Заміна мебельної оббивки своїми руками

Ваші м’які меблі, напевно, прослужать вірою і правдою ще багато років, проте її зовнішній вигляд вже зовсім не естетичний? Щоб виправити ситуацію досить змінити оббивку, що можна зробити самостійно, заощадивши на послугах меблярів. Пропонуємо простий алгоритм і кілька корисних порад, які допоможуть зробити процес перетяжки дивана чи крісла швидким і продуктивним.

Pic-371
Коли може знадобитися перетяжка м’яких меблів?

У процесі експлуатації оббивний матеріал втрачає свою привабливість, яскравість, гладкість, а, можливо, і цілісність. При цьому каркас меблів залишився міцний і надійний. Купувати  новий елемент меблів нераціонально, адже можна лише змінити оббивку.

Буває так, що меблі практично в ідеальному стані, але ви зробили ремонт, і колірне рішення оббивки тепер не вписується в інтер’єр. Можливо, ви давно мріяли про конкретну модель дивана, але вона випускається в скромному діапазоні забарвлень. І тут допоможе зміна оббивки.

Провести дані маніпуляції з меблями своїми руками, безумовно, вигідно, але не завжди результат буде ідеальним.

Pic-43

Pic-44

Pic-47

Pic-48
У яких випадках не обійтися без допомоги професіоналів?

Якщо термін експлуатації виробу перевищує 10 років. Напевно крімзношеної  оббивки мають місце пошкодження елементів каркасу. При перетяжц меблів всі дефекти необхідно виправити, а під рукою може не виявитися потрібного інструменту чи запасних деталей.
Якщо меблі мають нестандартну конструкцію, а її елементи – складну форму. Не маючи досвіду, ви можете не зуміти заново зібрати розібране виріб хитромудрого дизайну. А незвичайні деталі вимагають певних знань в області крою, щоб вірно визначити форму і розмір фрагменту майбутньої оббивки.
Якщо ви збираєтеся обтягнути меблі шкірою. Це складний в роботі матеріал, і вдома не завжди виходить якісно виконати роботу.

Pic-28

Pic-29

Pic-30

Pic-32

Pic-33

Pic-35

Pic-36

Pic-38

Pic-39 Pic-40 Pic-41

Розбираємо меблі

Починається процес перетяжки з етапу розбирання меблевого виробу на окремі деталі. Тут порядок дій залежить від конфігурації меблів, зазвичай спочатку від’єднують підлокітники (якщо такі є), потім спинку і матрац. Швидше за все, вам знадобиться кілька викруток різного розміру. Всю кріпильну фурнітуру складайте в заздалегідь відведену ємність, щоб при складанні не зіткнутися з проблемою браку кріплень. Пронумеруйте всі деталі і накидайте на папері схему, щоб згодом ви точно знали, як саме проводити збірку.

Порада: запишіть процес розбирання на відео або складіть фотозвіт, так ви отримаєте наочну інструкцію для збірки.
Pic-16 Pic-17 Pic-18 Pic-19 Pic-20 Pic-21 Pic-22
Знімаємо оббивку

Для цього плоскою викруткою піднімаємо скоби, якими закріплено оббивний матеріал, а потім за допомогою кусачок видаляємо скоби. Працюємо акуратно, щоб не пошкодити оббивку – вона ще знадобиться.

Порада: перед початком даного етапу простелити на підлозі поліетилен або газети. Справа в тому, що при знятті оббивки зі старих меблів буде сипатися розкришений поролон і різне сміття.
Pic-23 Pic-24 Pic-25 Pic-26
 Розкроюємо оббивний матеріал

Ось тут нам і стане в нагоді стара оббивка – її ми використовуємо як лекала. При розкроюванні зробіть додаткові припуски – 1-2 см, щоб вам, як непрофесіоналові, було легше виконати монтаж матеріалу. Купуючи оббивну тканину, завжди беріть з запасом. Якщо в процесі роботи ви виявите, що тканини не вистачає, не факт, що в магазині вона ще є. Можливо, завезли іншу партію, і відтінок відрізняється на декілька тонів.

Порада: якщо ви купили набагато більше тканини, ніж витратили, пошейте з неї додаткові елементи декору – диванні подушки, абажури. Так ви створите гармонійний і стильний інтер’єр.
Pic-1 Pic-1 Pic-3 Pic-5 Pic-7
Обтягуємо деталі меблів

Перед тим як натягувати тканину, потрібно ретельно підготувати підкладку. Поверх поролону або «бутерброда» з пружинним блоком обов’язково прокладіть синтепон, ватин або флізелін. Ця прокладка захистить оббивну тканину від стирання зсередини, полегшить процес натягування оббивки і продовжить термін її служби. Якщо ви використовуєте досить товстий шар синтепону, меблі буде помітно м’якшими.

Натягувати матеріал потрібно ретельно, добре, якщо у вас є помічник. Тканина повинна бути натягнута однаково у всіх місцях, з усіх боків і в кожному з напрямів. Тоді виріб буде виглядати акуратно, оббивка не деформується з часом. Закріпити оббивку найпростіше меблевим степлером, але можна і по-старому – за допомогою цвяхів і молотка.

Pic-9 Pic-10
Порада: у тих місцях, де потрібно зшити фрагменти оббивного матеріалу, використовуйте спеціальні нитки для меблевих тканин – вони міцніші і довговічніші, ніж прості швейні.

Збираємо меблі

Діємо строго по фото або відеоінструкції, яку ми завбачливо зробили при розбиранні меблів. Якщо ви обмежилися нумерацією деталей, зібрати виріб, маючи план-схему, теж нескладно.

Нюанси вибору оббивної тканини

Тканинна основа з наклеєним на неї дрібним ворсом – це флок, популярна оббивна тканина. Флок володіє високими декоративними властивостями і широким асортиментом забарвлень, він м’який і легко миється. Щоб запобігти стираність флока, його покривають тефлоном, такий матеріал носить назву Куртизан.

Найгарніший велюр іноді називають меблевим оксамитом через його вишукану декоративність. Цей матеріал практичний і зносостійкий, однак можлива усадка, випадання ворсу, стирання при активній експлуатації.

Pic-11
Пухнастий, м’який і недорогий шенніл ні вчому не поступається велюру, а десь навіть і перевершує його. Шенніл не підлягає усадці, на поверхні не утворюються катишки або «лисини», ворс не мнеться, тканина не горить і не гниє.

Дуже незвичайними фактураминаділені  жаккард і гобелен, якщо, звичайно, перед вами не підробка. Тканини досить міцні, але підлягають деформації і погано переносять контакти з вологою.

Найбільш практичною оббивкою буде мікрофібра. Тканина має пиловідштовхуючі властивості, стійкість до забруднень. Мікрофібра легко стирається, не змінює колір і не деформується. Єдиним недоліком можна вважати значну ціну.

Перетворіть старий і набридлий предмет інтер’єру в новенький і стильний меблевий шедевр! Виконавши оббивку меблів своїми руками, ви заощадите гроші і отримаєте  нові навички.

Pic-12 Pic-14 Pic-15