Трафарети для стін своїми руками (50 фото): тонкощі і секрети техніки

Трафарети для стін своїми руками (50 фото): тонкощі і секрети техніки

Зміст

З чого почати: підготовка матеріалів
Вибір техніки нанесення малюнка
Як вибрати місце для трафарету?
Робимо трафарет самостійно
Трафаретний малюнок на стіні
Використання трафаретів для декорування житла – відмінна альтернатива скучним  традиційним способам оформлення стін. Якщо ідея покриття шпалерами, фарбою або штукатуркою вас не надихає, трафаретні візерунки – це саме те, що потрібно.

Такий варіант оформлення приміщення має ряд позитивних особливостей, і перша з них – це можливість отримати неповторний інтер’єр, якому не буде аналогів. Адже розпис завжди вважалася унікальним способом оформлення стін.
Трафаретні малюнки можуть прикрашати не тільки стіни, що робить подібний вид декорування воістину універсальним. Візерунок може бутина несено  також на меблі, двері або стелю. І нехай це не лякає тих, хто не відчуває в собі покликання стати художником: для того, щоб покрити візерунками поверхню за допомогою трафарету, ніяких особливих художніх навичок і не буде потрібно!

Trafaret-dlya-sten-01За допомогою трафарету можна створити в квартирі оригінальний декор

Trafaret-dlya-sten-02Красиві яскраві квіти на стіні

Trafaret-dlya-sten-03 Веселі жовті квіти на сірому тлі стіни

Trafaret-dlya-sten-57 Красивий ніжний принт на сірій стіні

Trafaret-dlya-sten-54Ніжні трафаретні кульбабки в спальні дітей
З чого почати: підготовка матеріалів

Визначтеся з малюнком, який виступить у ролі основи. Візерунок повинен підбиратися виходячи із загальної стилістики приміщення. Так, абстрактні або геометричні зображення будуть виглядати в хай-тековской вітальні набагато краще, ніж у кімнаті а-ля рококо.

Якщо ви збираєтеся використовувати готовий трафарет, купити який можна в більшості будівельних магазинів, воля ваша. Але куди більш цікавим і унікальним виявиться малюнок, трафарет для якого ви створили самостійно! Ті з вас, хто непогано малює, можуть розробити його особисто. Якщо ж з мистецтвом малювання ви знайомі тільки з чуток, краще довіритися узорам, знайденим в інтернеті і роздрукованим на принтері.

Trafaret-dlya-sten-04На стіни можна нанести зображення птахів і тварин
Порада! Візерунки для трафаретів можуть бути будь-якими, але краще уникати малюнків із занадто дрібними деталями: велика ймовірність того, що фарба витече за межі  надто дрібного елемента. Крім того, цілком можливо, що здалеку невеликі деталі малюнка будуть виглядати нерозбірливо і неохайно.
Коли малюнок буде готовий, потрібно визначитися з матеріалом трафарету. Найчастіше використовують товстий картон або пластик. Ці матеріали досить щільні, щоб уникнути випадкових розривів тонких перегородок між деталями малюнка. Крім того, вони не промокають від фарби, і не загортаються. Можна використовувати і папір, але в такому випадку рекомендується заламинувати готовий трафарет – це допоможе захистити від вбирання фарби і дозволить використовувати його не одноразово.

Trafaret-dlya-sten-05
Яскраві соковиті кола на стіні

Trafaret-dlya-sten-06Стіна в дитячій оформлена за допомогою трафарету

Trafaret-dlya-sten-56Кут в кімнаті оформлений трафаретним малюнком

Trafaret-dlya-sten-08Контрастні коричневі квіти не світлій стіні
Вибір техніки нанесення малюнка

Однотонний трафарет. Для нанесення малюнка використовується всього один колір фарби.
Багатобарвний (комбінований) трафарет. Для нього буде потрібно кілька фарб різних кольорів, терпіння, час і певна вправність. Новачкам краще починати навчання не з нього.
Об’ємний. Трафарет виконується за допомогою шпаклівки, яка наноситься шпателем. У результаті малюнок набуває приємну випуклість. Зазвичай товщина візерунка становить від 1 до 3 мм – цього цілком достатньо, щоб вийшов ефект 3D-.

Trafaret-dlya-sten-09Оригінальний декор стіни з намальованими кішками
Порда! Якщо при нанесенні шпаклівка лягла недостатньо рівно, і утворилися неакуратні краї, не переживайте: всі дефекти можна виправити за допомогою шкурки.
Антитрафарет. На відміну від решти видів трафаретів, при створенні яких фарба наноситься всередині малюнка, антитрафарет вимагає, щоб зафарбовувати невелику область і за його межами. Це допомагає досягти ефекту світіння. У такому випадку зазвичай використовується фарба в балончику. Зверніть увагу: для створення антитрафарета використовується та частина малюнка, яка зазвичай викидається – її називають вирізка. Вона приклеюється до поверхні, а фарба наноситься-поверх неї.

Trafaret-dlya-sten-10Зірки на стіні в дитячій

Trafaret-dlya-sten-52 Оригінальний малюнок у ванній, нанесений за допомогою трафарету

Trafaret-dlya-sten-58Ніжний рослинний принт на блакитний стіні в спальні
Trafaret-dlya-sten-53Акуратний принт на стіні в дитячій
Trafaret-dlya-sten-55Симетричне нанесення малюнка на стіні кімнати
Як вибрати місце для трафарету?

