Весняні первоцвіти: фото з назвами

Мабуть, ніякі інші рослини не викликають стільки емоцій, як перші весняні квіти. Весна дражнить першими по-справжньому теплими променями сонця, першою зеленню трави і боязкими струмками, ось-ось з’являться  первоцвіти, саме ці маленькі, але дуже сміливі рослини говорять про остаточний прихід весни.

Pervocvety_25-650x433
Посадіть у себе первоцвіти і вони будуть радувати вас своїми барвами після холодної зими
Можливо, первоцвіти не радують особливим багатством фарб або тривалістю цвітіння, але практично всі вони – дуже невибагливі в догляді. Важливо тільки восени підібрати для них правильне місце для посадки. Первоцвіти (як цибулинні, так і кореневищні) полюбляють  місця з хорошим освітленням і вологий грунт, але без застою води.

Розглянемо докладніше, які квіти першими наповнять сад цвітінням після зимової сплячки.

Pervocvety_06-650x975Підсніжник
Інша назва – галантус. Дуже холодостійка рослина, що з’являється в саду, тільки-тільки зійшов сніг. Навесні він розквітає одним з перших, навіть морози не можуть сильно пошкодити цвітіння.

Підсніжник, як і інші види дрібноцибулькових, не вимогливий до грунту, але полюбляє пухку, вологу, поживну землю, добре дреновану, при застої води цибулина гине. Найкраще місце для посадки – під деревами, під чагарниками, які ранньою весною не створюють густої ​​тіні. Поливати потрібно, тільки якщо зима була малосніжною, а весна – дуже сухою. підсніжник – ефемероїд, надземна частина рослини відмирає після нетривалого вегетативного періоду. Розмножуються – цибулинами-дітками, найкращий період для пересадки – липень-вересень.

Pervocvety_57 Підсніжники не вимагають особливого догляду, зате виглядають дуже красиво

Pervocvety_07 Рідкісні рожеві підсніжники

Проліски

Pervocvety_16-650x452

Ще одні квіти, які у багатьох асоціюються з весною, хоча їх прийнято вважати лісовими мешканцями, де квітучі проліски утворюють на галявинах небесно-блакитні озера. Але ці весняні первоцвіти знайдуть своє місце і в саду – в рокарії, і на альпійських гірках. Прекрасно виглядатимуть блакитні проліски на газоні, серед поки ще голих кущів і дерев.

Pervocvety_582-650x418
Море з пролісків

Проліски – це цибулинні багаторічники, непримхливі і самостійні рослини, найкращим місцем для яких стане полог плодового саду, з пухкою і досить родючою землею. Вони прекрасно розмножуються як самосівом, так і діленням цибулин, можуть десятиліттями комфортно рости на одному і тому ж місці. Досить зимостійкість, але краще на зиму місце, де вони ростуть, прикрити оберемком листя.

Крокуси

Pervocvety_05-650x1155

Красиві яскраво-жовті крокуси

Pervocvety_45-650x954Навіть ще не розкрившись і під снігом крокуси виглядають яскраво і красиво
Першими (це може бути навіть кінець лютого) зацвітають ботанічні види, пізніше – в квітні – численні гібриди крокусів. Найкраще крокуси виглядають в групі – від цього їх яскраві фарби стають ще виразнішими і помітнішими. Можна як поєднувати різні види крокусів, так і комбінувати їх з іншими первоцвітами. Особливо виразно крокуси виглядають на тлі каменів, декоративно виглядає контраст ніжних квітів і строгих валунів, саме тому ці весняні квіти незмінно висаджують в рокарії і на кам’янистих гірках. Прекрасно крокуси виглядають і на газоні, але слід врахувати, що почати скошувати траву можна буде тільки після повного в’янення листя.

Висаджують весняні крокуси восени, при цьому вони однаково добре почуваються як на сонці, так і в тіні, але на сонячних ділянках цвітіння буде ряснішим, а квіти – яскравішими. Як і інші цибулинні, вони полюбляють пухкі і водопроникні грунти, при застої води цибулини загнивають.

