Гарбузики з ліпниною: створюємо шедеври вдома!

Щоб зробити масу для відливу в молді (Все дуже просто) треба змішати:
1) будь-який акриловий герметик  1  частина (це основа, його йде найбільше),
2) трохи клею ПВА 1/15 частина від герметика  (для міцності і кращого зчеплення складу; без клею готові елементи легко ламаються),
3) кукурудзяний крохмаль 1/2 від герметика (прибирає зайву вологу, доповнює основу) і
4) трохи будь – якої олії  (олія скріплює весь цей набір складників, робить його еластичним і при цьому він не пристає до рук).
_
Всі ці інгредієнти змішуються в пропорціях, і виходить готова приємна в роботі маса для ліплення. Вона майже не дає усадки, легко тонується акрилом і клеїться на будь-який клей. Маса повинна зберігатися у вакуумному пакетику, тому що на повітрі відносно швидко підсихає. У пакетику зберігається до 10 днів, тому краще відразу робити ту кількість маси, яке буде використано за пару днів.
При ліпленні я при потребі умочую пальці злегка в олію – так легше працювати з нею.
_
Готові елементи мають досить велику еластичністю, що дозволяє їх легко вигинати в потрібну форму, клеїти на округлі поверхні.

Масу цю використовую в силіконових молдах, а також якщо треба виліпити якийсь невеликий елемент. Сохне вона в молдах в теплу пору року 8-10 годин (в залежності від розміру ліпнини), на батареї – 4-6 годин, і навіть сушила на масляному обігрівачі, що теж дозволяється, за 1,5-2 години.
_
Мені подобається ця маса тим, що вона гнучка, завжди можна за 5 хвилин замішати невелику кульку для роботи, в цілому, не дорога і дуууже зручна в роботі.
_
Пробуйте, робіть самі за цим рецептом і не забувайте поділитися своїми успіхами!