КІМНАТНИЙ ПЛЮЩ: Правильний догляд

КІМНАТНИЙ ПЛЮЩ: Правильний догляд

Кімнатний плющ – найпопулярніша «квартирна ліана», яка завдяки своїй невибагливості у догляді користується величезною популярністю у квітникарів. Ця рослина буде розвиватися навіть в ненайсприятливіших для себе умовах, наприклад, вазон з плющем можна поставити в півтінь, а на якийсь період і в тінь, де будь-яка інший квітка просто загине. Чи підходить вам ця рослина і чи готові ви забезпечити відповідні умови, ми допоможемо розібратися в сьогоднішній статті.69527084

Відповідне місце для посадки

Як говорилося вище, кімнатний плющ може продовжувати розвиватися навіть в не дуже сприятливих для себе умовах, але якщо є можливість, то краще за все дана квітка зможе рости в півтіні, куди на пару годин в день буде проходити розсіяне сонячне світло.

Порада: незважаючи на свою тіньовитривалість, при довгому дефіциті сонця, плющ може втратити свою декоративність і строкатість забарвлення.

v8me0ee0aQc

Найголовніший ворог плюща – це прямі промені сонця, вони залишають на листках рослини сильні опіки, після чого квітка часто починає хворіти.

Порада: плющ не надто любить, коли його часто переставляють, особливо якщо при цьому змінюється джерело світла.

«Кімнатна» ліана прекрасно реагує на свіже повітря і добре переносить протяги, тому слід обов’язково регулярно провітрювати приміщення, в якому знаходиться квітка.

Оптимальний полив

Ця квітка абсолютно спокійно перенесе, якщо ви про неї на якись час забудете, тимчасове пересихання земляної грудки не є згубним для даної рослини. Але звичайно ж, якщо є можливість, то рослину слід зволожувати в середньому раз в 5-7 днів в літній період, а в зимовий час – раз на два тижні.

Порада: перезволоження грунту в горщику для плюща дуже небезпечно, так як загрожує різними хворобами, наприклад, кореневими гнилями.

Порада: якщо температура в приміщенні вище + 24 градусів, то частоту поливу слід збільшити.
Вода для поливу повинна бути м’яка, дощова, тала або та, яка добу відстоялася.

Температура і вологість

Головне достоїнство плюща – безболісна реакція на опалювальний сезон в приміщенні, тому рослина найчастіше купують жителі квартир. У літній час оптимальна температура коливається в рамках + 22- + 24 градуси, якщо стовпчик термометра піднімається вище, то слід збільшити частоту поливів і підняти рівень вологості в кімнаті. Взимку кімнатний плющ абсолютно спокійно переносить зниження температури до +16 градусів.

Порада: якщо літо видалося дуже спекотним і посушливим, то слід щодня обприскувати рослини.

Рівень вологості в приміщенні не принциповий для даного вазона, він спокійно реагує і на пересушене повітря і на зволожене.

Внесення добрив

Для добрива кімнатного плюща підійдуть комплексні мінеральні добрива для декоративно-листяних кімнатних рослин. Додавати прикорм слід в період активного вегетативного росту, який триватиме з початку весни і до середини осені, з частотою- кожні два тижні.

Порада: в зимовий період краще дати можливість рослині відпочити і припинити вносити добрива взагалі або звести цей процес до мінімуму, наприклад, раз на місяць.

 

Пересадка рослини

Молодий кімнатний плющ, якому ще не виповнилося три роки, потребує щорічної пересадки, а ось більш зрілих представників даного виду не потрібно пересаджувати частіше, ніж раз на 2-3 роки. Цю процедуру слід виконувати на початку весни, найсприятливіші місяці березень і квітень.

Порада: перша ознака, що рослина потребує термінової пересадки – обвиття корінням всього земляного кома і значне уповільнення в зростанні.

При пересадці слід знайти горщик більшого розміру, ніж попередній, на дно якого насипається дренажний шар.

Порада: дренаж обов’язково слід використовувати для посадки, оскільки він дозволяє уникнути застою води і забезпечити доступ кисню до коренів.

Під час пересадки рослини потрібно оновлювати землю і обов’язково вносити нові добрива.

Способи розмноження в домашніх умовах

Розмноження живцями

Для цього способу слід зрізати черешок у плюща і поставити його в воду, до появи коренів, далі рослина висаджується в грунт і на перший час накривається склом або плівкою, для створення тепличних умов. Як тільки плющ приживається – його пересаджують в горщик і доглядають за ним, як за дорослою рослиною.

Розмноження пагонами

Плющ – це ліана, тому наявність у нього довгих пагонів, часто використовують для розмноження. Для цих цілий пагін зрізається і викладається на зволожену землю, при цьому листя залишаються зверху, а стебло заглиблюватися трохи в ґрунт. Найкраще накрити дану конструкцію склом або плівкою, тоді плющ вкорениться набагато швидше.

Розмноження відводами

Для цього методу слід поряд з дорослим рослинам плюща поставити горщик з зволоженою землею, куди прикопують довгий пагін, який слід надрізати з одного боку.