Як виростити мандарин з кісточки в домашніх умовах

Як виростити мандарин з кісточки в домашніх умовах. Інструкція.10557286_768997539878770_1662357906656430201_n
1. Для посадки мандарина вам буде необхідне насіння, а точніше кісточки, які можна «добути», придбавши в магазині кілька стиглих мандаринів. Для успішності заходу краще, щоб кісточок було побільше (мінімум 5-10), так як не всі зможуть прорости.
2. Далі необхідно, щоб кісточки проклюнулися або набрякли. Для цього кістки потрібно загорнути в марлю і легенько змочувати водою кілька днів.
3. Оптимальним грунтом для посадки буде куплена в квітковому магазині спеціальна земля для цитрусових, але в принципі мандаринам підходить будь легка суміш. Наприклад, якщо змішати в рівних частинах дернову і листяну землю, перепрілий повністю перегній і компост, вашому мандарину це напевно сподобається. Суміш на основі торфу не варто ні робити ні купувати. Не забувайте про необхідність дренажу.
Для появи паростків мандарину потрібно досить довгий час, перші помітні сходи з’являються лише після закінчення двох-трьох тижнів, а іноді навіть цілого місяця.
4. Мандарин взагалі росте дуже повільно, причому іноді ще й зупиняє ріст. Але якщо ви не втратите надії та ентузіазму і будете надавати йому необхідний догляд, він виросте красивим деревцем.
5. Звичайно, мандарин невибагливе дерево (не тільки серед цитрусових, а й серед всіх інших рослин), але дотримання деяких правил догляду він все ж вимагає. Найважливіша умова для нього – велика кількість сонячного світла. Для світлолюбного мандарина необхідно інтенсивне освітлення 12:00 на добу цілий рік.
6. Також мандарин дуже трепетно ​​ставиться до вологості. Влітку його потрібно поливати рясно, але тільки не заливати, а взимку полив треба скоротити, але стежити, щоб грунт не пересихав. Крім цього щодня листочки мандарина потрібно обприскувати фільтрованою або ж кип’яченої чистою водою, щоб компенсувалася сухість повітря, можна навіть розташувати поблизу від мандарина маленький кімнатний фонтан, щоб він зволожує повітря додатково.
7. У міру зростання мандаринове дерево потрібно пересаджувати в більший горщик. Найкраще робити це в кінці зими – початку весни. Треба взяти горщик діаметром на 3-5 см більше попереднього. Пересаджують мандаринове дерево методом перевалки, максимально зберігаючи старий земляний кому, щоб не пошкодити кореневу систему рослини.
8. Через кілька тижнів після пересадки у дерева повинен початися період активного росту. Такі періоди будуть повторюватися кілька разів за весняно-літній сезон. У цей період потрібно раз на тиждень-два підгодовувати мандарин мінеральними і органічними добривами. Можна в якості добрива використовувати використану чайна заварку, яку потрібно прикопати в грунт.
9. Мандарини, вирощені в домашніх умовах, виростають лише до 1,5 м і являють собою мініатюрні деревця, що відмінно вписуються в будь-який інтер’єр, навіть не маючи плодів. А коли дерево всипане ароматними квітами, а потім і яскравими плодами, воно стає загальним центром тяжіння, даруючи красу і викликаючи зітхання захоплення.