Сауна-бочка (53 фото): як побудувати своїми руками

Сауна-бочка (53 фото): як побудувати своїми руками

Сауна-бочка – вдале рішення сучасного будинку. Який власник земельної ділянки відмовиться від сауни? Але будівництво стаціонарної лазні, навіть невеликої за розміром, – справа клопітка і довга. Ось тут і приходить на виручку оригінальний винахід  фінів. Це лазня-бочка – стильна, економічна і комфортна.

Banya_bochka_011-650x417

Сауна-бочка – вдале рішення сучасного будинку
 

Banya_bochka_17-650x432Сауна взимку – користь для тіла, радість для душі

Banya_bochka_54-650x432Сауна-бочка – стильний, економічний і комфортний варіант лазні
Познайомимося ближче

Уявіть собі великий циліндр, який поклали набік, прикрасили оригінальним дахом, прибудували ганок і вхід, звідки струмує принадний аромат парильні, а із труби йде затишний димок. Приваблвими будівлями і є дерев’яні сауни-бочки.  Найменші сауни мають всього 2 метри довжини і складаються з єдиного приміщення – парилки. Міні-лазню можна зробити до 6 метрів, змінюючи лише внутрішню конструкцію приміщення, встановлюючи там перегородки.

Banya_bochka_04-650x436

Banya_bochka_19-650x378Сауна-бочка виглядає незвично і дуже оригінально
За бажанням можна провести каналізацію і водогін. Просто і дуже легко зводиться лазня-бочка своїми руками, при цьому не потрібно витрачатися на найманих робітників, отримуючи при цьому масу плюсів:

Мобільність. Завдяки невеликій вазі, міні-банька легко транспортується. Її можна взяти з собою на риболовлю, дачу або просто на вилазку.
 Завдяки невеликій вазі, міні-банька легко транспортується

Banya_bochka_12-650x433
Сауну-бочку можна взяти з собою на риболовлю, дачу або просто на вилазку

Banya_bochka_18-650x661
Сауна-бочка або мобільна лазня

Banya_bochka_46-650x463
Компактність. Маленький розмір дозволяє встановити її на невеликій ділянці. А стильний вигляд парильні стане справжньою прикрасою присадибної ділянки.

Banya_bochka_44-650x432Завдяки маленькому розміру сауну-бочку можна встановити на невеликій ділянці
Економічність. Банька потребують мінімальних енергетичних витрат, це дозволяє господарям отримувати цілющі процедури так часто, як їм хочеться. Нагрівається лазня дуже швидко, що теж на руку любителям банних процедур.

Banya_bochka_32-650x432Мінімальні енергетичні витрати сауни-бочки дозволяють господарям отримувати цілющі процедури так часто, як їм хочеться
Які ж недоліки має сауна-бочка? Відгуки власників говорять про такі її незручності:
При використанні парильні взимку сауну потрібно утеплювати. Для утеплення краще використовувати рулонні теплозберігаючі матеріали, щоб була можливість довести внутрішню температуру до необхідного показника. Вони збільшують трудовитрати і загальну вартість.
У найбільшу міні-баньку не влізуть більше 3 осіб. Для великої компанії вона не годиться.

Banya_bochka_09-650x487На жаль, сауни-бочки, не дуже місткі

Banya_bochka_47-650x487При використанні парильні взимку баньку потрібно утеплювати
При додатковій прокладці водопроводу і каналізації холодною зимою там часто утворюються крижані затори, а самі труби сильно промерзають.
Але враховуючи те, що фінські лазні-бочки плануються як економічний і бюджетний варіант, ці недоліки можна віднести до розряду дрібниць, які в порівнянні з достоїнствами крихітки-парилки просто несуттєві.

Banya_bochka_49-650x433Стильний вигляд парильні стане справжньою прикрасою присадибної ділянки

Banya_bochka_26-650x431Сауна-бочка – оригінальний винахід  фінів
Організація будівництва

Для створення затишної міні-парильні нам знадобляться:

Дошки. Шпунтові профільовані розмірами 90 мм (ширина) і 45 мм (товщина). Використовувати дошки ширші не варто – можуть виникнути труднощі при подальшій укладці-стикуванні по колу. Так само нам будуть потрібні обрізні дошки розмірами 200 мм (ширина) і 50 мм (товщина) і блоки для вікон і дверей.

При будівництві сауни-бочки особливу увагу слід приділити вибору деревини

Порада! Найвдалішою станесауна-бочка з кедра, ялини, модрини, сосни. Листяні породи теж можна використовувати, при цьому відвівши для каркаса баньки хвойну деревину, а  листяну віддати під внутрішню обробку (вони не будуть смолити, не обпалять шкіру, повітря зроблять запашним, а пар легким).
Обручі-стяжки з металу. Металевими стяжками буде зручно щільно і надійно з’єднувати каркас сауни з дерев’яного профілю.
Banya_bochka_13-650x650Металевими стяжками буде зручно щільно і надійно з’єднувати каркас баньки з дерев’яного профілю
Піч для парилки. Вибір печі – дуже відповідальна справа. Адже від неї залежить якість і комфорт пари. Для міні-баньки можна підібрати класичні печі для сауни(цегляні, металеві, або комбіновані). Для більш вологої пари підуть дров’яні печі, для більш легкої – електричні (спеціальні електропечі для саун потужністю 4, або 6 кВт, вони мобільні і не вимагають додаткової установки димоходу).

