Холодний фарфор: ідеальний матеріал для ліплення. Рецепт приготування вдома

Холодний фарфор – це доступний, дешевий і найбільш податливий матеріал для ліплення на сьогоднішній день. Робота з холодною порцеляною абсолютно безпечна і не вимагає якихось особливих навичок і знань, займатися такою творчістю може навіть маленька дитина. Приготувати матеріал можна в домашніх умовах, тобто не потрібно бігати по магазинах і шукати щось особливе для втілення своєї мрії, радості доторкнутися до мистецтва, щоб створити унікальну прикраса або предмет інтер’єру своїми руками.
За своїм зовнішнім виглядом холодний фарфор нагадує глину або пластилін, але після висихання він стає дуже твердим. При ліпленні з нього можна використовувати будь-які типи прикрас, будь-які аксесуари, від дрібного бісеру і намистин, черепашок, гудзиків, гілочок або засохлих квітів, до текстилю будь-якої структури – ниточок або ганчірок, що залишилися від в’язання, вишивання або пошиття одягу. Поверхню виробу в техніці холодного фарфору можна фарбувати, обсипати дрібними матеріалами (пісок, бісер), покривати лаком.

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-02

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-04

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-06

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-07

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-08

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-12-679x1024

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-13

Izdeliya-iz-holodnogo-farfora-41-825x1024

Як приготувати холодний фарфор в домашніх умовах

Приготувати полімерну глину для ліплення не складно. Найпростіший рецепт холодного фарфору – це рисовий або кукурудзяний крохмаль, клей ПВА, гліцерин і звичайний дитячий крем в пропорції 1: 1 (склянки клею і крохмалю) і 2: 1 (столових ложок гліцерину і крему).

Інгредієнти потрібно ретельно перемішати і залишити на 10-20 хвилин. Вони взаіморозчинятся, а маса прийме ту консистенцію, яка ідеально підходить для ліплення. Не можна ні в якому разі поміщати підготовлений матеріал в холодильник або зберігати його при кімнатній температурі більше 2-х годин. Ліпити потрібно відразу і бажано витратити весь обсяг підготовленого матеріалу.

Деякі майстри додають в масу лимонну кислоту. Вироби з такого фарфору зберігаються набагато довше, оскільки кислота створює ефект консервації.

Можна зустріти приклади рецептур з вмістом води, але такі  речі виходять крихкими і не довговічними. Вода під впливом зовнішніх факторів вступає в реакцію з іншими інгредієнтами складу полімерної глини, в результаті чого може з’явитися неприємний запах, форма виробу може змінитися, значно знижується і його міцність.

Для зміни кольору найчастіше використовуються харчові барвники, крейда. Але і поверхня сувенірів з холодного фарфору можна фарбувати після його повного висихання, не раніше, ніж через добу після закінчення ліплення.