Pervocvety_15

Різнобарвна поляна з крокусів
Догляд – мінімальний, немає необхідності щорічно викопувати крокуси на зиму. Зів’ялі квіти видаляють, щоб вони не псували красу композиції. На зиму місце їх зростання можна замульчувати листям або компостом. Розмножують крокуси, як і інші цибулинні, дочірніми відростками-цибулинами – посадивши одну, вже через 2-3 роки на цьому місці виникне їх щільне гніздо.

Порада! Хочете, щоб крокуси розцвіли раніше – висадіть їх на найбільш сонячному місці, там, де сніг зійде в першу чергу.
Ірідодіктіум

Pervocvety_43-650x974
Яскравий Ірідодіктіум теж відноситься до первоцвітів

Pervocvety_42-650x975 Пишний Ірідодіктіум бузкового кольору
Ці квіти ще називають ірисами-пролісками, вони зацвітають ранньою весною, як тільки зійде сніг. Це морозостійкі цибулинні багаторічники, хоча за зовнішнім виглядом вони нагадують звичайні іриси. Вони невисокі, але дуже привабливі і витончені, з яскравими оригінального забарвлення квітами (блідо-блакитні, фіолетові, сині, голубі, пурпурні, червоні, помаранчеві) діаметром від 5 до 7 см, з химерним орнаментом з плям і смуг на пелюстках. Через свого невеликого (до 10 см) зростання вони відмінно підійдуть для кам’янистих садів, в пору цвітіння (-березні квітні) вони складуть відмінну компанію для інших цибулинних. На газоні їх краще висаджувати групою, в одиночній посадці він буде занадто непомітним.

Догляд за ірідодіктіумом практично повністю повторює догляд за тюльпанами. Вони люблять легкі, добре дреновані, поживні грунти, але головне – вони дуже солнцелюбівих, це дуже важливо врахувати, вибираючи місце для посадки. На літо цибулини краще викопувати, основна ознака для цього відмирання листя. Висаджують їх одночасно з тюльпанами, на початку осені. Найращий спосіб розмноження – вегетативний, одна доросла цибулина зазвичай дає 1-2 нові.

Весняник

Pervocvety_40-650x433

Сонячні квіти в снігу
Походження цієї назви – переклад з латинської назви – Eranthis (Ерантіс), що позначає «весна» і «квітка». Часто це найперші весняні квіти, які випереджають навіть морозостійкі проліски. Поодинокі квіти (жовті, чашоподібні, не більше 3 см в діаметрі) іноді просто пробиваються крізь сніг, супроводжувані витонченими бронзово-зеленим листям. Цвітіння триває близько 2 тижнів.

Pervocvety_411-650x786

Невеликі жовті квіточки можуть прикрасити ваш сад

Pervocvety_39-650x488 Яскравий весняник  в сухих торішніх листках
Ці невеликі рослини краще висаджувати групами – так вони виглядають куди ефектніше, при цьому хорошу компанію їм складуть ранні цибулинні – проліски, крокуси або ірідодіктіум. Найкраще місце для їх посадки – під листопадними чагарниками або деревами, в півтіні, грунт – легка, некисла, поживна, досить волога (протипоказані як застій води, так і посуха). Розмноження – насінням, при цьому цвітіння настане тільки на третій рік після посадки, потім досить добре розмножується самосівом.

МорозникPervocvety_46-650x432

Інші назви – «Христова квітка» або «різдвяна троянда», за легендою, саме цю квітку принесли в дар новонародженому Ісусу вифлеємські пастухи. В середні віки морозник обов’язково висаджували біля будинку, вважалося, що він захищає від злих духів  і чаклунства.

Морозник – вічнозелений корневищний багаторічник, квітучий ранньою весною, раніше нього починають радувати цвітінням проліски і крокуси, а сама рослина легко переносить заморозки до -6С. Квіти можуть бути найрізноманітнішими – білі, бордові, жовті з зеленим відтінком, темно-червоні, персикові і т.д.

