Коли і як правильно садити полуницю

Коли садити полуницю

polunichka.jpg (177.15 Kb)
Полуниця є однією з найулюбленіших ягід , оскільки вона не тільки смачна, але і дуже корисна. Це не лише солодка смачна ягода, це ще й безліч вітамінів, відсутність жирів і чудовий афродизіак.
Серед усього різноманіття сортів розрізняють звичайну полуницю і ремонтантну. Остання плодоносить до заморозків, правда ягоди у неї більш дрібні, ніж у звичайної, але солодкі. Для обох видів полуниці потрібна хороша і родюча земля, також потрібно вибрати ділянку, добре освітлену сонцем.
Висаджування полуниці повинно проводитися за суворими правилами, а також саджанці полуниці повинні вибиратися з усією ретельністю, саме від розсади залежить майбутній врожай.
Як вибрати саджанці, як підготувати грунт, як посадити полуницю у себе на городі, ми розглянемо у цій статті.

Вибір місця для полуниці

Місце вибирайте сонячне, не болотисте, захищене від вітрів і добре підживлене. Небажано використовувати місця з крутим схилом. Незважаючи на те, що полуниця любить вологу, надлишок води уповільнює ріст кущів і зменшує врожайність. При виборі місця також потрібно врахувати сівозміну, садіть полуницю після хрестоцвітих рослин(капуста, салат, гірчиця, ріпак, редька, редис). Садити полуницю на одне і те ж місце не рекомендується. Потрібно дотримати хоча б 5 років, щоб грунт позбулася властивою полуниці вірусів, хвороб і шкідників. Та й сам грунт не може за невеликий час відновити свої сили, а значить дати хороший врожай.

Порада!Якщо грунтові води піднімаються близько до поверхні землі, в такому випадку грядки роблять висотою від 10 до 40 см, і висаджують полуниці на високі грядки.

Коли садити полуницю

Найкращий час для посадки саджанців полуниці – квітень або серпень(початок вересня). Але посаджена полуниця весною не дасть врожаю, а осіннє висаджування добре тому, що розсада добре приживається, добре перезимує, а навесні активно почне рости. З кожного правила є винятки, якщо осінь жарка і посушлива, садіть полуницю весною!

vusa_polunicy.jpg (169.89 Kb)

Якісна розсада – багатий врожай

Розсаду ягід краще купувати в спеціальних магазинах, де продаються сорти, районовані для даної місцевості. На базарах можна купити зовсім не те, що ви думали, адже відбирати вуса для розсади потрібно правильно. Тільки перший кущик від основи вуса береться для розсади, в крайньому випадку можна попросити у знайомих гарні саджанці. Можна виростити розсаду полуниці за допомогою насіння. Особливо це зручно при розведенні ще мало поширеного сорту. Витрачені зусилля будуть винагороджені щедрим урожаєм.

collage_yak_saditi_polunicyu.jpg (198.79 Kb)

Як садити полуницю

Перед висаджуванням полуниці грунт потрібно підживити мінеральним добривом(суперфосфат). Садити полуницю потрібно в неглибокі ямки за схемою : між рядами 90 см; між рослинами в ряду 25 см. Така відстань між рослинами дозволить кореневій системі розвинутися на повну силу, кущі виростуть міцними, дадуть в майбутньому багатий врожай.
На дно кожної ямки потрібно покласти компост або перепрілий гній і ложку дерев’яного попилу, ретельно полити. У підготовлені ямки ставимо саджанці, присипаємо землею, притискаємо руками грунт навколо кущика. Після посадки полуницю ретельно поливаємо.

Догляд за полуницею

Догляд за полуницею полягає у своєчасному прополюванні, поливі у суху погоду, підживленні, мульчування, в укритті рослин на зиму.

Полив полуниць

Поливати полуницю потрібно регулярно, не допускаючи тривалих перерв. Якщо волога не надходить більше 2 тижнів, це може дуже сильно знизити врожайність.

Прополювання полуницю

Слідкуйте за тим, щоб між рядами не заростало бур’янами. Також полуницю висаджують під плівку, такий спосіб висаджування дуже зручний, тому, що грядку непотрібно полоти, мульчувати, ягоди при збиранні будуть чистими.

Добриво для полуниць

Підживляти полуницю потрібно 3 рази на сезон. Перший раз – як тільки стане сніг(1 ст.л. сульфату амонію і 2 склянки коров’яку на 10 літрів води), під кожен кущ полуниці необхідно вилити по 0,5-1 літру рідкої підгодівлі залежно від величини куща. Другий раз – влітку, ближче до кінця липня після збору основного врожаю ягід(1 стакан біогумусу на 10 літрів води настоюється добу, потім розводиться навпіл з водою; 100 грам дерев’яного попелу на 10 літрів води(або розсипати під кущі)). Під кожен кущик потрібно вилити близько 0,5 літрів добрив.Третій раз підгодівлі особливо потребують молоді (однорічні) рослини(1 частина коров’яку на 10 частин води + 0,5 склянки дерев’яного попелу)), щоб вдало перезимувати. Кожному кущикові буде достатньо від 250 до 500 мл. такого добрива.

Мульчування

Потрібно мульчувати кущі полуниці. Тоді не потрібно буде боротися з бур’янами, через 15 см шару мульчі бур’яни не проростуть і земля буде постійно вологою. Мульча утримує випаровування вологи.

Шкідники та хвороби

Профілактика хвороб полуниці включає: розпушування грунту; прополювання; збір сухих і хворих листів та полуниць; обприскування бордоською рідино (3-4%).
Для боротьби з величезною кількістю шкідників полуниці застосовуються різні методи: механічне видалення слимаків,жаб, равликів і багатоніжок; застосування хімічних препаратів; використання трав’яних настоїв і відварів. Деякі садівники вирощують між кущами полуниці цибулю і часник. Дані цибулини володіють фітонцидами, які відганяють від полуниці шкідників і хвороби.

Правильно вибране місце для висаджування полуниці, дотримання наших порад щодо висаджування, придбання якісного посадкового матеріалу і старанний догляд за грядками подарує вам великі, соковиті, солодкі ягоди полуниці.

Джерело http://kvitkainfo.com/sad-gorod/koli-saditi-polunicyu.html