Інтер’єр однокімнатної квартири: як домогтися комфортного мінімалізму

Якщо спробувати всього одним словом дати характеристику правильний  інтер’єр однокімнатної квартири, то це буде, мабуть, «функціональна», точніше кажучи – багатофункціональна. Адже один простір виступає і спальнею, і вітальнею, і їдальнею, і робочим кабінетом, а часто – ще й дитячою. Тут доводиться виконувати безліч абсолютно різних дій: відпочивати, читати, працювати, приймати їжу, дивитися телевізор і просто спати. Доведеться врахувати безліч нюансів і факторів, щоб квартира вийшла затишною, комфортною і при цьому ще й стильною.

1-38Інтер’єр однокімнатної квартири: розширюємо простір

Безумовно, основним завданням, яке належить вирішити, створюючи сучасний інтер’єр однокімнатної квартири – це розширення простору, правда, в основному – візуальне. Фізичне розширення часто обмежується можливістю знести одну стіну, а от для оптичного є кілька безвідмовних прийомів:

колірна гамма – для оформлення інтер’єру має не менше значення, ніж меблі або аксесуари. Колір надає не тільки психологічний вплив, але й може бути вкрай функціональним. Світлі, ненав’язливі і м’які кольори (кремовий, пісочний, світло-жовті відтінки, бежевий або блакитний та білий) допоможуть візуально розсунути межі сприйняття кімнати.
штори треба підбирати в тон, який пофарбовані стіни
не варто робити фоновими темні або дуже яскраві кольори – від цього невелика кімната стане зовсім крихітною. Такі кольори можна використовувати, щоб акцентувати окремі деталі інтер’єру. Якщо ж ви категорично налаштовані на темний фон, то тоді доведеться обов’язково купувати білі (дуже світлі) меблі – вони можуть частково компенсувати візуальне стискання простору
дзеркала – дуже популярний і дієвий прийом, насамперед за рахунок встановлення великих дзеркальних дверей в шафі-купе. Можна розмістити дзеркало і на стінах, що примикають до шафи-купе, але не на протилежній – взаємне відображення «заплутає» простір

1-41
Поширена помилка – незадіяний простір, який виникає біля вхідних дверей. Сюди можна винести гардеробну (комору) і навіть шафу з тумбочками, в які перенести частину речей з кімнати. Бажано, звичайно, щоб шафа була з дзеркалом – трохи візуально розширити тісну прихожу буде зовсім незайвим.

І ще-Ніщо так не поглинає простір, як хаотично розкидані речі по всій квартирі. Підтримуйте порядок – і ваш життєвий простір значно розшириться.

1-46Підбираємо і розставляємо меблі

Мрії про ліжка з балдахіном або кріслах в стилі ампір залишаємо до кращих часів. Нехай це буде для вас стимулом прагнути до розширення свого життєвого простору. Торшер або крісло-гойдалку відправте на дачу. Якщо ви не збираєтеся влаштовувати великих званних обідів / вечерь, то немає необхідності в покупці великого обіднього столу. Купуйте ноутбук – відразу відпаде необхідність у комп’ютерному столі, та й системний блок + монітор + колонки займають чимало місця. Телевізор можна (і потрібно) повісити на стіні – відразу відпадає необхідність у телевізійній тумбочці.

Плануючи розстановку меблів, слід звернути увагу на місця, які часто залишаються майже не задіяні:

кути – в них можна встановити кутові стінки, етажерки, трюмо або шафи
стіна над диваном (столом) – тут можна розвісити полки
коридор – по периметру під стелею можна розмістити полиці-антресолі
під широким підвіконням можна встановити низький комод

1-44
Покупка меблів – дуже витратна операція, але краще відмовитися від готових варіантів на користь індивідуального виготовлення, хоча це і буде дорожче. Але при цьому це  ви отримаєте меблі, які будуть максимально ефективно задіювати кожен квадратний сантиметр вашого житла. Наприклад, можна замовити шафу-купе – на всю висоту квартири і у всю ширину стіни. При цьому частину стелажів бажано залишити відкритою – вийде не глуха “китайська стіна”, а гармонійна комбінація як би класичної стінки і шафи-купе.

Порада! Деяку спартанську обмеженість в меблях можна з лишком компенсувати аксесуарами. Але тільки підбирати їх зі смаком і знати міру, інакше інтер’єр виявиться перевантаженим і просто безладним. Можна обмежитися картиною на стіні. Завжди будуть доречними зелені рослини.

1-40
Якщо ж немає можливості зробити меблі на замовлення, тоді варто підбирати модульні або секційні меблі. При цьому всі меблі (шафи, полиці, стільці, стіл, полиці, комоди) треба підбирати в одному стилі – так вони не будуть сильно впадати в око, оптично зберігаючи більше відкритого простору.

Порада! Якщо хочете вибрати кавовий столик, то вибір варто зупинити на скляній моделі. Погляд буде «пронизувати» його, і він сам ніби розчиниться в загальній обстановці.
Завдання як помістити багато потрібних меблів у невеликій кімнаті не є проблемним. Багатофункціональна кімната повинна отримати багатофункціональні меблі-трансформери. Справжньою «паличкою-виручалочкою» для однокімнатної квартири стане підйомне ліжко, яка на день забирається в шафу. Сьогодні на ринку досить багато цікавих моделей, але при бажанні завжди можна виготовити і за індивідуальним замовленням. При цьому є трансформери, які дозволяють отримати навіть двох’ярусне ліжко, закамуфльовані під звичайну, тільки дуже високу, шафу. А односпальне ліжко повністю трансформується в невеликий, досить вузький, комод.

Інший варіант – трансформер «ліжко (диван) -робоче місце», правда, поширений він набагато менше, але на просторах мережі можна знайти і замовити. Досить багато варіантів трансформера робочого місця, в більшості випадків – забирається в шафу-купе. Бюджетним рішенням може стати ліжко-горище з розташованим внизу робочим місцем.

1-59

Електропроводка і освітлення

Перед розміщенням меблів варто накидати план наявної електропроводки в квартирі, інакше може виявитися, що більшість наявних розеток виявляться заблокованими шафами. Оптимально, звичайно, скорегувати електропроводку, адже розтягування електроподовжувача – не найвдаліший варіант, як в плані зручності, так і особливо електробезпеки. Крім того, якщо квартира «древня», то замінити електропроводку треба обов’язково – вона просто не розрахована на сучасні навантаження.

Освітлення повинно бути багато і різного. Ніяких масивних люстр або ламп посеред кімнати, адже вам знадобиться декілька різних типів освітлення, наприклад, для перегляду телевізора або загального освітлення. Крім того, освітлення допоможе зонувати простір, наприклад, виділити робоче місце.

Фото стильних однокімнатних квартир

1-1

1-2

1-2

1-3

1-11

1-12

1-13

1-14 1-16 1-21 1-23 1-25 1-26 1-27 1-32 1-35 2-1 2-2 2-3 2-5 2-7 2-8 2-9 2-10 2-11 2-12 2-13 2-14 2-15 2-16 2-17 3-1