5 рецептів найсмачніших вареників до Святвечора, які ви ще ніколи не їли

 

Різдвяні вареники з сухофруктами

Тісто використовуйте ваше улюблене

Для начинки:
– ягоди журавлини сушені – 100 г
– груші сушені – 3-4 шт.
– чорнослив – 100 г
– апельсинова цедра зацукрована – 1-2 ст. ложки
– сіль за смаком
– ваніль – ¼ стручка
– кориця – ½ палички
– мед натуральний

Для подачі:
– мед
– вершкове масло(або олія якщо піст)

Готуємо різдвяні вареники з сухофруктами

1. Чорнослив, сушені груші і журавлину помістіть в каструлю, додайте шматок ванільного стручка і половину палички кориці. Залийте невеликою кількістю окропу, поставте на вогонь і варіть з моменту закипання 15-20 хвилин.

2. Дістаньте фрукти з води, наріжте їх дрібними шматочками, змішайте з зацукрованою апельсиновою цедрою і медом.

3. Приготуйте тісто.

6. Тісто розкачати тонким шаром на присипаному борошном столі, виріжте склянкою кружечки. На середину кожного кружечка викладіть начинку, з’єднайте краї тіста і міцно защіпніть, формуючи вареники класичної форми. Можете застосувати зручний вам спосіб фігурного ліплення.

7. У великій каструлі закип’ятіть підсолену воду, опускайте в неї вареники порціями і варіть 2-3 хвилини після спливання на поверхню. Потім виловіть їх шумівкою.

8. Різдвяні вареники з сухофруктами розкладіть на порційні тарілки і подайте до святкового столу, поливаючи медом або підрум’яненим на сковороді вершковим маслом.

За матеріалами https://www.doradcasmaku.pl/przepis/387902/pierogi-z-suszonymi-owocami.html

Вареники з маком та вишнями

Вареники з маком і вишнями пропонуємо приготувати з прісного тіста на воді з оливковою олією.

Для тіста:
– борошно – 600 г + трохи на підсипку (близько 4 склянок)
– сіль – 1 ч. ложка
– оливкова олія – ​​2,5 ст. ложки
– вода тепла – близько 1,5 склянки (скільки візьме тісто)

Для начинки:
– вишні – 600-700 г(можна морожені)
– мак – 200 г
– молоко(якщо піст то вода) – 500 мл
– цукор – 2,5 ст. ложки
– мед – 4 ст. ложки
– ванільний екстракт – 2-3 ч. ложки
– ванільний цукор – 1 пакетик

Для подачі:
– мед для поливання
– мак для посипання
– листочки зеленого базиліка для прикраси

Готуємо вареники з маком і вишнями

1. Влийте молоко в каструлю і доведіть до кипіння. Додайте промитий мак і варіть на слабкому вогні 30 хвилин, час від часу помішуючи. Потім відкиньте уварений мак на сито і, після того як охолоне, тричі подрібніть в комбайні або пропустіть через м’ясорубку, складіть в миску, додайте мед, екстракт ванілі і перемішайте.

2. Ягоди вишні вимийте, видаліть кісточки. Потім складіть у каструлю, додайте цукор, ванільний цукор і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Зніміть з вогню і дайте охолонути.

3. У миску з маковою масою додайте остиглі вишні і кілька чайних ложок отриманого в процесі варіння вишневого сиропу. Додавайте сиропу стільки, щоб начинка вийшла в міру щільною, але не занадто рідкою, і не дуже сухою.

4. Прийшла пора замісити тісто. Просійте борошно в глибоку миску, додайте сіль, оливкову олію. Підливаючи потроху воду, замісіть тісто, яке повинно вийти м’яким і еластичним, не надто щільним, але і не липким.

5. На присипаному борошном столі розкачати тісто тонким шаром, виріжте склянкою кружечки. На кожен кружечок покладіть начинку і защипніть краї, формуючи вареники.

6. Закип’ятіть підсолену воду, опускайте в неї вареники порціями і варіть 2-3 хвилини після спливання на слабкому вогні.

