Обережно-отруйні кімнатні рослини: список з фото

Отруйною може бути як вся рослина цілком, так і лише деякі її частини: ягоди, квіти, коріння, цибулини, листя.
   Рослини з отруйним соком. Це, насамперед, рослини сімейства молочайних. У смолах майже всіх молочайних містяться речовини, отруєння якими можуть протікати у дуже важкій формі. При попаданні на шкіру вони викликають легке роздратування, опіки або навіть виразки. Потрапляючи на слизові оболонки, сік молочайних рослин стає причиною запалення очей і ротової порожнини, порушення травлення (нудота, блювання, пронос) і нервової діяльності.
   Рослини, що мають отруйні плоди. Це, по-перше, рослини з отруйними ягодами. Красиві помаранчеві і червоні плоди особливо небезпечні для дітей, які не можуть встояти перед спокусою їх скуштувати. Своїми листами й квітами найпідступніший-олеандр. Потрапивши всередину організму людини або тварини, отрута цих рослин викликає порушення роботи серця.
Деякі кімнатні квіти небезпечні для алергіків. В основному спровокувати алергічну реакцію може пилок квітів, але виділяють алергени і інші частини рослини. До них відносяться всім відома герань, папороть, вже згаданий олеандр і деякі амарилісові. Крім того, навіть земля, в якій ростуть кімнатні квіти, може бути небезпечна для алергіків, так як в ній живуть мікроскопічні гриби, що викликають алергію.
Крім людей, схильних до алергії, отруйні кімнатні квіти становлять небезпеку і для цілком здорових людей і домашніх тварин.
Азалія або Рододендрон. Викликає отруєння при вживанні всередину. Отруйний нектар квіток і сік листя викликає виділення з носа, рясне слиновиділення, блювоту.

Аденіум товстий або Троянда пустелі. При контакті з цією красивою рослиною можливе отруєння, оскільки отруту містять всі її частини. Отруйний сік може проникати через шкірні покриви, викликаючи інтоксикацію.

Бровалія красива. Всі її частини містять отруту, яка при вживанні викликає нудоту і сонливість.

Дифенбахія. Небезпечна при контакті. Отруйний сік, який міститься у всіх частинах рослини, викликає опіки, потрапляючи на шкіру або слизові оболонки.

Клівія. Рослина з розкішним квітконосом викликає сильне отруєння при вживанні всередину. У її листі і кореневищі міститься отрута, яка спричиняє діарею, блювоту, підвищене слиновиділення, а в деяких випадках – параліч.

Лілія. Всі сорти красуні лілії при цвітінні виділяють дуже сильний аромат. Він здатний викликати алергію, непритомність, головні болі, запаморочення. Вживання всередину листя цієї рослини може призвести до смерті.

Фікус. В його листі і стеблах міститься отрута. Потрапляючи на шкіру, він може викликати її подразнення та інші алергічні реакції.

Монстера. Ця улюблениця багатьох просторих приміщень, небезпечна при контакті. Отруйний сік її листя дуже шкідливий для очей і викликає опік шкіри.

Молочай. Гарно квітуча рослина, дуже отруйна. Всі її частини містять отруйний сік. Потрапляючи на шкіру, він викликає сильне печіння, появу пухирів. При попаданні в очі можлива навіть тимчасова сліпота.

Перша допомога

  • при попаданні на шкіру, ретельно вимийте уражену ділянку проточною водою з милом;
  • при попаданні отруйного соку в очі, промийте їх під струменем води протягом десяти-двадцяти хвилин;
  • при попаданні соку або частини отруйної квітки всередину потрібно випити води з активованим вугіллям або викликати блювоту, щоб видалити зі шлунка проковтнутий шматок;
  • при сильному отруєнні з втратою свідомості, судомами або прискореним серцебиттям потрібно терміново викликати швидку допомогу.

   До списку отруйних рослин потрапило багато улюблених кімнатних квітів. Необхідно доглядати за ними з обережністю. При обрізанні та пересадці слід користуватися гумовими рукавичками, ретельно мити руки після найменшого контакту з квітами.
Уважно підходьте до вибору кімнатних рослин!!!

За матеріалами http://www.nmc-volyn.gov.ua/abcView/526/