Город на підвіконні — вирощуємо зелень вдома

Город на підвіконні — вирощуємо зелень вдома

Ще зовсім трохи і на городі «поспіє» перша зелень — цибуля, салат, рукола… А хтось, може, вже й сьогодні ласує свіжими власноруч вирощеними травами. І мова йде не про тепличні овочі і зелень. Город на підвіконні – доступне задоволення навіть для господарів квартир. А найприємніше те, що вирощування салату, розмарину, базиліку, цибулі і т.д. можна проводити круглий рік, незалежно від сезону. Вертикальний город на балконі організовувати зовсім не обов’язково. Можна обійтися кількома горщиками на підвіконні. Про те, яку городину можна вирощувати вдома і як, розкаже наша стаття.

Взагалі-то, на сонячному балконі чи підвіконні за бажання можна виростити все, що завгодно. Сьогодні поговоримо про вирощування в домашніх умовах:

  • Салату;
  • Розмарину;
  • М’яти;
  • Руколи;
  • Базиліку.

Город на підвіконні — вирощуємо салат

Листковий салат – найпростіший варіант для вирощування в домашніх умовах. Його можна навіть не висівати в горщики, а спробувати виростити з кореня. Ось купите на Пасху свіжий салат, листя – з’їсте, а корінь не викидайте. Помістіть його у воду. Вона має покрити повністю корінці, але кінець стебла повинен бути над нею. Поставте салат на сонячне підвіконня і обприскуйте рослину, щоб зріз стебла не пересихав.

салат вирощування вдома картинка

За тиждень при такому способі вирощування салату на ньому з’являться нові корінчики і молоді листочки. Час пересаджувати його в землю. При цьому слідкуйте, щоб листя були над ґрунтом. Приблизно за три тижні будете ласувати власноруч вирощеним на підвіконні листковим салатом. Можна висадити корінь салату одразу в землю. Але тоді його доведеться поливати чи не тричі на день, щоб вона завжди залишалася вологою. Інакше молоді корінчики не проростуть.

Вирощування салату вдома можна проводити і стандартним для городу способом – висівати в горщики. Вони можуть бути організовані в вертикальні грядки (зручний спосіб для малих площ) або просто стояти на підвіконні. Радимо спочатку проростити насіння. Розсада салату на туалетному папері – саме те, що треба, щоб прискорити отримання першого врожаю. Пророщений і висаджений в землю салат треба також регулярно поливати. Без достатньої вологи він може загинути.

Розмарин – вирощування на балконі

Розмарин також дуже зручно вирощувати з купленої зелені. Після того, як купили цю травичку, відберіть з пучка найсвіжіші гілочки. Обірвавши нижні листочки, поставте у воду кімнатної температури приблизно на 6 годин. Бажано додати туди трошки меду (пів чайної ложки на півлітра) – це натуральний стимулятор росту.

розмарин вирощування вдома картинка

Розмарин корінці пустить вже у ґрунті. Але спочатку його треба туди помістити. Для цього робите наступні кроки:

  • Ошпарюєте горщики кип’ятком;
  • На дно – дренаж, середина – родючий ґрунт, зверху – крупнозернистий пісок;
  • В кожен горщик висаджуйте по три-чотири гілочки розмарину;
  • Обприскуєте травичку водою і закриваєте скляними банками;
  • Не забуваєте хоч раз на день провітрювати свою зелень на підвіконні.

Чекаємо два-три тижні. За цей час розмарин, вирощування якого вдома можна проводити і з насіння, пустить корені. Тоді банки можна зняти. Ще за два тижні гілочки розмарину можна пересадити кожну окремо. Для цього змайструйте вертикальну грядку, або просто поставте горщики на сонячне підвіконня.

М’ята – вирощування в домашніх умовах

Город на підвіконні неповноцінний без м’яти. Ця рослина не тільки цілюща, а й дуже пахуча. З однієї гілочки можна швидко виростити повноцінний кущик. Для цього треба відокремити шматочок куща чи кореня дорослої рослини. Важливо – це треба робити вище на пів сантиметра від листових пазух. За тиждень з них почнуть рости нові пагони, які згодом перетворяться на красивий і пахучий кущик м’яти на підвіконні.