7. Готові вареники з маком і вишнями вийміть шумівкою на блюдо, полийте медом, посипте маком, прикрасьте листочками базиліку і подайте до столу.

За матеріалами http://gotujzcukiereczkiem.pl/pierogi/pierogi-z-makiem-i-wisniami/

Різдвяні вареники з гречкою та грибами 

Різдвяні вареники з гречаною кашею і сушеними грибами пропонуємо приготувати з заварного тіста на воді з додаванням яйця і олії.
Для тіста:
– борошно – 500 г
– яйце – 1 шт.
– вода (окріп) – близько 1 склянки
(Скільки візьме тісто)
– сіль – ½ ч. ложки
– олія- 2 ст. ложки

Для начинки:
– гречана каша – 1 пакетик (100 г)
– цибуля ріпчаста – 1 шт.
– олія – 3 ст. ложки
– сіль, перець чорний мелений – за смаком
– сушені гриби – 5-6 шт. (Відваріть і подрібніть)

Для подачі:
– олія – 4-5 ст. ложок
– цибуля ріпчаста – 2 -3 шт.

Різдвяні вареники з кашею і сушеними грибами

1. У глибоку миску просійте борошно, зробіть в гірці поглиблення, влийте збиті з олією яйця, сіль, посічіть ножем, розмішуючи.

2. Знову зробіть невелике заглиблення і, вливаючи потроху окріп, весь час перемішуйте його ножем з борошном. Коли борошняна маса злегка охолоне, вимісити її на присипаному борошном столі до гладкого однорідного тіста.

3. Поверніть ком тіста назад в миску, накрийте рушником і залиште на 30 хвилин. За цей час тісто настоїться і дозріє. А поки займіться начинкою.

4. Візьміть пакетик гречаної каші і приготуйте в підсоленій воді відповідно до інструкції на упаковці. Цибулю почистіть від лушпиння, наріжте дрібними кубиками і підсмажте на олії до золотистого кольору.

5. Сушені гриби попередньо замочіть, відваріть в підсоленій воді до м’якості і дрібно наріжте. Змішайте остиглу гречану кашу з обсмаженою цибулею і відвареними подрібненими грибами. Посоліть і поперчіть за смаком. Начинка готова.

6. Тісто розкачати тонким шаром на присипаному борошном столі і виріжте склянкою кружечки.

7. На середину кожного кружка покладіть 1 ч. ложку начинки і защипніть краї, формуючи вареники. Закип’ятіть підсолену воду, опускайте в неї вареники і варіть 2-3 хвилини після спливання на поверхню. Потім дістаньте шумівкою і викладайте на блюдо.

8. Почистіть цибулю від лушпиння і наріжте маленькими кубиками. На розігрітій олії підсмажте подрібнену цибулю до золотистого кольору і зніміть сковороду з вогню.

9. Готові різдвяні вареники з гречаною кашею і сушеними грибами подавайте в порційних тарілках (краще в гарячому вигляді), поливаючи цибульною піджаркою.

За матеріалами http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/wigilijne-pierogi-z-kasza-gryczana.html

Вареники з броколі та лососем

Вареники з лососем і броколі пропонуємо приготувати з заварного тіста на воді з олією і яйцем.

Для тіста:
– борошно – 3 склянки
– яйце – 1 шт.
– олія – 2 ст. ложки
– сіль – ½ ч. ложки
– вода (окріп) – 1 стакан

Для начинки:
– лосось – 200 г
– броколі – кілька суцвіть
– часник – 1-2 зубчики
– сир твердий тертий (Грана Падано) – 1 ст. ложка( в піст можна пропустити)
– сіль, перець чорний мелений – за смаком
– тертий мускатний горіх – ¼ ч. Ложки

Для поливання:
– часник – 1-2 зубчики
– вершкове масло (олія) – 1 ст. ложка
– зелень петрушки дрібно рубана – 1 ст. ложка

Готуємо вареники з брокколі і лососем

1. Спочатку замісіть тісто. Для цього розбийте яйце в миску, додайте сіль і збийте. Додайте борошно (3 склянки) і олію, добре перемішайте.