Banya_bochka_66-650x650Вибір печі для лазні-бочки – найвідповідальніша справа
Умільці можуть і самостійно зробити піч:

З листового заліза
Грубку-залізну бочку
Banya_bochka_311-650x487Для лазні-бочки піч можна зробити і самостійно
Найчастіше використовується електрична піч
Кам’янку з корпусом з листового металу
Виносну, у якої нагрівальний бак винесений на вулицю
Дотримуйтесь заходів безпеки! Всі дерев’яні конструкції ізолюйте від елементів нагріву листовим залізом, а трубний вихід робіть з використанням ізолюючих базальтових матів.

Banya_bochka_571-650x432Сауна-бочка може стати не тільки місцем відпочинку, а й окрасою ландшафту
Порада! Щоб грубка працювала ефективніше і створювала більше оздоровчої пари, зону навколо неї обробіть листами алюмінію або нержавіючої сталі. Ці метали інтенсивніше інших віддають пару в повітря.

Banya_bochka_28-650x432Жар в парній стане відмінним контрастом для осінньо – зимової негоди і прохолоди
Будівництво бочки-лазні

Як будується лазня бочка, з чого починати? З вибору майданчика під основу парильні. Фундамент тут не потрібен.

Banya_bochka_25-650x380Міні-баньку можна відрізати на будь-якому рівному майданчику, який виключає контакт грунту і деревини.

Вибирайте:

Ділянка, викладена тротуарною плиткою.
Місце, засипане гравієм або залите бетоном.
Область, на якій укладені дві дорожні плити.
 Banya_bochka_76При будівництві лазні-бочки потрібно подбати про її стійкість
Основа. Основа лазні-бочки робиться з дощок товщиною від 5-6 мм. Спочатку на кожній готується поглиблення (у них будуть встановлюватися наступні дошки). Виїмки найпростіше вирізати за допомогою щільних лекал. Розрахуйте так, щоб решта мала не менше 10 см в ширину. Фіксуються дошки-опалубкою. Деталі скріплюють між собою шурупами, по кутах прикрутіть металеві куточки для кращої надійності.

Banya_bochka_78-650x866Ще на початку будівництва потрібно подбати про водовідведення
Порада! Перед складанням обробіть всі дерев’яні частини захисним засобом. Після повного складання зробити це буде дуже складно. Попередньо відсортуйте дерев’яний матеріал, дошки з тріщинами краще використовуйте для обробки усередині баньки.

Banya_bochka_34-650x881Перед складанням сауни необхідно обробити всі дерев’яні частини захисною пропиткою.
Перегородки. Деталі для торцевих стінок кріпляться до брусків основи. У процесі складання не забудьте про дверний отвір і віконця. Величину майбутньої лазні-бочки вибирають з майбутньої кількості відвідувачів парильні. При цьому враховуйте, що занадто мініатюрні приміщення будуть не зовсім комфортними, а великі  вимагають масу часу для хорошого протоплювання.

Banya_bochka_75-650x487Монтаж торцевих стінок і перегородок
Стінки. На основу викладають дошки потрібної довжини і з’єднують їх методом шип-паз. Коли збирається деяка кількість дощок торцевих перегородок, після установки їх додатково зміцнюють. Дошки для стін продовжують збирати до завершення кола.

Banya_bochka_701Збірка дощок стін
Banya_bochka_72-650x487Збірка сауни-бочки
Стяжка. Щоб забезпечити парильні додаткову жорсткість і міцність, бочку по окружності стягують металевими хомутами. Використання обручів допомагає уникнути тріщин і дозволить додатково підтягувати дошки, коли вони стануть всихати з часом.

Banya_bochka_52-650x538Використання обручів допомагає уникнути тріщин і дозволить додатково підтягувати дошки, коли вони стануть всихати згодом
По закінченню збірки встановлюються дверні та віконні прорізи. Зібрану баньку з зовнішньої сторони ретельно промазують вогнебіозахисні засобом, а внутрішні стінки додатково просочують лляною олією. Якщо ваша парильня призначена для літнього використання, її можна не утеплювати. Ергономічний напівкруглий дизайн дозволяє сауні прогріватися за 30-40 хвилин і тримати жар до 3-4 годин, що достатньо для процедури.

Banya_bochka_37-650x487Зібрану баньку з зовнішньої сторони ретельно промазують вогнебіозахисним засобом.
Обробляємо сауну

Підлога виконуються з ухилом в 1 ° (для стоку води), додатково на підлогу укладіть дерев’яну решітку для кращого прогріву. При збірці конструкції проводять електропроводку (використовуйте спеціальний ізоляційний кабель), світильники візьміть в герметичному виконанні, спеціально розроблені для саун.

Підлога лазні повинна мати невеликий ухил для стоку води
Куди відвести воду. Якщо на вашій ділянці є каналізаційна система – можна провести злив в відводок труби, або обладнайте зливну яму для відводу відходів.
Дах. Дах міні-парильні можна зробити на кроквяній системі, покрити м’якою покрівлею (бітумна черепиця або руберойд), або гідроізоляційним шаром. Для кроквяної системи використовуються бруски 50х50 мм, для покрівлі краще взяти профнастил або металочерепицю.
Banya_bochka_74-650x459Дах з бітумної черепиці
Ви можете і купити сауну -бочку у вигляді вже готових комплектів різних за розміром. Це істотно заощадить вам сили і час.

З легкою парою!

Banya_bochka_16 Banya_bochka_20 Banya_bochka_45 Banya_bochka_56 Banya_bochka_92 Banya_bochka_99