мята вирощування на підвіконні картинка

Але спочатку гілочку рослини треба поставити у воду тижнів на два. За цей час вона пустить нові пагони, і її можна буде посадити в звичайний горщик.

Особливості вирощування м’яти в домашніх умовах залежать від сезону. Влітку їй добре на сонячному підвіконні чи балконі. У піддон горщика треба постійно підливати воду, щоб рослина не захворіла. А ось взимку її можна переселити десь подалі від свіжого повітря, бо ця рослина дуже боїться протягів і перепадів температури, які звичайні для підвіконня в опалювальний період. В холодну пору року, м’ята росте повільніше і пахне менше.

Рукола – вирощування на підвіконні

Ця травичка – просто скарб для тих, хто турбується про своє здоров’я. Важливо пам’ятати, що вона дрібненька, то ж одним горщиком руколи ви не наїстеся. Для неї варто організувати якщо не город на підвіконні, то вертикальну грядку, як мінімум.

рукола на підвіконні картинка

Щоб виростити руколу вдома вам знадобиться:

  • Горщик глибиною близько 10 см або контейнер;
  • «Жива» вода;
  • Насіння руколи.

«Жива» вода – це заморожена, а потім розморожена за кімнатної температури звичайна вода з крана. Її ще називають талою. І вона повністю очищена від важких компонентів, що можуть негативно вплинути на ріст рослини.

Вирощування руколи проводиться за схемою:

  • Замочуємо на добу насіння в «живій» воді, в яку додаємо трохи соку алое. Це прискорить процес пророщування насіння і зміцнить імунітет рослини;
  • За цей час насіння розбухне, і його можна буде висаджувати в горщики на відстані 1-2 см одне від одного;
  • Добре зволожуємо землю;
  • Перші паростки з’являться до кінця тижня.

Рукола не терпить надмірне зволоження, то ж краще її не поливати, а обприскувати. Але регулярно, щоб не пересихала.

Базилік – вирощування вдома

Базилік – чемпіон городу на підвіконні чи балконі. Росте і взимку, і влітку, гарно виглядає і пахне. Базилік так само, як і салат, можна виростити зі «старого» кореня чи з насіння.

базілік вирощування на балконі картинка

Саме зараз час, коли в овочевих крамницях можна купити листя базиліку разом з корінцем. Так його продають, щоб він якомога довше зберігав свіжий вигляд. Просто висадіть корінець з двома-трьома листочками в родючий ґрунт і забезпечте рівномірний полив та достатню кількість сонця. За сприятливих умов через пару тижнів ваша покупка перетвориться на маленький кущик базиліку.

З насіння базилік вирощується складніше. Для цього спочатку треба вибрати правильний сорт. Ідеально для вирощування на підвіконні підійдуть декоративні низькорослі сорти – Маркиз, Карлик, Гвоздичний, Лимонний, Фіолетовий, Єреванський.

Базилік любить поживний ґрунт, то ж найпростіше купити для його вирощування землю в магазині. Гарно підійде універсальна суміш для розсади. На дно горщика – дренаж. Насіння базиліку спочатку варто проростити. Для цього можна потримати його пару тижнів в теплому місці (прогріти), а потім помістити в теплу воду на добу.

Висаджують насіння у вологу землю приблизно на сантиметрову глибину. Проміжок між насінинами – до 5 см. В одну лунку для підстраховки можна покласти 2-3 насінини. Потім сильніші паростки — залишити, а слабші – видалити.

Горщики або вертикальні грядки з базиліком закривають плівкою, щоб забезпечити насінню теплу атмосферу. Вирощування базиліку неможливе без достатньої кількості сонця. Ідеально – південна сторона будинку. В інших випадках необхідна додаткова підсвітка.

На сьогодні про трави з городу на підвіконні – все. В наступних статтях розкажемо про вирощування вдома іншої городини і зелені. А ще вам, мабуть, буде цікаво дізнатися, що цілий рік на підвіконні можна вирощувати тюльпани.

За матеріалами http://zelenasadyba.com.ua/oselya/gorod-na-pidvikonni-viroshhuyemo-zelen-vdoma.html