2. В отриману борошняну масу влийте тонкою цівкою окріп, інтенсивно розмішуючи ложкою. Коли тісто трохи охолоне, вимісіть його руками, загорніть в харчову плівку і залиште на час приготування начинки.

3. Філе лосося без шкірки і кілька суцвіть броколі приготуйте на пару до м’якості, складіть в окрему миску і роздушіть виделкою. Додайте тертий сир, пропущений через прес часник. Приправте начинку сіллю, перцем і тертим мускатним горіхом.

4. Для поливання почистіть часник від лушпиння і наріжте тонкими пластинками. У сковороді розтопіть вершкове масло і підсмажте в ньому часникові скибочки до світло-коричневого кольору. Потім додайте дрібно рубану зелень петрушки, перемішайте і зніміть сковороду з вогню.

5. Відпочиле тісто тонко розкачати на присипаному борошном столі і виріжте склянкою кружечки. На середину кожного кружечка покладіть 1 ч. ложку начинки, зігніть тісто навпіл і защипніть краї, зліпивши вареники в формі півмісяців.

6. Закип’ятіть підсолену воду, опускайте в неї вареники і варіть 2-3 хвилини після спливання на поверхню.

7. Готові вареники з брокколі і лососем дістаньте з окропу шумівкою, перекладіть на блюдо або в порційні тарілки. Перед подачею полийте часниковим маслом з петрушкою.Приємного апетиту і смачних вареників!

За матеріалами http://figowesmaki.blox.pl/2017/07/Pierogi-nadziewane-brokulami-i-lososiem.html

Вареники з капустою та чорносливом

Вареники з капустою і чорносливом пропонуємо приготувати з пісного прісного тіста на воді з олією.

Для тіста:
– борошно – 3 склянки + жменю для підсипки
– вода – 1 стакан
– сіль – ½ ч. ложки
– олія – 2 ст. ложки

Для начинки:
– капуста квашена – 500 г
– чорнослив без кісточок – 170-200 г
– олія – 3-4 ст. ложки
– цукор – близько 1 ст. ложки, за смаком

Для подачі:
– цибуля ріпчаста – 2 шт.
– олія – 4 ст. ложки

Готуємо вареники з капустою і чорносливом

1. Приготуйте начинку заздалегідь. Для цього квашену капусту з морквою залийте холодною водою на 20-30 хвилин, а потім ретельно відіжміть. Так ви позбавитеся від зайвої кислоти.  Не надто кислу капусту можна і не замочувати.

2. Чорнослив без кісточок ретельно промийте і наріжте соломкою або шматочками довільного розміру. У глибоку сковороду або сотейник налийте олію, покладіть капусту, додайте подрібнений чорнослив і тушкуйте під закритою кришкою, час від часу помішуючи, до м’якості і коричневого відтінку капусти.

3. В процесі тушкування додайте цукор, якщо капуста здасться вам кислою. Тушкування  займе приблизно 60-80 хвилин. Зніміть сковороду з капустою з вогню і залиште остигати. Тим часом, замісіть тісто.

4. У глибоку миску влийте теплу воду, додайте сіль і олію. Перемішайте. В отриману рідку суміш всипати потроху просіяне борошно і замісити м’яке еластичне тісто. Додавайте борошно, щоб тісто перестало липнути до рук.

5. Накрийте тісто в мисці рушником і залиште на 30 хвилин для кращого набрякання клейковини борошна. Потім на присипаному борошном столі розділіть на кілька частин, зручних в роботі, сформуйте з них валики, розріжте на шматочки і розкачайте коржі.

6. На кожен коржик покладіть начинку (в залежності від розміру) і защипніть краю тіста, формуючи вареники.

7. У велику каструлю налийте воду, додайте сіль, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Опускайте в киплячу воду вареники невеликими порціями (по 10-12 шт.) І варіть після спливання 2-3 хвилини, до бурхливого кипіння води.

8. Готові вареники з капустою і чорносливом виймайте шумівкою або відкиньте на друшляк. Подавайте гарячими або холодними, поливаючи смаженою на олії цибулею.

За матеріалами http://varenichki.com/vareniki-s-kapustoj/item/737-vareniki-s-kapustoy-i-chernoslivom