Pervocvety_48-650x978
Морозник ніжно-рожевого кольору
Морозник не особливо вимогливий до грунту, але краще вибирати місце з пухкою, вологою, добре дренованою землею. Віддає перевагу півтіні, добре посадити його під яблунею – її листя буде природної мульчею, яка не тільки підвищить родючість грунту, але і забезпечить морозник корисними речовинами.

Порада! Вибираючи місце для посадки морозника, слід врахувати, що рослина дуже болісно реагує на часті пересадки, зате в одному місці прекрасно росте років 10.
Розмножується морозник насінням (цвітіння настане на 3-й рік), але найчастіше – діленням куща.

Мускарі (Muscari)

Pervocvety_50-650x650Стандартний квітка мускари має відтінок від синього до білого
Pervocvety_491-650x949 Японський мускари має рожевий колір
Інші назви – мишачий гіацинт або гадюча цибуля, – цибулинні багаторічні, дуже невибагливі, але при цьому дуже швидко ростучі рослини. Садити можна як на сонці, так і в півтіні, під чагарниками, грунт – з хорошою водопроникністю, цибулини не виносять намокання. Квіти від білого до темно-синього (в залежності від виду), зібрані в щільні суцвіття (верхівкові або гроновидні) висотою до 8 см. У ранніх видів цвітіння починається в квітні, триває 2-3 тижня, після цього листя відмирає, так що треба подбати про квіти, які прийдуть їм на зміну.

Порада! Ці цибулинні досить агресивні, тому якщо ви вирішили просто поекспериментувати, то краще висаджувати їх у спеціальних контейнерах – в іншому випадку, вивести їх з ділянки буде дуже проблематично.
АнемонаPervocvety_60-650x470

Лісова анемона білоцвіта
Pervocvety_37-650x975 Анемона теж яскрава і красива квітка
Pervocvety_61Анемона буває різних кольорів
В умовах культури у анемони значно збільшується висота стебел і розмір квітки. Квітка буде красиво виглядати на тлі спірей і карликових барбарисів, підкреслюючи ніжну красу їх весняного листя. Для посадки анемони треба підібрати вологу, лужну, багату перегноєм землю, але невибаглива анемона добре пристосовується до будь-яких умов. Найращий час для розмноження – рання весна, його проводять поділом кореневища. Анемона дібровна – рослина з повзучим кореневищем, розташованим у верхньому шарі грунту, тому на зиму її бажано вкрити, інакше при сильних морозах можуть загинути всі квіткові бруньки, що виросли восени.

ПримулаPervocvety_55-650x639

 Примула добре виглядає в каменяхPervocvety_54-650x488
Примула за рахунок своїх фарб завжди буде виглядати яскраво і райдужноPervocvety_53-650x488
Примулу можна висаджувати як на ділянці, так і в горщиках
Наш огляд буде неповним без цих досить невибагливих рослин, які налічують понад 550 видів. Найперші з них зацвітають ще в квітні, але привертають вони увагу ще й тим, що у деяких видів можливо і повторне цвітіння на початку осені. До ранньоквітучих сортів відносяться примула весняна (баранчик) і примула звичайна. Для отримання пишного цвітіння, відразу після сходу снігу, при розпушуванні ґрунтів, рекомендується внести азотні добрива, а при початку цвітіння – фосфорні. Для посадки підійде добре дренована, волога земля. При посадці дуже важливо враховувати режим вологості – грунт повинен бути вологим, але при цьому вода не повинна застоюватися. Найбільш ефективний спосіб розмноження – діленням куща, яке проводять з настанням спокою (початок червня), після закінчення цвітіння.

Порада! Щоб продовжити цвітіння примули, необхідно видаляти вже відцвілі квітконоси, щоб рослина не витрачала запаси корисних речовин на визрівання насіння.
Pervocvety_01 Яскраві весняні квіти в саду
Pervocvety_09 Багато з первоцвітів можна висаджувати як в грунт на ділянці, так і в горщики, якими теж можна прикрасити ваш сад
Pervocvety_19 Алея з яскравих весняних квітівPervocvety_20 Pervocvety_23 Pervocvety_32-650x488 Pervocvety_261 Pervocvety_641-650x433Pervocvety_04 Pervocvety_33 Pervocvety_35