Декоративні трави та злаки: назви та ідеї використання в ландшафтному дизайні

Декоративні трави і злаки завоювали значну популярність на наших клумбах. І не дивно, ландшафтний дизайн саду від них тільки виграє: красиві у будь-яку пору (в зимовому саду особливо помітні), не вимагають до себе багато уваги, дозволяють створювати дуже цікаві композиції, вдало поєднуючись з однорічними, багаторічними квітами та декоративними кущами. При цьому вони дуже гарно виглядають самі по собі та в групах з собі подібними. «ЗЕЛЕНА САДИБА» склала свій рейтинг декоративних трав і злаків. Сюди потрапили, на нашу думку, найкрасивіші. Ви можете з цим не погодитися, і в коментарях згадати ті, які на ваш смак, ще кращі.

Декоративні трави і злаки – використання

Зарості цих злаків і трав  прекрасно виглядають на клумбах і в саду, як в групових посадках, так і в якості солітера. Вони придають квітковим композиціям об’єм, фокус, фактуру. Декоративні трави і злаки ідеальні для використання:

  • в природніх садах;
  • рокаріях;
  • біля водойм;
  • в гравійних садах;
  • посеред відкритого простору (зібрані в групу з собі подібними);
  • в змішаних квітниках.

Крім усього іншого, ніщо так не прикрашає букети і композиції з сухоцвітів, як колоски злакових і декоративних трав. А ще – вони часто входять до складу схем композицій балконних квітів. Вам цього мало? Тоді – контрольний привід, щоб, розробляючи ландшафтний дизайн своїми руками, не забути про них. Вони практично зовсім не потребують догляду! Як і лаванда, до речі. Єдине, про що потрібно завчасно потурбуватися, щоб вони не заполонили всі ваші квітники і сад разом з подвір’ям і городом. Все-таки будь-яка краса повинна бути контрольована.

Декоративні злаки і трави – розмноження і догляд

декоративні трави і злаки фотоВирощувати такі рослини – саме задоволення. І найбільше тішить той факт, що сіяти декоративні трави і злаки можна в найпроблемніших куточках саду. Якщо є у вас місце, де нічого не росте, бо темно і занадто волого або, навпаки, сухо – сміливо висівайте якусь декоративну травичку. 99 відсотків, що вона там приживеться.

Абсолютна їх більшість, як і все живе на Землі, дуже любить сонце. Але і в напівтіні, і навіть у повній тіні декоративні трави і злаки можуть рости і розвивати пишну зелень. Вони дуже терплячі і до перепадів рівня вологості. Легко переносять і посуху, і надмірне зволоження.

Їх обрізку слід проводити ранньою весною, поки не почався новий ріст рослини. При цьому зрізуються минулорічні квітконоси і пожовкле листя. Розмножують декоративні злакові трави методом поділу корча або насінням всередині весни.

Такі рослини майже не пошкоджуються шкідниками. І це ще один жирний плюс на їхню користь. Єдина небезпека, як уже писалося вище – вони можуть дуже швидко розповсюдитися по всій території практичного саду.

Любителі екзотики можуть спробувати виростити каладіум – декоративну траву з надзвичайно красивим листям. Але в наш рейтинг він, однозначно, не потрапляє – занадто вередливий.

Декоративні трави і злаки – найкраща десятка

Міскантус

декоративні трави міскантус

Ця рослина створює пишні високі кущі, які у висоту досягають двох метрів. Але така висота їй підвладна лише за умови достатньої кількості сонця. За гірших в цьому плані умов міскантус також ростиме, але не буде таким високим. Він любить вологу та віддає перевагу ґрунтам з гарною водопроникністю. Виносить найлютіші морози. Дуже вдало виглядає на фоні хвойних рослин.

Костриця блакитна

декоративні трави костриця блакитна

Костриця блакитна – багаторічний декоративний злак, який має вигляд голубого пухнастого кулястого горбика 40 сантиметрів заввишки. Дуже гарно сприймається біля водойм і на фоні каміння. Але не думайте, що сама по собі костриця буде виглядати нудно. Зовсім не так.

Ця рослина не потребує укриття на зиму. Сильно розростається. То ж раз на два роки горбики костриці треба ділити для її омолодження. Можна розмножувати цей декоративний злак і насінням. Його висівають і весною, і на зиму. Проміжки між лунками – до 20 см, в одну лунку – три насінини.

