Сходи на другий поверх (70 фото): варіанти оформлення в приватному будинку

Двоповерхові приватні будинки ніколи не втратять своєї популярності, адже вони мають більшу житлову площу, ніж одноповерхові, при тому, що займають однакову площу на земельній ділянці. При будівництві будинку виникає багато питань про те, як обладнати сходи, з якого матеріалу їх виготовити, як зробити їх безпечними для всіх членів сім’ї тощо.perila_dlya_lestnic_341-650x730

57-650x975

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-05-650x858

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-07-650x976

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-09-650x841

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-33

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-37

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-42

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-50

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-58-650x979

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-60-650x976

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-62-650x975

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-65-650x722

derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-70-650x498derevjannye-lestnicy-v-chastnom-dome-71lestnici_na_vtoroy_etaj_na_metallicheskom_karkase_28lestnici_na_vtoroy_etaj_na_metallicheskom_karkase_35lestnici_na_vtoroy_etaj_na_metallicheskom_karkase_48-650x967lestnici_na_vtoroy_etaj_na_metallicheskom_karkase_81-650x975perila_dlya_lestnic_02-650x977perila_dlya_lestnic_12perila_dlya_lestnic_38-650x976perila_dlya_lestnic_40-650x981perila_dlya_lestnic_57-650x605perila_dlya_lestnic_60-650x975114
Сходи у вдасному будинку є не тільки важливою функціональною складовою, але й одним з центральних елементів інтер’єру. Хороші сходи повинні бути не тільки якісними і надійними, але і красивими, органічно вписаними в загальний стиль житла.

Тип сходів в приватному будинку

Можна виділити різні типи сходів за деякими параметрами. Так, виділяють типи сходів по конструкції:

одномаршові
двохмаршеві
багатомаршеві
За формою:

гвинтові
прямі
прямокутні
поворотні
сходи на больцах
складні сходи
Форма і конструкція залежать від загального інтер’єру будинку, висоти стель, площі приміщення. Маршем називають один сходовий проліт, за кількістю маршів і прийнято класифікувати всі сходи. Для приватного двоповерхового будинку найбільш поширеними є одно- або двохмаршеві сходи.

162-685x1024Гвинтові або спіральні сходи наділені особливим шармом, вони особливо добре будуть дивляться  в будинках, виконаних в стилі ампір, рококо, модерн. Гвинтові сходи з ажурними перилами навіюють асоціації з казковим замком. Однак, в реальному житті такий варіант не дуже зручний. Спіральні сходи були створені для маленьких приміщень, в яких не було можливості встановити широку конструкцію. У житловому будинку вона може виявитися небезпечною для маленьких дітей і літніх людей. У центрі гвинтових сходів знаходиться опора – дерев’яна або металева труба, до якої кріпиться вузький край ступеньки.

Щоб сходи була безпечними, ширина їх в центральній частині повинна становити не менше 25 сантиметрів, а основна широка частина повинна бути не більше 40см. Чим менше розмір отвору, в якому встановлюються сходи, тим крутіше будуть її щаблі. У сучасних будинках гвинтові сходи використовуються нечасто, вони можуть грати допоміжну роль для підйому на дах або спуску в підвал. Можуть використовуватися в якості основних сходів у будинках для додання особливого стилю.
pic-5
Класичні маршові сходи  будь-якої  конструкції (прямі, прямокутні, поворотні)використовуються  в будинках набагато частіше. Вони мають безліч варіантів виконання, набагато більш безпечні і підходять до будь-якого стилю інтер’єру. Маршова сходи створені для просторих приміщень, щоб вирахувати їх розмір і габарити, необхідно знати висоту стелі і довжину ділянки підлоги. Ідеальний кут для сходів – це 45 градусів. Правильні сходи повинна враховувати біомеханіку руху, в ідеалі в них повинно бути не менше 3 і не більше 15 ступеньок (в середньому 10-11), якщо це  число більше, між ступенями роблять майданчики, за величиною рівні розміру маршу.

Маршові сходи можуть бути з підступенниками або без (відкритий і закритий тип).

Сходи з підступенниками виглядають більш масивно і надійно. Вони підходять для просторих приміщень, інтер’єрів в класичному стилі. Сходи без підступенників виглядають сучасніше, їх головна перевага в тому, що вони візуально не обтяжують простір і можуть використовуватися навіть у невеликих будинках. Відкриті сходи прекрасно впишуться в будь-який сучасний інтер’єр.

pic-4
Маршові сходи можуть бути прямими, зігнутими і поворотними. Поворотні конструкції займають меншу площу, ніж прямі, як правило, вони встановлюються біля стін. Під такими сходами зручно розташовувати гардероб або комору.

