Які квіти можна посадити в липні

Викопування цибулькових

На початку липня викопують Тюльпани : до цього часу листя навіть пізніх сортів жовтіють і в’януть. Через тиждень приходить черга Нарцисів (їх викопують один раз в 3-4 року). Намагайтеся вибрати час, коли листя і старі коріння підсохли, а молоді коріння ще не виросли.

Одночасно з нарцисами викопують гіацинти. Гіацинти і тюльпани викопують щорічно: пов’язано це з тим, що для повного дозрівання цибулин тюльпанів потрібна температура грунту в зоні їх розміщення не менше 20 ° С протягом 6-7 тижнів, для цибулин гіацинтів – не менше 25-27 ° С протягом 2 тижнів, що в умовах Нечорнозем’я недосяжно навіть в спекотне літо. Крім того, цибулини тюльпанів швидко заглиблюються: залишивши їх на 2-3 роки без викопування, потім можна просто не знайти. Такі «забуті» тюльпани легко перетворюються з прикраси весняного саду в бур’яни.

Живцювання троянд і флоксів

Початок місяця – найкращий час для Живцювання троянд . Живці нарізають з тільки що відцвілих або напівздеревілих пагонів.

Добре приживаються живці окремих сортів чайно-гібридних троянд, більшості сортів груп плетистих, поліантових, мініатюрних троянд і флорибунда. Чагарникові (паркові) троянди живцями не розмножуються через їх погану приживлюваність.

Зрізуючи пагони для живцювання, не забудьте, що обрізка повинна бути скупою і обережною. Якщо троянди не обрізають, квіткам дають повністю відцвстиі і лише потім їх видаляють, не чіпаючи основних гілок: кущ радуватиме вас не менше 15-18 років. Спробуйте сумістити живцювання з санітарним обрізанням загущених кущів, видаленням ростучих усередину пагонів. Крім троянд черенкуют Флокси .

Їх можна розмножити і листовими живцями (пазушною брунькою з листом і шматочком стебла). Якщо листовий чекрено висадити у вологий грунт в ці дні, то через три тижні утворюються корені.

Добрива квітів в липні

У першій декаді липня в останній раз вносимо коров’як з добавкою фосфору і калію під однорічники з тривалим цвітінням: цинію, хризантему, агератум, астру, чорнобривці,  левову пащу і сальвию. У першій і третій декаді підгодовуємо бульбові бегонії, багаторічні жоржини, троянди, гладіолуси і клематиси, а в фазі бутонізації – кореневищні багаторічні: дельфініум, астильбу, дзвіночок, рудбекію. В середині липня на початку розпускання бутонів вносимо добрива під флокси, а в кінці місяця – під кореневищні іриси. Багаторічники підгодовують двічі з інтервалом в 2 тижні.

Обрізка чагарників і квітів

Обрізаємо декоративні дерева і чагарники, квітучі в червні: потрібно щорічно скорочувати відцвілі гілки дейції, вирізаючи слабкі і старі гілки; видаляти відцвілі суцвіття бузку , вкорочувати гілки і зрізати зів’ялі квіти і в міру відцвітання – перстачу і спіреї, цвітіння яких триває до осені. Не забуваємо видаляти пасинки у жоржин і дику поросль у щеплених троянд і бузку.

Розподіл ірисів

Після закінчення цвітіння і настання стану спокою у кореневищних Ірисів приступаємо до поділу рослин не молодше 3 років. Постарайтеся висадити на нове місце дивці з 7-8 листям, вони зацвітуть вже наступного літа.

Якщо у живця(діленки) мало листя, цвітіння доведеться чекати кілька (до 3) років. Зверніть увагу на глибину посадок ірисів: верхня межа кореневища повинна збігатися з поверхнею грунту. Незважаючи на дрібну посадку, кущ повинен міцно триматися.

Листя при посадці обрізають на 2/3 їх довжини.

Збір насіння квітів і видалення відцвілих квітів

У липні дозрівають насіння дельфініума, аквилегії, наперстянки, братчиків, незабудки, маргаритки, сальвії, гесперіс (вечорниці), маку східного, люпину  і їх потрібно зібрати. квітів відповість на регулярну обрізку відцвілих квіток лобелія.

Підготовка ділянок під нові посадки рослин

Дні липня потрібно використовувати також для підготовки нових ділянок під посадки дрібноцибулькових, примул, півоній, лілій, флоксів, астильби, лілейника і дороникума. Під посадки використовують ділянки, які звільнилися після ділення ірисів, видалення дворічних і старих багаторічників, які, як правило, потребують прополюванні, перекопки, внесення вапна, органічних і мінеральних добрив, що містять фосфор і калій.