий ґрунт, починати висівати насіння колеуса на розсаду потрібно у березні. При посіві насінням, найкращим способом буде поверхневий посів, при якому насіння не прикриваються шаром ґрунту, а злегка вдавлюють в нього. Попередньо насіння колеуса бажано піддати перед-посівній підготовці, яка забезпечить більшу схожість насіння. Найкраща температура для проростання насіння колеуса +20-24 градуси. За таких умов насіння проростають через десять днів, максимум через дві неділі. Для росту розсади, температуру можна знизити до 16-18 градусів. У цей період постарайтеся забезпечити їй максимум світла. За його нестачі рослина витягується і стає малопривабливою, слабкою. Розсаджувати колеус в окремі горщики можна з появою малюнка на листі. Після пересадки, можна починати формування колеуса. Для цього прищіпається верхівка рослини, так само прищіпають бічні пагони, потім наступні тощо. Для більш успішного і красивого формування колеуса починайте прищипувати його, коли він досягне чотири-сантиметрової висоти, а бічні пагони 3-4 сантиметри.

Так само колеус розмножується і живцями. Для такого розмноження зрізується здоровий черенок, і ставитися в ємність з водою для утворення коренів. Це досить проста процедура, як правило, завжди успішна. Рекомендують проробляти її в кінці літа – початку осені, особливо для кімнатного колеуса.