Геніальні українські художники, чий стиль відрмий на весь світ

Іван Марчук

Сучасний український геній – це про Івана Марчука. Британці навіть включили його до списку “100 геніїв сучасності” у 2007 році, в якому він, до речі, єдиний українець. Саме цей чоловік свого часу ввів до образотворчого мистецтва новий метод, який пізніше охрестили “пльонтизмом”.

Марія Примаченко

Проста  селянка, народжена і жила в віддаленому селі під Києвом, подарувала світові новий жанр. Типовий представник «наївного мистецтва» вражає уяву простотою і самобутністю полотен.

Вже два роки світ переживає справжній бум на творчість української художниці Марії Примаченко: у травні 2022-го роботи мисткині стали частиною головної програми Венеційської бієнале, а про її творчість написали головні медіа світу, від The Guardian до The Times. В Україні кошти від продажу роботи Марії Примаченко, яку здійснив Фонд Притули, принесли пів мільйона доларів для Збройних Сил. А в 2023-му виставки робіт Примаченко пройшли по всьому світу.

КАТЕРИНА БІЛОКУР

Катерина Білокур стала відомою лише після 40 років, коли її малюнок калини на шматку полотна побачила співачка Оксана Петрусенко. Незабаром в Полтаві відкрилася перша персональна виставка художниці-самоучки, і величезний успіх відкрив її роботам дорогу в світ. Крім звань Заслуженого діяча мистецтв і Народного художника України, Білокур отримала визнання колег в усьому світі. Так в 1954 році на Міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур побачив Пабло Пікассо, сказавши: “Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то ми б змусили говорити про неї цілий світ!”