Робимо гойдалку власноруч. Покрокова інструкція

Робимо гойдалку власноруч. Покрокова інструкція.AYtaRibBcUM

НАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:
– 15 дощок 25 × 100 мм довжиною 2,5 м.
– 1 дошка 50 × 150 мм довжиною 2,5 м.
– 30 (приблизно) саморізів 4,5 × 80 для деревини, золотистого кольору.
– 180 (приблизно) саморізів 3,5 × 51 мм для деревини, золотистого кольору.
– 2 оцинкованих гвинта типу DIN 444 або з кільцем для будівельної риштовки 12 × 100 мм. З шайбами ​​і гайками.
– 2 оцинкованих гвинта типу DIN 444 або з кільцем для будівельної риштовки  12 × 80 мм. З шайбами ​​і гайками.
– Ланцюг зварний діаметром 5 мм необхідної довжини і 6 карабінів.
– Електро- та ручні інструменти, описані в кроках проекту.

1. Визначтеся з розмірами гойдалки
Розрахуйте, наскільки великою повинна бути гойдалка і врахуйте її розташування на ділянці. Якщо вона розміщена  на видному місці, то занадто громіздка конструкція затьмарить загальний пейзаж. Подумайте, наскільки широким і глибоким має бути сидіння, визначитеся з висотою спинки. Виходите в першу чергу з власних уподобань – Вам повинно бути зручно.

2. Виберіть матеріали
У нашому прикладі садова гойдалка  виготовляється з сосни, але порода дерева принципової ролі не грає, оскільки і береза, і ялина, екзотичний кипарис, рідкісний кедр і навіть ялівець хороші, якщо вони мають достатню товщину і здатні витримати Вашу вагу (а також ще пари- трійки Ваших друзів, яким безсумнівною захочеться випробувати погойдатись).

3. Підготуйте інструменти і матеріали
На цьому етапі необхідно перевірити готовність і наявність необхідних інструментів, кріплення і матеріалу. Пропонуємо Вам звіритися з наступним списком:
Інструменти: циркулярна пила, ножівка, молоток, рулетка, кутник і дриль зі свердлами.
Кріплення: саморізи, гвинти.
Пиломатеріали: 15 дощок 25 × 100 мм довжиною 2,5 метра.

4. Підготуйте робоче місце
Робочим місцем майстра є металеві козли з листом фанери в якості рухомого стола, але в принципі для роботи цілком підійде будь-яка плоска поверхня, розміщена на зручній для Вас висоті.

5. Підготуйте дошки потрібної довжини
Для цього візьміть 7 дощок 25 × 100 мм, відміряйте на них необхідну довжину (в нашому прикладі це півтора метра). Акуратно відпиляєте дошки за обраною міткою, намагаючись робити всі кути прямими (90 градусів).

6. Встановіть упори на столі для підтримки дощок
Прикріпіть фіксатор для того, щоб дошки не зісковзували, поки Ви будете підганяти їх по ширині. Товщина планок сидіння 20 мм, спинки (утримують меншу вагу) – 12,5 мм. Для сидіння глибиною 500 мм потрібно близько 17 планок, а для спинки висотою 450 мм – 15 штук.

7. Відпиляєте необхідну кількість планок
Число необхідних планок визначається, виходячи з обраної висоти спинки і ширини сидіння. На фото гойдалка глибиною 480 мм і висотою 430 мм, зручна для досить високої людини.

8. Просвердліть кожну планку
Свердління необхідно для того, щоб саморізи НЕ розщепили дерево. Варто взяти тонке свердло, а отвір зробити глибиною 25 мм.

9. Намітьте малюнок вигину
Фігурний елемент гойдалок виготовляється з дошки 50 × 150 мм. Вигин робимо округленої форми, кут залежить від Ваших переваг, але сидіння і спинку цілком можна зробити прямими.

10. Попрацюйте ножівкою
Акуратно випиляйте 6 однакових частин рами для гойдалки. Вузький кінець краще залишити досить довгим, так буде зручніше з’єднувати сидіння і спинку.

11. Відпиляєте кінці рами спинки і сидіння
Спинка і сидіння повинні з’єднуватися під правильним кутом. Ви можете почати з 45 градусів на кожну частину, потім прикладати їх один до одного і поступово вибрати потрібну Вам величину кута. Помітьте кут, зазначивши на кожній частині показник попереднього відрізу. Довжина двох кутів можливо буде і не однаковою, але це не має критичного значення, тому що все зчленування розташовуються внизу гойдалки, поза полем зору.

12. Просвердлите направляючі отвори для саморізів
При з’єднанні сидіння і спинки використовуйте саморізи 4,5 х 80 мм (для деревини та краще золотистого кольору). Це дуже важливе з’єднання, оскільки саморізи – єдина підтримка в цьому зчленуванні, і вони несуть на собі хороше навантаження. Залежно від довжини з’єднання, використовуйте не менше двох саморізів.

13. Покладіть планки на раму
Встановіть три закінчених фрагмента рами (з’єднаних сидіння і спинки) на верстак і приступіть до укладання планок, підготовлених раніше. Пригвинтіть кінці планки до зовнішніх рам, потім середину – до центральної.

14. Переконайтеся, що всі кути прямі
Використовуйте косинець, щоб перевірити, наскільки рівними вийшли кути, поправте планки, якщо це буде потрібно. Розмістіть планки з інтервалом 5 до 10 мм. Ви можете тимчасово закріпити їх або прикрутити на постійній основі, але в подальшому можливо доведеться поправляти деякі з них. Майте на увазі, що більш товсті планки 20 мм йдуть на сидіння, а 12,5 мм – на спинку.

15. Зробіть підлокітники
Випиляєте клин довжиною близько 330 мм з дошки 50 × 150 мм. У широкій частини його ширина становить 70 мм, а у вузькій – 20. Це буде опора для підлокітників. Потім випиляти по дошці завдовжки 550 мм, шириною з одного краю 50 мм.