Окремою категорією можна виділити сходи на больцах – спеціальних кріпленнях, встановлених уздовж стіни. Сходинки у таких сходах тримаються на болтах, прикріплених до самої стіни. Це найкраще рішення для сучасного житла. Плюсиступеньок  на больцах в тому, що конструкція виглядає дуже легкою і невагомою, вона дозволяє проникати світлу в усі куточки кімнати. Найкраще такі сходи підходить для сучасних інтер’єрів у стилі мінімалізм, лофт, конструктивізм. Також вона стане справжньою знахідкою для невеликих приміщень, адже ширина ступенів може бути найменшою.

20-708x1024
Порада: якщо сходи на больцах мають вузькі сходинки, необхідно оснастити її поручнями. При широких безпечних щаблях можна обійтися і зовсім без перил, що зробить конструкцію ще більш непомітною та немагомою.
Матеріали для виготовлення сходів

Виділяють кілька основних матеріалів, які найбільш часто використовуються при виготовленні внутрішньобудинкових сходів:

дерево
метал
бетон
скло
комбіновані матеріали
Для затишного дерев’яного заміського будинку в стилі кантрі, рустік або прованс найкраще підійдуть сходи з дерева. Це може бути як лаковане дороге дерево з ручним різьбленням і візерунками, так і проста гладко відшліфована деревина простих порід. Найкраще для будівництва сходів у будинку підходить ясен, горіх, тик, клен, бук. Сосна хоч і найдешевшим матеріалом, погано підходить для виготовлення сходів, її деревина м’яка і схильна зовнішнього впливу.

The interior of Roald Gunderson's home is shown Thursday, October 21, 2010 near Stoddard, Wis. Gunderson's company specializes in the use of whole-unmilled trees to support the structures they used in. The trees used in construction are sustainably harvested from his land. Structural testing by the USDA Forest Products Laboratory in Madison has found that unmilled whole trees have a comparable weight to strength ratio in compression as steel and twice that of steel in tension. MARK HOFFMAN/MHOFFMAN@JOURNALSENTINEL.COM

Порада: замінити дорогі породи дерев можна модриною, вишнею або грушею. Вони більш стійкі до вологи і пошкоджень.

Металеві сходи мають тривалий термін служби – до 50 років. Краще всього використовувати нержавіючу сталь, вона стійка до корозії. Хромована або фарбована сталь прослужать набагато менше – близько 5 років. Алюміній і латунь краще не використовувати в будівництві, вони м’які й можуть згодом потемніти. Металеві сходи ідеально впишуться в інтер’єр у стилі хай-тек. У поєднанні з хромованими поручнями і нейтральним декором приміщення можна отримати чудовий сучасний інтер’єр.

65-682x1024
Бетонні сходи довговічні й надійні. З них виконуються прості конструкції прямих маршових прольотів. Для більш цікавоі обробки можна використовувати комбінований варіант бетонні сходи зі сходами з натурального дерева. Переважно вибирати граніт або кварцит. Сходи з кам’яними ступенями чудово впишуться в інтер’єр в натуральному стилі, а також в будь-який класичний стиль.

Порада: не варто вибирати для будівництва сходів мармур, він є більш м’яким видом каменю і може почати стиратися через кілька років. В якості економії можна використовувати стійкі до впливу штучні замінники каменю.
Скляні сходи слід вибирати дуже обережно. Як матеріал краще використовувати загартоване або ламіноване товсте скло. Але навіть воно може бути схильне появи відколів і подряпин. Не рекомендується робити скляні сходи в будинку, де є маленькі діти.

Порада: акрилове скло є більш міцним і легким матеріалом, але з часом воно може потемніти. У кожному разі, скляні сходи не надто довговічні.
Сходи на другий поверх-фото

9 10 12 13 14 15 17 18 19 21 pic1 pic1 pic2 pic2 pic3 pic4 pic5 pic7 pic8 pic9 pic11 pic12 pic13 pic14 pic15 pic16 pic17 pic18 pic19 pic20 pic21 pic22 pic23 pic24 pic25 pic27 pic28 pic29 (1) pic29 pic30 (1) pic30 pic31 pic33 pic35 pic36 pic37 pic38