Ячмінь гривастий

декоративні злаки ячмінь гривастий

Через свою властивість замерзати при низьких температурах багаторічник ячмінь гривастий найчастіше вирощують, як однорічну рослину. Його простіше висіяти навесні, ніж вкривати на зиму без гарантії, що він її переживе. Але, якщо не змерзне, то дасть прекрасний самосів.

Дуже цікава рослина з точки зору декоративності. Швидко утворює щільні кущики до півметра у висоту, на пагонах яких розташовані суцвіття-колоски з дуже довгими остюками. В період цвітіння вони яскраво зелені або рожево -фіолетові. Підсихаючи, вони стають білими. Ландшафтний дизайн вашого саду тільки виграє від такої гри кольорів протягом сезону.

Заячий хвостик

декоративні трави заячий хвіст

Ця рослинка повністю виправдовує свою назву. Його маленькі пухнасті суцвіття дійсно нагадують вушка зайчика. Декоративний злак заячий хвіст досягає у висоту 50 сантиметрів, а його «вушка» можуть виростати до 4 см.

Ми любимо його за святковий вигляд у саду і на клумбі та за високу декоративність у букетах. Ще один плюс цього злаку – пишно росте в напівтіні і навіть в повній тіні дерев і кущів.

Кортадерія

декоративні трави кортадерія

Її ще називають пампасною травою. Вона утворює ефектний кущ з розлогою шапкою пухнастих суцвіть. Є високо- і низькорослі сорти кортадерії. Перші можуть досягати до трьох метрів, через що деякі садоводи використовують їх для створення живої огорожі. Але і низькорослі теж дуже декоративні. Правда, це один з небагатьох декоративних злаків, які вимагають багато сонця для інтенсивного росту.

Пеннісетум сизий, або декоративне просо

декоративні злаки декоративне просо

Декоративне просо ще називають просом африканським. Це дуже яскравий декоративний злак, прикрашений щільними качалками, які, в залежності від сорту, можуть бути від червоного до чорного кольору, і  коричнево-фіолетовим чи сизим листям.

Декоративне просо (бо африканське) дуже любить тепло і сонце. Але при цьому, на диво, гарно почувається і при не дуже високих температурах. Використовують в міксбортерах і в одиночних посадках. Дуже декоративний пеннісетум сизий у зрізці. При цьому зберігає форму і колір, висихаючи.

Ковила найкрасивіша

декоративні трави ковила найкрасивіша

Ця жителька степу припала до душі багатьом садівникам. Незвичайно декоративне опушення на відстані виглядає як тонесенькі кришталеві ниточки, що закутали рослину з усіх сторін. Вона не виростає більш ніж на 80 см, а її тонкі довгі «пальчики» досягають у довжину до півметра.

Овсець вічнозелений

декоративні трави овсець вічнозелений

Дуже схожий на кострицю голубу: і за кольором, і за формою. Але овсець вічнозелений формує більш розлогі і пишні кущики.  Гарно виглядає на клумбах. Ідеальний в поєднанні з камінням, деревом, водою. Молоді рослини більш декоративні, то ж рекомендовано раз на три роки овсець вічнозелений викопувати і ділити на частини. Таким чином його найпростіше і розмножувати.

Імперата циліндрична

декоративні трави імперата циліндрична

Її яскравість не залишить байдужим нікого. Має тонке циліндричне листя з яскраво червоними кінчиками. Це справжня перлина осіннього саду. В цю пору їй притаманні такі багряні відтінки, яким не складуть конкуренції жодні декоративні кущі.  Імперата циліндрична у висоту досягає 80 см. В природних умовах дуже швидко розростається, витісняючи навколо себе все живе. Але культурні сорти рослини, наприклад, сорт «червоний барон», розмножується дуже повільно і тільки боковими відводками.

Перистощетинник волохатий

peristoshhetinnik

На відміну від попереднього декоративного злаку, цей розростається дуже швидко. То ж на клумбах йому варто одразу відвести чітку межу. Висота рослини коливається від 30 до 60 см. Має тонке і плоске листя, колосовидні качалки досягають у довжину до 10 см. За  їх волосисті щетинки рослину і назвали «волохатою».

 http://zelenasadyba.com.ua/na-klumbi/dekorativni-travi-i-zlaki-top-10-zelenoї-sadibi.html