Схеми квітників з назвами рослин

 

Готуй сани літом, а квітники плануй взимку))))Пропонуємо вам різноманітні схеми квітників з назвами рослин: клумби, міксбордери, аліпйська гірка та варіанти для сонця і тіні….15317873_223616688079212_7160821492441726609_n

1.Флокс, 2.Астильба, 3.Лілейник, 4. Гехзера, 5.Герань

15326429_223616778079203_2280739884830788646_n

Фон: барбарис. Роза: Molineux. Бордюр: гейхери, чистець.
Квітник в стилі Провансу.  Особливість цього квітника – пряні трави, що пробиваються крізь щілини в кам’яних брилах. Цей пейзаж дуже характерний для французької південній провінції – Провансу.

Рослини: 1 – тис, 2 – плетистая троянда, 3 – лаватера, 4 – полин, 5 – шавлія, 6 – лаванда, 7 – соннцецвіт, 8 – сантоліна, 9 – розмарин, 10 – римська ромашка, 11 – чебрець лимонний, 12 – чебрець повзучий.

Опис: На задньому плані по боках композиції посаджені два тиса (1), підстрижені у формі колон. Як куліси використовуються підв’язані до грат плетистая червона троянда (2) і рожева лаватера (3).
Центр композиції займають пряні трави – полин гіркий (4), шавлія лікарська (5) і лаванда (6). Щоб композиція була врівноваженою, серед трав розміщені штучно зістарені стовпчики з сірого каменю.
Край піднесення, на якому знаходиться квітник, закінчується кам’яними блоками. Найбільший з них, прикрашений двома кулями, використовується як лава. Лавку облямовують соннцецвіт (7) і сантоліна (8). Тут же варто винесений в сад з тераси розмарин (9) в теракотовому горщику.
Підніжжя лавки вимощено кам’яними плитами, а в ущелинах між ними ростуть ромашка римська (10) і чебреці – лимоннопахнущий (11) і повзучий (12).

Схема квітника для сухого струмка.

1.бамбук-листоколосник.
2.гібріди ірису бородатого.
3.лобелія.
4.Горлянка повзуча.
5.Дзвіночок Пожарського.
6.гібріди обрієти.
7.брунера крупнолистяна.
8.Моховатка голковидна.
9.Горлянка повзуча червонолиста
10. Арундо.

Клумба для тіні

1.ХОСТА (гібриди Hosta): висота 30-90см; квітки білі або фіолетові; цвіте з липня по серпень.

2.ГОРТЕНЗІЯ (гібриди Hydrangea): висота 1-2м; квітки сині, рожеві або білі; цвіте з липня по вересень.

3.Язичник зубчастий або Лігулярія  (Ligularia dentata): висота 120см; квітки оранжево-жовті; цвіте з серпня по вересень.

4.СКУМПІЯ звичайна (Cotinus cogygria «Royal Purple»): Висота 3м; квітки зеленувато-червоні, зібрані в пухнасті суцвіття; цвіте з червня по липень.

5.НАПЕРСТЯНКА пурпурова (Digitalis purpurea): У: 80-140см; рожеві квітки, зібрані в високі суцвіття; цвіте з червня по липень; самосейка.

6.ГОРЛЯНКА ПОВЗУЧА (Ajuga reptans): У: 20см; ПОВЗУЧА рослина; квітки дрібні, фіолетово-сині; цвіте з травня по червень.

7.тРОЯНДА  зморшкувата (Rosa rugosa): У: 90-180см; квітки рожеві, запашні; цвіте з червня по вересень.

8.МОНТБРЕЦІЯ(КРОКОСМІЯ) звичайна (Crocosmia x crocosmiiflora): У: 60-80см; в регіонах з суворими зимами бульби зимують в будинку; квітки жовті, помаранчеві або червоні; цвіте з липня по вересень.

9.ХЕБЕ товстолистий (Hebe pinguifolia «Pagei»): В: 30-60см; листя синьо-зелене; квітки білі; з травня по червень; потребує зимового укриття.

Сад уздовж доріжки. Рослини, які знадобляться для створення такої клумби:

– Alchemilla mollis (Манжетка м’яка) – 2 шт.

– Heuchera ‘Champagne Bubbles’ (Гейхера “Бризки шампанського”) – 1 шт.

– Lilium (Лілія) – 3 шт.

