ЯК ПОМИТИ ВІКНА – ШВИДКО І НАДОВГО

Чисті вікна – показник відмінної господині. Але от зробити їх такими не так просто, як здається. Справа в тому, що потрібно не тільки видалити бруд і жирні відбитки рук, але і протерти вікна, не залишивши  розводів.  У кожної господині є свій звичний спосіб миття вікон, однак, сучасні мийні засоби мають певні переваги перед традиційними методами.

Що вам знадобиться для миття вікон

h_big (3)
Щоб надати вікнам блиск, нічого особливого вам не буде потрібно. Для миття вікон необхідний невеликий тазик або відро з водою, щоб у вас була можливість мити ганчірку і губку. У цій же ємності можна розвести миючий засіб.

Губку найкраще вибирати не повністю м’яку, а з одногю жорсткюї стороною. Тоді ви зможете з легкістю відтерти навіть засохлий твердий бруд. Визначтеся з тим, який губкою ви будете мити зовнішню сторону вікна, оскільки вона завжди набагато брудніша.

Чиста бавовняна ганчірка або спеціальна серветка для протирання вікон насухо, основна характеристика ганчірки – можливість вбирати вологу. Її можна замінити великою кількістю газет, але цей спосіб більш трудомісткий і займає набагато більше часу.

Не обійтися і без миючого засобу. Види таких засобів  ми докладніше розглянемо нижче.

h_big (2)

Це найнеобхідніші інструменти для миття вікон, однак, рекомендуємо вам скористатися спеціальним склоочисником на довгій ручці. Це значно полегшить процес миття вікон.

Підготовка до миття вікон
Перед початком роботи звільніть підвіконня від усіх предметів (квітів, сувенірів, книг). Інструменти ж розкладіть якомога ближче до себе, щоб було простіше до них дотягнутися. Також радимо вам не набирати занадто багато води в тазик, оскільки вона може розплескатися і залити підвіконня і підлогу.

Вибирайте для миття вікон похмурий день, бо сонячні промені будуть не тільки заважати процесу, але і викликати розводи на склі. Погода не повинна бути занадто жаркою або вітряною, інакше вода буде занадто швидко висихати.

Вибираємо миючі засоби для вікон
Вибір миючого засобу залежить в першу чергу від рами. Дерев’яні рами зустрічаються все рідше і рідше, але до них необхідний особливий підхід. Для таких вікон не підходять миючі засоби, що містять соду, оскільки вона погано впливає на фарбу. Інші чистячі засоби відмінно підійдуть.

Пластикові вікна не можна мити абразивними матеріалами, так що порошки і занадто жорсткі губки краще не використовувати. Багато господинь додають у воду звичайний оцет, щоб домогтися чистоти і блиску, такий спосіб вважається одним з найпростіших і дієвих. Але сучасні технології не стоять на місці, тому спреї, гелі та рідкі засоби, широко представлені на ринку, можуть значно прискорити процес миття вікон. Звертайте увагу на склад обраного засобу, оскільки в ньому можуть міститися компоненти, що викликають алергічну реакцію.

Як мити вікна – корисні поради
1. Починайте миття вікон з рами. Багато господинь припускаються помилки, починаючи зі скла  і закінчуючи рамою, однак, так вони лише збільшують обсяг роботи, оскільки скло доводиться повторно протирати.

2. Потім вам потрібно прибрати з вікон весь бруд. Не забувайте про поділ губок на ту, якою ви миєте зовнішню сторону, і ту, яка призначена для внутрішніх робіт. Ретельно і послідовно очищайте скло, приділяючи особливу увагу стиках скло і рами. При митті зовнішньої сторони використовуйте склоочисник і не забувайте про безпеку.

3. Наступний етап – чистова мийка. Наберіть в таз нову воду, протріть вікна ганчіркою або губкою. Якщо ви використовуєте склоочисник, то поверніть його гумовою стороною  до вікна і рухайтеся зверху вниз. Проводити склоочисником слід строго горизонтально, крок за кроком. Після кожного кроку протирайте його  сухою ганчіркою.

4. Якщо ж ви не використовуєте склоочисник, то ретельно витирайте вікно ганчіркою, серветкою або газетами. Рухатися треба спочатку по вертикалі, а потім по горизонталі, щоб уникнути появи розлучень і патьоків.

Сучасні способи миття вікон

h_big (1)
У нашому світі з’являється все більше і більше технічних засобів, які полегшують життя господиням. Кухонні комбайни та мультиварки допомагають готувати, а пилососи – прибирати. Робот-мийник вікон Hobot-188 здатний повністю звільнити від необхідності стежити за чистотою скла. Це унікальне пристосування може виконувати свою роботу як на горизонтальній, так і на вертикальній поверхні. При цьому у робота-мийника вікон Hobot-188 немає гумових коліс, які залишають розлучення і сліди на склі.

Він переміщується завдяки миючим колесам, на яких закріплюються серветки з мікрофібри. Ці чистячі серветки можна міняти, вони легко перуться і миються.

Як помити вікна: секрети розумних господинь
Кожна господиня сама вибирає спосіб збирання, виходячи з власних уподобань, наявності вільного часу і коштів. Хтось віддає перевагу мити вікна вручну, стаючи на сходи чи табурет, хтось користується склоочисником, щоб спростити процес, а комусь більше подобається миття вікон за допомогою робота.

Проте варто пам’ятати про те, що можна зберегти чистоту вікон надовго. Для цього необхідно використовувати розчин оцту (він ще й відганяє мух), також можна скористатися сумішшю гліцерину, води і нашатирного спирту.

Якщо ви миєте вікна перед зимою, то візьміть розчин кухонної солі і протріть їм вікна. Навіть під час найсильніших морозів скла залишатимуться прозорими.

Особливу увагу слід приділяти техніці безпеки, адже миття вікон пов’язане з високим ризиком для здоров’я. Очищаючи зовнішню поверхню, постарайтеся не ставати на край, постійно триматися однією рукою за віконну раму і не здійснювати різких рухів. Якщо ви використовуєте сходи або табуретку, то переконаєтеся в міцності і стійкості становища.

Для миття глухих вікон в квартирах, розташованих на верхніх поверхах, рекомендується використання роботів.