Універсальних порад з цього приводу немає, але найкраще трафаретні візерунки виглядають на великих площинах. Тому якщо у вашій кімнаті є простора незадіяна під меблі або елементи декору стіна, можете почати саме з неї. Трафарет в такому випадку повинен бути досить великим, щоб малюнок не виглядав на стіні сиротливо.

Також можна обіграти за допомогою трафаретного декору вимикачі, розетки, полиці, тумбочки. Що стосується останніх, то стіну над ними можна цікаво обіграти, нанісши на неї зображення тих предметів, які могли б стояти на цих меблях.

Trafaret-dlya-sten-14Малюнок можна розташувати над узголів’ям ліжка в спальні
Trafaret-dlya-sten-15Одна зі стін в дитячій оформлена трафаретним малюнком
Trafaret-dlya-sten-51Ненав’язливий білий малюнок на чорній стіні
Trafaret-dlya-sten-17За допомогою трафарету можна створити красивий неповторний орнамент
Trafaret-dlya-sten-18Білі ніжні квіти на червоній стіні в спальні
Робимо трафарет самостійно

Для створення трафарету будь-якого типу вам потрібно наступне:

малюнок;
матеріал майбутнього трафарету (пластик, картон);
копіювальний папір;
простий олівець або маркер;
канцелярський ніж;
скотч (звичайний або малярський);
шматок шпалер або ватману для тренування;
міцна гладка поверхня для вирізання на ній трафарету.
Trafaret-dlya-sten-19Створення настінного візерунка за допомогою трафарету
Trafaret-dlya-sten-20 Готовий трафарет можна використовувати для нанесення малюнка кілька разів
Отже, малюнок і матеріал майбутнього трафарету обрані – далі потрібно визначитися з перенесенням зображення на основу. Якщо ви використовуєте картон або щільний папір, переносите візерунок на них за допомогою копіювального паперу. У випадку з прозорим пластиком буде простіше: просто переведіть малюнок на нього за допомогою маркера. Щоб зображення при цьому не зміщувалося, прикріпіть його скотчем.
За допомогою канцелярського ножа вирізайте і видаляйте всі області, розташовані всередині малюнка. Для цього помістіть майбутній трафарет на гладку міцну поверхню, якої не буде шкода пошкодити ножем.

Trafaret-dlya-sten-21Трафарет можна виготовити самостійно з щільного паперу
Trafaret-dlya-sten-22Самостійне нанесення малюнка на стіну за допомогою трафарету
Trafaret-dlya-sten-23Процес нанесення малюнка за допомогою трафарету

Трафаретний малюнок на стіні

Порада! Щоб потренуватися, спочатку нанесіть за допомогою трафарету фарбу на шматок шпалер або ватману. Це допоможе вам «набити руку», а також дасть можливість визначити, який колір підходить найкраще (для цього прикладіть  зразок до стіни).
Trafaret-dlya-sten-24Створіть шаблон трафарету з щільного паперу
Підготуйте поверхню: вона повинна бути чистою і сухою.
Далі простим олівцем відзначте на стіні місце майбутнього малюнка. Для цієї мети можна використовувати рівень або просту лінійку.
Trafaret-dlya-sten-25Розмітьте на стіні положення малюнка
Потім прикріпіть трафарет за допомогою скотча або спеціального трафаретного аерозольного клею. Другий варіант кращий, оскільки при відриванні обробленого трафарету від стіни немає небезпеки відірвати разом з ним шматочок фарби. Крім того, після того, як ви видалите трафарет, клей не залишить на поверхні анінайменшого сліду.
Trafaret-dlya-sten-26Розташуйте і закріпіть трафарет на стіні
Потім настає черга фарбування. Набирайте на пензлик невелику кількість фарби, щоб убезпечитися від затікання її під трафарет. Найкраще тримати пензлик  під прямим кутом по відношенню до стіни і «забивати» фарбу.
Trafaret-dlya-sten-27Нанесіть на стіну малюнок
Порада! Якщо ви використовуєте тонкий пензлик і відпрацьовуєте дрібні деталі, використовуйте не метод набивання, а профарбовування  малюнку рухом вгору-вниз. При нанесенні аерозольної фарби розташовуйте балон на відстані не менше 30 см від поверхні. При роботі з губкою перші два-три відбитка потрібно зробити на «чернетці» – шматку шпалер або ватману, щоб прибрати зайву фарбу. При нанесенні малюнка малярським валиком промалюйе  потім окремо тонким пензликом незафарбовані куточки і дрібні деталі.
Коли малюнок буде готовий, обережно відокремте від стіни трафарет і насолоджуєтеся своїм шедевром.
Trafaret-dlya-sten-28Оригінальний декор стіни, виконаний своїми руками
Отже …

Трафаретні малюнки в інтер’єрі – це відмінна можливість привнести в атмосферу приміщення оригінальний декор, який ви можете виконати своїми руками.
Трафарети для стін своїми руками – фото:

Trafaret-dlya-sten-29 Trafaret-dlya-sten-30 Trafaret-dlya-sten-31 Trafaret-dlya-sten-32 Trafaret-dlya-sten-33 Trafaret-dlya-sten-34 Trafaret-dlya-sten-35 Trafaret-dlya-sten-36 Trafaret-dlya-sten-37 Trafaret-dlya-sten-38 Trafaret-dlya-sten-39 Trafaret-dlya-sten-40 Trafaret-dlya-sten-41 Trafaret-dlya-sten-42 Trafaret-dlya-sten-43 Trafaret-dlya-sten-44 Trafaret-dlya-sten-45 Trafaret-dlya-sten-46 Trafaret-dlya-sten-47 Trafaret-dlya-sten-48 Trafaret-dlya-sten-49 Trafaret-dlya-sten-50