Мох на дачі чи подвір”ї-вирощуємо самі.

МОХ  НА ДАЧІ АБО У ДВОРІ

Використовувати мох для декору саду або двору – ідея не нова, але дуже приваблива. У неї багато шанувальників. Мох красиво виглядає між каменів на доріжках, між цеглою. Правда, з успіхом мох можна виростити тільки на плоскій або похилій поверхні. З вертикальної він врешті-решт скотиться. Ще один плюс в прикрасі мохом – його треба посадити тільки один раз, потім він буде рости сам.
Причому, скрізь, де ви захочете.alj6xnQfmF4

На якихось окремих місцях дачної ділянки мох є вкрай небажаною рослиною, наприклад, на газоні, але подекуди він не тільки органічно виглядає, але й несе певні корисні функції, а тому нічого дивного немає в тому, що мох на дачі вирощують спеціально . Мох – це вічнозелена рослина, за допомогою якого можна красиво задекорувати камені, скульптури, грунт навколо дерев і чагарників, берег водойми, садові доріжки і т.п. Особливо мох популярний для прикраси кам’янистих садів. Мох добре виглядає разом з папоротями. Крім того, це рослина невибаглива, перешкоджає розвитку ерозії грунту, а ще – по ньому можна сміливо ходити.

Як вирощувати мох

AzOeJwwWjoI

1. Місцезнаходження. Для вирощування моху підходять тінисті ділянки з вологою та підкисленим грунтом. У цьому полягає одна з переваг моху – якщо є в саду ділянки з кислим грунтом, на якому не приживаються інші рослини, то можна висадити на них мох. Якщо ж, навпаки, грунт для вирощування моху мало кислий, то можна дуже просто підкислити його, полити водним розчином лимонної кислоти. Ділянок, які знаходяться під прямими сонячними променями краще уникати, так як мох на них буде часто висихати.

2. Розмноження і посадка. Для того, щоб виростити мох, потрібно посіяти його насіння, які можна зібрати в лісі. Також можна взяти цілі пластинки моху разом із шаром ґрунту і акуратно розмістити їх на обранії ділянці, попередньо знявши верхній шар грунту і зволоживши ділянку –  мох швидко розростеться. Насіння також потрібно сіяти на вологий грунт і періодично обприскувати їх водою. Майте на увазі, що якщо Ви взяли мох з дерева, то і рости він краще буде на дерев’яних елементах, а якщо з грунту, то він годиться для посадки в грунт. Якщо Ви хочете виростити мох на каменях, то можна скористатися такою хитрістю: подрібніть шматочок моху з 200 г кефіру з додаванням пари ложок цукрового піску, все гарненько перемішайте і намажте отриманим “коктейлем” камені або скульптури. Для змішування можна скористатися блендером або міксером. При бажанні можете прикрити оброблені таким чином поверхні плівкою на кілька днів. Через кілька тижнів камені покриються шаром красивого зеленого моху. Замість кефіру можна взяти натуральний йогурт, змішані навпіл з водою. Додатковий полив і підвищена вологість прискорять проростання.

uILMo_TkizY

3. Догляд за мохом не складає особливих труднощів – це рослина прекрасно розростається, витісняючи собою бур’яни, і не потребує підгодівлі добривами.  Для підтримки чудового зеленого вигляду моху в суху і жарку погоду добре використовувати метод дощування.

lxLpNK9QnZc

4. Хвороби та шкідники. Однією з переваг моху є те, що ця рослина не пошкоджується хворобами та шкідниками.

JLDG_NNEC5o