Як виростити розмарин у квартирі

Середземноморські аромати круглий рік: вирощування розмарину в квартирі і його застосування
Розмарин – багаторічна вічнозелена рослина з характерним запахом
Традиційні середземноморські трави широко використовуються в кулінарії: базилік, чебрець і, звичайно ж, розмарин – вирощування в квартирі цієї ароматної зелені не такпоширене, як на садовій ділянці, але цілком реально. Звичайно, вирощування розмарину в домашніх умовах зажадає часу і сил. Але ця рослина послужить вишуканою приправою, що надає стравам неповторного південний колорит, а також стане прекрасним доповненням інтер’єру завдяки своїм декоративним якостям і чудесному аромату.

rosmarin_v_kvartire_053-650x954

У природному середовищі кущ розмарину росте до 25 років, а його коренева система йде в грунт на 4 метри.
Розмарин – це багаторічна вічнозелена рослина, висотою від 0,5 до 2 м. Рослина декоративно-квітуча з вузькими товстими листям, загорнутими по краях. Квіти Синьо-фіолетові, дрібні, по 5-10 в суцвіттях, розташованих на кінцях коротких пагонів.

Період цвітіння припадає на квітень-травень, в деяких випадках може тривати до пізньої осені. До вересня дозрівають округлі плоди бурого кольору.

Розмарин відомий людям з давніх часів. Римляни, які і дали назву цій рослині (з латині «розмарин» перекладається як морська роса), вважали цей чагарник чарівним, а синій колір квіток пов’язували з тим, що розмарин омивала морська піна. Ця рослина використовувалося для пахощів, адже вже тоді люди знали про чудодійні властивості розмарину насичувати повітря чудовим ароматом і знезаражувати його.

Греки шанували розмарин, вважалося, що аромат цієї рослини відганяє злих духів, приносить щастя. А єгиптяни при похованні вкладали померлим гілку розмарину в руку, вірячи, що аромат скрасить подорож по загробному світу.

Найбільш поширений вид – розмарин лікарський.
Жителі середньовічної Європи вважали розмарин символом любові, щастя і молодості, тому його гілочками завжди прикрашали житла на свята, весілля. Пізніше в багатьох європейських країнах розмарин використовували як добавку для нюхального тютюну, яка допомагала при нежиті.

Сьогодні розмарин повсюдно використовується в кулінарії як приправа, а його ефірну олію застосовують для виробництва парфумерно-косметичної продукції.

Вирощування розмарину в домашніх умовах доцільно вже за рахунок кулінарних і лікарських властивостей, але рослина також володіє прекрасними декоративними якостями, завдяки яким його варто садити як кімнатну квітку.

Якщо злегка доторкнутися до рослини він видає приємний морозний запах
Кухні країн середземноморського узбережжя, Індії, Філіппін традиційно використовують пагони розмарину як приправу. Завдяки солодкуватому аромату з нотками хвої і камфори, яскравого пряного смаку з легкою гіркуватістю, розмарин чудово підходить до овочів (картоплі, капусти, баклажанів і кабачків), бобових, грибів, м’яса та рибі.

rosmarin_v_kvartire_074-650x971

Свіжий або сушений розмарин додають у всілякі соуси, супи, салати. Часто з розмарином готують випічку, навіть солодку, і напої (лікери, настойки). Така приправа додає їжі приємний аромат, робить смак виразнішим.

У середні віки ця рослина була символом достатку і вічності

Порада! Чай з розмарином не тільки порадує неповторним ароматом, але також допоможе при боротьбі з застудою, головним болем.
Речовини що входять до складу розмарину стимулюють циркуляцію крові
Страви, приготовані з додаванням розмарину, краще засвояться оскільки пряність сприяє виділенню шлункового соку і, як наслідок, покращує травлення.

rosmarin_v_kvartire_073-650x973

Розмарин дуже популярний на кухні. Його використовують для доданнях особливого акценту м’ясних, рибних і бобовим страв
медичне застосування

Листя розмарину надзвичайно багате ефірними маслами і камфорою, за рахунок яких рослина набуває лікарські властивості. Настої з розмарину допомагають при запаленнях, спазмах, болях або кольках. Кашка з листя успішно використовується як ранозагоювальний засіб. Цілющі відвари використовують як відхаркувальних, сечогінних засобів, а також при захворюваннях серця, судин, печінки, травної системи, діабеті.
Поада! Навіть просто зростаючий в горщику на підвіконні  кущик здатний очистити повітря в приміщенні від великої кількості мікробів.
Вирощування розмарину в квартирі

Відразу слід знати, що якщо в якості рослини для саду обраний розмарин, вирощування у відкритому грунті може завдати чимало проблем. Це пов’язано з тим, що кущ вкрай примхливий і теплолюбний, а також має високі вимоги до рівня освітленості. Досвідчені садівники рекомендують вирощувати його в діжці, яку легко прибирати в приміщення на період заморозків.

У міській квартирі для розмарину умови вирощування створити набагато легше, але варто ознайомитися з деякими особливостями.

Незважаючи на те, що існує безліч видів цьогокуща, при вирощуванні в домашніх умовах приживеться тільки один – розмарин запашний.

Для розмарину вирощування вдома в горщику не обійтися без відповідної ємності. Пов’язано це з тим, що у розмарина велика коренева система. Тому слід придбати для кожного куща окремий керамічний вазон, досить просторий і глибокий.

Також слід забезпечити якісний дренаж, для якого можна використовувати як керамзит, так і дрібну гальку. Без дренажного шару коріння розмарину можуть згнити, оскільки критично ставляться до вологості.

