СЕКРЕТИ ДИЗАЙНУ ВУЗЬКИХ КІМНАТ

СЕКРЕТИ ДИЗАЙНУ ВУЗЬКИХ КІМНАТ

Вдало спланованою і естетичною, безсумнівно, може бути будь-яка кімната, незалежно від її габаритів і форми. Важливо лише знати деякі секрети і застосовувати їх на практиці, якщо йдеться про складні форми приміщення.

Так, наприклад, в просторій вітальні краще розташувати меблі не уздовж стін, а рівномірно функціональними групами по всій площі підлоги, щоб простір став гармонійно оформленим, а не нагадувало танцювальний клас. Маленька затишна кімната вимагає до себе не менше уваги і має на увазі використання компактних витончених мебів у вигляді тільки найнеобхідніших і найбільш функціональних предметів.

І все ж, сьогодні мова піде про особливості оформлення вузьких кімнат, просторих, маленьких або з середньостатистичними габаритами площі. Для всіх них існують особливі прийоми, які та наведено в цій статті, покликаної допомогти з дизайном вузьких приміщень.

uzkiy1

Як правильно облаштувати інтер’єр вузької кімнати

При облаштуванні вузької кімнати виникають два основні завдання, які обов’язково повинні бути виконані:

Перше полягає в тому, щоб постаратися візуально розширити простір.
Друге вимагає уважного і продуманогоставлення  до планування, а саме, до розстановки меблів.
Крок 1: Колір стін вузької кімнати

У випадку, коли вузька кімната оформлена неправильно, в ній виникає відчуття тісноти й скутості, які ви можете відчути навіть фізично. Для того, щоб не робити поширені помилки, насамперед, слід визначити колірну гамму основних поверхонь.

Так, краще відмовитися від занадто темних і насичених кольорів, замість яких переважно використовувати світлі тони.
Наприклад, якщо вузька кімната досить висока, в ній можна сміливо застосувати темне підлогове покриття, стеля кілька “опустити» за рахунок підвісної або натяжної конструкції.
Поздовжні стіни краще оформити в світлий відтінок з холодним підтоном (пастельний бузковий, сріблястий, блакитний, м’ятний, білий), оскільки  прохолодна гамма зможе візуально розширити тісний простір.
Для торцевих стін (коротких), навпаки, можна застосувати більш теплий відтінок – він візуально вкоротить приміщення і наблизить його форму до квадрата.

uzkiy

uzkiy2

Крок 2: Використовуємо поперечні елементи

Для того, щоб простір між поздовжніми стінами здавався ширшим, слід застосувати такий дієвий прийом, як використання горизонтальних елементів між ними. Такими елементами можуть бути поперечні балки в конструкції стелі, дошки для підлогового покриття, горизонтальні смуги в малюнку килима або діагональна кладка паркетних дощок.

Також, в облицюванні або декоруванні поперечних (коротких) стін потрібно використовувати горизонтальні мотиви: смуги, орнамент, малюнок зигзаг або хвилі та інше.

 

uzkiy3-795x530

uzkiy4

Крок 3: Встановлюємо правильні меблі

Предмети, що формують обстановку вузької кімнати також слід підбирати уважно.

Крісла, дивани і ліжка повинні бути лаконічної форми, шафи, комоди і стелажі слід встановлювати неглибокі, а якщо в них передбачені розпашні  дверцята, краще, якщо їх фасад був рівним, без рельєфів і декору.

Серед решти меблів, найбільш підходящими для оформлення вузької кімнати можна виділити предмети з дзеркальними фасадами (комоди, тумби, консолі), оскільки візуально вони майже зливаються з навколишнім оточенням, стаючи його невід’ємною частиною.

uzkiy5

uzkiy6

uzkiy7-795x530

 

Крок 4: Розширюємо простір дзеркалами

Вам, звичайно, відома характерна особливість дзеркал збільшувати простір, і робити його більш легким, повітряним.

Слід зазначити, що використання великих дзеркал в інтер’єрі вузьких спалень – це досить спірне питання з причини виникнення тривожних відчуттів, особливо в темний час доби. А значить, рекомендувати дзеркальне оформлення ми будемо, все ж, для віталень, їдалень, прихожих і коридорів, в яких відображають поверхні не тільки розширять вузький простір, але і внесуть частку урочистості.

uzkiy8-795x529

uzkiy9-795x530

 

Крок 5: Використовуємо світло рівномірно

Добре освітлена кімната формує у вас інтуїтивне відчуття благополуччя, затишку і спокою. Але абсолютно протилежні почуття виникають при знаходженні у вузькому просторі з однією-двома тьмяними лампами. Світло є ключовим чинником у створенні красивого, функціонального і, в цілому, успішного інтер’єру, тому, ще на етапі проектування або планування приміщення, необхідно продумати наявність і розташування декількох джерел освітлення, основних і додаткових.

У вузькій кімнаті це два джерела основного (стельового) світла, можливо, система точкового освітлення, і додаткові настільні лампи, бра або торшери.

 

uzkiy10-795x530

uzkiy11-795x530

Крок 6: Застосовуємо візуальний обман

Ми підійшли до декоративного оформлення складного вузького приміщення, яке, все ж, надає безсумнівний вплив на позитивне візуальне сприйняття житлового простору. Йдеться про застосування оптичних ілюзій, а саме, картин, панно, фотографій, що ілюструють об’ємні зображення предметів, тематичних сучасних натюрмортів, арт-інсталяцій, пейзажі з вираженою перспективою та інші сюжети, що створюють неіснуючий, псевдо об”єм  вузької кімнати.

uzkiy12-795x530

uzkiy13-795x530