Як висушити апельсини, лимони та грейпфрути для декору: 3 способи

Кожен знає, що Новий рік-це ялинка і запах цитрусових. Кожен накриває на святковий стіл багато апельсинів і мандаринів. Але їх можна не тільки вживати в їжу і радіти святу, але і створити ексклюзивний декор. Така прикраса будь-якого будинку буде не тільки красиво виглядати,але й приємно пахнути.

Сушити фруктові часточки можна одним з трьох способів, у кожного з яких є свої сильні і слабкі сторони. Для виконання маніпуляції потрібно придбати стиглий, дуже яскравий апельсин з однорідною м’якоттю і бажано без кісточок. Оптимальним варіантом стане продукт, призначений для приготування соку.

Сушимо апельсин в духовці – особливості підходу

Щоб легко і просто висушити цитрус для декору варто скористатися варіантом, при якому основний елемент обробляється в духовці. Тут головне не перетримати інгредієнт і не довести до його повного обсмажування.

Процедура складається з послідовного виконання наступних маніпуляцій: Апельсин миємо, нарізаємо на тонкі часточки до 5 мм завтовшки, головне, щоб вони вийшли однаковими, без потовщених або звужених країв, інакше висушити їх рівномірно не вийде. При бажанні деякі елементи можна очистити від шкірки, але це частіше використовується для декору у ванній кімнаті, на кухні, прикраси букетів та оформлення квіткових ваз. Кожен шматочок потрібно обсушити, загорнувши в паперові рушники. Надлишки соку повинні повністю вбратися. Далі деко викладаємо пергаментним папером і розподіляємо по її поверхні апельсинові часточки. Підсушуємо їх в попередньо розігрітій до 140ºС духовці з привідкритими дверцятами  протягом 4-8 годин. Регулярно перевіряємо вироби, інакше можна пропустити момент, коли вони почнуть присмажуватися.

Деякі господині вважають за краще сушити цілі фрукти. У цьому випадку на поверхні цитруса робляться розрізи через кожен сантиметр. Сушка проводиться при таких же умовах протягом 8-10 годин.

Порада: Апельсинові часточки на більш тривалий час збережуть свій яскравий колір, якщо перед процесом сушіння їх вимочити в лимонній воді. Для її приготування розводимо сік одного лимона в літрі перевареної охолодженої води. Вимочуємо в ній елементи протягом півгодини, обсушуємо і обробляємо.

Як висушити заготовки за допомогою радіатора або сонячного світла? Для полегшення процесу виготовлення елементів декору необхідно сформулювати спеціальні пристосування. Беремо два однакових шматка картону, розміром приблизно 10 на 30 см, і покриваємо їх часто розташованими дірочками.

Скибочки фруктів викладаємо на один шматок, накриваємо другим і скріплюємо канцелярськими зажимами, банківськими гумками або мотузками. Головне, щоб щільність зіткнення була високою, інакше заготовки просто випадуть. У такому вигляді апельсини можна сушити на підвіконні, просто поклавши конструкції з сонячної сторони, або між елементами радіатора. Останній варіант підходить тільки в тому випадку, якщо опалювальний сезон вже почався. При цьому підході на отримання готових предметів декору потрібно не менше трьох діб, зате готові вироби виходять ідеально рівної форми, та й пересушити їх таким чином не вийде. Кожен день стан закладки потрібно перевіряти, адже часточки, висихаючи, будуть зменшуватися в обсязі. Можливо, зчеплення картонних листів доведеться зробити міцнішим.

Порада: Щоб на картоні не сформувалися прогини, здатні зіпсувати зовнішній вигляд кінцевого продукту, потрібно ретельно просушити часточки перед переміщенням на картон. Для цього використовується декілька шарів паперових рушників.

Готові вироби в якості прикрас прослужать кілька місяців, весь цей час вони будуть радувати не тільки привабливим виглядом, але і приємним ароматом. Сушити нову партію доведеться не раніше, ніж через 4-5 місяців.