Розмарин не любить різку зміну температури
Грунт повинен  бути нейтральним, основне не  не кислим. Відповідну суміш можна знайти в будь-якому спеціалізованому магазині.

rosmarin_v_kvartire_078

Місце, де посаджений розмарин (вирощування вдома в даному випадку найчастіше мається на увазі підвіконня), не повинно розташовуватися на протязі, а також слід забезпечити хороше природне освітлення. Найкраще підійде місце біля вікна, розташованого в південній або східній частині квартири. Чим більше світла і повітря отримує кущ розмарину, тим більш соковиті і здорові листочки у нього будуть.

Порада! Хоч розмарин і здається примхливим, варто відзначити його хорошу стійкість до хвороб і шкідників.
Чим більше світла потрапляє на розмарин, тим ароматнішим він стає.

Існує кілька способів вирощування і розмноження розмарину:

Насінням.
Живцями.
Поділом великого куща на кілька менших.
Останні два способи більше підходять для вирощування на садовій ділянці, а для квартири варто вибрати між насінням і живцями.

Для такої культури, як розмарин, вирощування в квартирі з насіння слід почати з висівання розсади. Сам процес досить трудомісткий і складний, оскільки нерідко насіння зовсім відмовляються сходити, але іноді це є єдино можливим:

Починати пророщувати насіння слід в період лютий-березень або вересень-жовтень.
Насіння потрібно заздалегідь помістити всередину змоченою водою марлі на 2-3 дня.
У підготовлені ящики для розсади, заповнені відповідним грунтом, висадити насіння. Закопувати їх не треба, досить розсипати їх зверху і прикрити харчовою плівкою, проколовши останню кілька разів, щоб забезпечити приплив кисню.
Щодня слід обприскувати землю за допомогою пульверизатора. Сходи з’являються приблизно через 14-30 днів. Якщо ж паростки не зійшли, потрібно посіяти все заново.
При досягненні розсадою висоти близько 9 см, а також появи на паростках трьох або більше листків, слід прорідити посадку.

Розмарин росте швидко, тому на останньому етапі кожен кущ потрібно пересадити в окремий великий горщик. Найчастіше це вийде зробити приблизно на початку червня.

розмноження живцями

Якщо вже є дорослий кущ розмарину, вирощування в квартирі живцями стане прекрасним способом розмноження цієї рослини. Послідовність дій така:

Молоді відростки на дорослому кущі нарізати на черешки довжиною 8-10 см, так щоб на кожному було по 3-4 міжвузля. Робити це треба в другій половині червня. Відповідний стовбур повинен бути злегка задерев’янілими.
Розмножувати живцями розмарин бажано навесні або влітку
З нижньої частини стовбура відірвати листочки, після чого помістити їх в піщано-торф’яну суміш помірної вологості. Але можна просто опустити щепку  в ємність з водою.
У ємності з водою живці пускають коріння і готову  рослину пересаджують в горщик
Через 12-25 днів на черешку з’являться коріння, тоді його можна пересаджувати в окремий горщик. Перед цим рекомендується відірвати саму верхівку, тим самим простимулювавши зростання нових гілочок. Нижній кінець стовбура при цьому потрібно помістити в грунт під кутом від 30 до 45 градусів. Глибина посадки – 5 см.
Вирощування розмарину живцями є найпростішим способом розведення цієї рослини в квартирі. Живці продаються в садових центрах або спеціалізованих магазинах, а також їх можна зрізати з куща у знайомих.

rosmarin_v_kvartire_021-650x433
догляд

Розмарин, догляд за яким мало чим відрізняється від інших кімнатних рослин, оптимально підходить для міської квартири, оскільки не відніме багато часу на утримання.

Головне, слід забезпечити регулярний полив, але за кількістю вологи потрібно стежити, перенасичеий нею  грунт згубний для цієї рослини. Засуху розмарин переносить нормально, але регулярне обприскування допоможе підтримувати зовнішній вигляд рослини і позбавить від пилу.

Після кожного поливу обов’язково потрібно рихлити ґрунт. Чим легше грунт, тим краще росте розмарин.

Удобрювати грунт потрібно регулярно. Влітку робити це слід не частіше ніж один раз на два тижні, а взимку – раз на місяць. Підживлення можна зробити з розчину коров’яку (1: 5) або підібрати підходяще готове добриво.

На літній період горщики або діжки з розмарином рекомендується винести на балкон, оскільки при природному коливанні температур рослина відчуває себе прекрасно. Але при настанні перших заморозків горщик обов’язково слід занести назад в приміщення. Від холоду рослина не загине, але втратить свою привабливість, оскільки почнуть сильно опадати листочки.

Поада! Чим старше кущ розмарину, тим більшого догляду він вимагає. Часто починають оголятися коріння, тому потрібно щороку, приблизно з кінця лютого, підрізати стебла.
Щоб розмарин рівномірно формувався його необхідно повертати до сонце різними сторонами

Не рідше разу на рік кущ розмарину потрібно пересаджувати.

Найчастіше проблеми під час вирощування розмарину в квартирі виникають через недостатнє провітрювання. Може статися таке:

При підвищеній вологості повітря одночасно з недостатнім провітрюванням листя зі стеблами вражає грибок.
Пересушене повітря спричинить за собою появу павутинного кліща. Позбутися його допоможуть обприскування інсектицидами, при цьому в їжу паростки розмарину вже не можна буде вживати.
У зимовий період часу рослина має низький імунітет, тому може бути вражений різними видами хвороб (тля, кліщ,  білокрилка)

Якщо потрібно отримати квітучий розмарин, вирощування в квартирі зажадає забезпечення холодного періоду. Може допомогти лоджія або засклений балкон, де температура повітря не опускається навіть взимку нижче +10 градусів. Кущ слід переставити на балкон на час холодів, при цьому істотно обмежуючи полив і тимчасово припинити зрізати молоді пагони.