– Scabiosa ‘Butterfly Blue’ (Скабіоза “Блакитний метелик”) – 1 шт.

– Iris sibirica (Ірис сибірський) – 3 шт.

– Spiraea japonica ‘Goldmound’ (Спірея японська “Голдмаун”) – 1 шт.

– Iris (Ірис) – 3 шт.

– Berberis thunbergii (Барбарис Тунберга) – 1 шт.

– Armeria maritima (Армель приморська) – 3 шт.

– Sedum kamtschaticum (Седум камчатський) – 9 шт

15285083_223617208079160_1303448669570379859_nЦя мила садові клумба може прикрасити навіть дитячий майданчик. Композиція з барвистих квітів пастельних забарвлень, зі смугастими і краплистими візерунками на пелюстках – немов весела  квітина ситцевій тканині.

На задньому плані цієї клумби – рожеві з темною серединкою зірочки – флокси волотисті (1). У флокса сорти Darwins Choice до того ж смугасте біло-зелене листя, яке також вносять шарм в цю композицію.

У середній частині клумби посаджена герань лугова (2). Сорт луговий герані Splish Splash відрізняється строкатими біло-синіми квітками.

Низькорослий сорт Бальзамін кімнатний (він же бальзамін Уоллера, «вогник», “іван мокрий”, “недоторка“)  (3) розташувався в нижньому ярусі клумби.

Для сорту Explore Violet Star характерні фіолетові квіти з білою серединкою. Можна також вибрати яскравий сорт Belizzy Rosa Stern.

Схема миксбордера, складеного за всіма правилами. По краю квітника (3 х 1,5 м) в першому ряду розташувалися: герань Ендресс (1), манжетка м’яка (2), герань велична (3), кореопсис мутовчатий (4), перстач чагарниковий(5).
За ними цвітуть деревій птармика (6), декоративна цибуля (7), посаджений групами, лофант анісовий (8), вербена бонарская (9).
Стрижений у формі конуса самшит (10) і полин (11) утворили центральний фрагмент.
На задньому плані: лофант тибетский,або корейская м’ята (лат. Agastache rugosa), (12), ехінацея (13), хатьма (14). За опорною решіткою спрямувалися вгору білі- і червоні  клематиси (15).
Для сонця. Жовто-фіолетовий квітник. На рабатці зліва розташувалася (1) малоросла запашна калина Карлза (Viburnum carlesii).
Між  квітконосами (2) маку східного (Papaver orientate) непогано почуває себе ніжна однорічна (3) вербена бонарская (Verbena bonariensis).
Золотисті квітки (4) деревію таволгового (Achillea filipendulina) контрастують з рожевими квітками (5) кущової троянди ‘Souvenir de la Maimalson’ і (6) однорічного живокосту Аякса (Consolida ajacis).
До глибокої осені зберігає привабливість витончений (7) Пеннисетум лисохвостий  (Pennisetum alopecuroides).
(8) Пентстемон (Pentstemon) і (9) айстра італійська (Aster amellus) цвітуть кілька тижнів поспіль.
(10) Тютюн запашний (Nicotiana sanderae) і (11) Календулу (Calendula officinalis) висівають навесні.
(12) Шавлія дібровна (Salvia nemorosa) і (13) чорнобривці тонколисті (Tagetes tenuifolia) ‘Lemon Gem’ – два дуже популярних довгоцвіта.

Клумба для півтіні. Цей варіант клумби розміром 1,5 х 2 м. Пропонується спеціально для напівзатінених місця.

Ефектне поєднання соковитої зелені з жовтим візерунком на своєму листі демонструє на подіумі Хоста (1). У травні увагу привертають рожеві серцеподібні квітки з білою “сльозою” діцентри чудової (2), яку називають також розбитим серцем.

У травні-червні хоровод зірчастих жовто-червоних квіток кружляє над червоно-зеленим листям Епімедіуму червоного (3). Свою частку в розстановку акцентів вносить і Ліріопе мускаревидне (4) зі своїм прикрашеними смужками листям.

Витонченим сітчастим візерунком на пелюстках красується з травня по жовтень герань (5). А поруч сріблястими цятками прикрасила своє листя медунка (6).

У травні на роль головного соліста клумби активно претендує (Omphalodes verna) — сланка незабудка (7). В кінці травня на клумбі яскраво виділяються квітки фіалки (8).